Cara Melumpuhkan (dan Aktifkan) JavaScript di Google Chrome

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana rupa laman web dengan atau tanpa JavaScript. Di Chrome, JavaScript diaktifkan secara lalai, tetapi anda dapat menonaktifkannya dengan cepat untuk melihat seperti apa laman web tanpa semua bahagian bergerak. Ini caranya.

Mengapa Saya Perlu Mengaktifkan atau Melumpuhkan JavaScript?

Laman web moden mempunyai banyak bahagian yang bergerak. Hampir setiap majalah dan blog dalam talian menjalankan iklan untuk menyokong kakitangan laman web ini. Dengan JavaScript diaktifkan, anda dapat melihat iklan ini (dan menyokong laman webnya).

Sebilangan besar laman web memerlukan JavaScript diaktifkan agar semua loceng dan wiselnya berfungsi dengan baik juga. Sebagai contoh, jika anda mematikan JavaScript di penyemak imbas anda, anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada kemas kini garis masa automatik di Twitter. Dengan JavaScript diaktifkan, anda dapat memanfaatkan kebanyakan ciri yang menjadikan laman web di seluruh web menjadi hebat.

Mungkin ada saatnya, ketika Anda ingin menyekat iklan di laman web tertentu, atau melihat bagaimana laman web kelihatan tanpa JavaScript diaktifkan. Di Google Chrome, anda dapat mematikan JavaScript sepenuhnya, atau berdasarkan setiap laman. Sekiranya anda mempunyai perubahan hati di kemudian hari, mudah untuk mengaktifkan semula JavaScript.

Inilah caranya.

Lumpuhkan dan Aktifkan JavaScript di Tetapan Chrome

Cara termudah untuk mengakses menu pilihan JavaScript di Google Chrome adalah dengan memasukkan URL ini di bar alamat di Chrome:

Chrome://settings/content/javascript

Sekiranya anda ingin ke sana dengan cara lama, anda perlu memilih ikon tiga titik menegak di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas.

Di sebelah bawah menu drop-down yang muncul, pilih "Tetapan".

Cari bahagian "Privasi dan Keselamatan" dan pilih "Tetapan Tapak".

Akhirnya, klik "JavaScript" dalam kumpulan "Kebenaran".

Secara lalai, JavaScript diaktifkan. Untuk mematikan JavaScript, gerakkan slaid ke kiri (dengan mengkliknya) di sebelah pilihan "Dibolehkan". Aktifkan JavaScript sekali lagi dengan menggerakkan slaid kembali ke kanan.

Benarkan atau Sekat JavaScript di Tapak Tertentu

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda juga dapat mengaktifkan atau menonaktifkan JavaScript untuk laman web tertentu. Untuk melakukan ini, navigasi kembali ke menu tetapan JavaScript di Chrome dengan pergi ke URL ini:

Chrome://settings/content/javascript

Sesampai di sana, anda akan melihat bahagian "Sekat" dan "Benarkan". Pilih "Tambah" di sebelah Blok (1) atau Izinkan (2), bergantung pada apakah Anda ingin menonaktifkan atau mengaktifkan JavaScript di laman web, masing-masing.

Tetingkap "Tambah Laman" akan muncul. Masukkan URL laman web, kemudian pilih butang "Tambah".

Laman web ini sekarang akan muncul dalam senarai "Sekat" atau "Izinkan", yang bermaksud bahawa pada waktu berikutnya anda mengunjungi laman web tersebut, JavaScript akan dinonaktifkan atau diaktifkan.

Lumpuhkan JavaScript dengan Chrome DevTools untuk Ujian

Sekiranya JavaScript diaktifkan di Chrome dan anda ingin melihat seperti apa laman web tertentu tanpa melalui menu tetapan, anda boleh mematikan JavaScript dari DevTools Chrome semasa anda berada di laman web tersebut. Ini hanya boleh digunakan untuk tujuan pengujian, kerana JavaScript akan diaktifkan kembali di laman web setelah Anda menutup DevTools.

Semasa anda berada di laman web ini, buka DevTools. Anda boleh melakukannya dengan mengklik kanan di mana sahaja di laman web ini dan memilih "Periksa".

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci Control + Shift + 3 (Windows) atau Command + Option + 3 (Mac).

Setelah anda berada di DevTools, buka menu Command dengan menekan Control + Shift + P (Windows) atau Command + Shift + P (Mac).

Di bar pencarian menu Command, ketik "JavaScript", pilih "Nonaktifkan JavaScript", dan kemudian tekan tombol Enter untuk menjalankan perintah menonaktifkan JavaScript.

JavaScript kini dilumpuhkan untuk laman web ini. Anda boleh mengarahkan kursor ke ikon amaran kuning di sebelah tab "Sumber" untuk mengesahkan JavaScript dinonaktifkan.