Cara Memulihkan Kata Laluan Instagram Anda yang Terlupa

Sekiranya anda tidak menggunakan pengurus kata laluan, kata laluan yang rumit itu sukar untuk diingat. Sekiranya anda terlupa kata laluan Instagram anda, anda tidak dapat memulihkan kata laluan yang sama, tetapi cukup mudah untuk memulihkan akaun anda dengan menetapkan semula kata laluan anda ke sesuatu yang baru.

Sama ada anda lupa kata laluan Instagram anda, atau meminta orang lain menukarnya tanpa kebenaran anda, Instagram menawarkan cara yang cukup mudah untuk pulih. Dan apa yang kita bicarakan di sini adalah memulihkan akaun anda sekiranya anda terlupa kata laluan anda. Menukar kata laluan Instagram anda sedikit berbeza — ketika itulah anda mengetahui kata laluan semasa anda, tetapi hanya ingin menukarnya menjadi yang baru.

Tetapkan Semula Kata Laluan Anda Dari Laman Web

Pertama, pergi ke laman web Instagram, dan kemudian klik pautan "Log Masuk" di bahagian bawah halaman.

Di halaman seterusnya, di bawah medan log masuk, klik pautan "Lupa Kata Laluan".

Seterusnya, ketik nama pengguna, e-mel, atau nombor telefon yang biasa anda gunakan semasa anda menyediakan akaun. Setelah lulus pemeriksaan keselamatan, klik butang "Tetapkan Semula Kata Laluan".

Mesej e-mel akan dikirimkan ke alamat pada file yang merangkumi pautan untuk menetapkan semula kata laluan anda. Apabila anda menerima mesej, klik butang "Tetapkan Semula Kata Laluan".

Ketik kata laluan baru anda (dan buatlah kata kunci yang kuat), ketik sekali lagi untuk mengesahkan, dan kemudian klik "Tetapkan Semula Kata Laluan" untuk kali terakhir.

Anda kemudian akan log masuk dan dialihkan ke suapan Instagram anda.

Tetapkan Semula Kata Laluan Anda Dari Aplikasi

Menetapkan semula kata laluan anda dari aplikasi Instagram semudah itu. Kami menggunakan versi Android untuk contoh kami di sini, tetapi ia berfungsi hampir sama pada iPhone atau iPad.

Nyalakan aplikasi Instagram, dan kemudian ketuk pautan "Dapatkan Bantuan Masuk" pada halaman log masuk.

Ketik nama pengguna, e-mel, atau nombor telefon yang Anda gunakan ketika membuat akaun, dan kemudian tekan butang "Seterusnya".

Seterusnya, anda boleh meminta Instagram menghantar e-mel atau SMS kepada anda, atau anda boleh log masuk menggunakan akaun Facebook yang dipautkan jika anda telah menyiapkannya. Kita akan melihat menggunakan mesej e-mel di sini, tetapi menggunakan pilihan SMS sangat serupa. Sekiranya anda memilih mesej SMS, anda akan mendapat teks dengan kod yang boleh anda taip ke dalam aplikasi. Anda kemudian dapat menetapkan kata laluan baru dan log masuk.

Setelah memilih pilihan e-mel, anda akan mendapat mesej e-mel di alamat yang anda gunakan untuk mendaftar dengan Instagram.

Dalam mesej itu, ketik “Log In As Butang. Sebagai alternatif, anda boleh mengetuk pautan "Tetapkan Semula Kata Laluan Instagram Anda". Kedua-duanya membawa anda ke halaman tetapan semula kata laluan.

Ketik kata laluan baru anda (ingat untuk menjadikannya kata kunci yang kuat dan selamat), kemudian ketik butang "Tetapkan Semula Kata Laluan".

Anda kemudian akan log masuk dan dialihkan ke suapan Instagram anda.