Apa itu kernel_task, dan Mengapa Berjalan di Mac Saya?

Oleh itu, anda menemui sesuatu yang disebut "kernel_task" di Activity Monitor, dan anda ingin mengetahui apa itu. Berita baik: ia tidak berbahaya. Ini sebenarnya sistem operasi anda.

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di Mac Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Activity Monitor, seperti hidd, mdsworker, installd, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

"Kernel", jika anda tidak tahu, adalah inti dari sistem operasi apa pun, berada di antara CPU, memori, dan perkakasan lain dan perisian yang anda jalankan. Apabila menghidupkan Mac anda, kernel adalah perkara pertama yang bermula, dan pada dasarnya semua yang anda lakukan di komputer anda mengalir melalui kernel pada satu ketika. Monitor Aktiviti meletakkan semua aktiviti yang bervariasi ini berada di bawah satu sepanduk: kernel_task.

BERKAITAN: Mengapa Bagus RAM Komputer Anda Penuh

Sekiranya komputer anda tidak berjalan dengan perlahan, jangan risau proses ini menghabiskan banyak memori atau kadang-kadang menggunakan kitaran CPU: itu normal. Memori yang tidak digunakan adalah memori yang sia-sia, jadi kernel_task akan menjadikannya berfungsi untuk hal-hal seperti cache file, dan menjalankan sistem operasi moden kadang-kadang menggunakan beberapa kekuatan CPU.

Tetapi jika kernel_task selalu menggunakan sebahagian besar sumber sistem anda, dan Mac anda benar-benar lambat, anda mungkin menghadapi masalah. Memulakan semula Mac anda adalah satu-satunya cara untuk memulakan semula kernel anda, dan kadangkala itu akan menyelesaikan semua masalah. Tetapi jika tingkah laku itu berterusan, berikut adalah sedikit maklumat.

kernel_task Berpura-pura Menggunakan Kitaran CPU Untuk Menjaga Segalanya

Sekiranya anda melakukan sesuatu yang memerlukan banyak kuasa pemprosesan - menukar video 4K, katakanlah - anda mungkin tertanya-tanya apa yang memakan masa begitu lama dan melihat Activity Monitor. Seringkali anda akan melihat kernel_task menghabiskan banyak daya CPU ... kuasa yang anda lebih suka kuasa itu digunakan oleh proses intensif anda.

Ini dapat difahami jika anda kecewa, tetapi ternyata sistem operasi anda melakukan ini dengan sengaja untuk mengelakkan CPU anda dari terlalu panas. Untuk memetik halaman sokongan Apple:

Salah satu fungsi kernel_task adalah membantu mengurus suhu CPU dengan menjadikan CPU kurang tersedia untuk proses yang menggunakannya secara intensif. Dengan kata lain, kernel_task bertindak balas terhadap keadaan yang menyebabkan CPU anda menjadi terlalu panas, walaupun Mac anda tidak terasa panas kepada anda. Ia tidak menyebabkan keadaan itu sendiri. Apabila suhu CPU menurun, kernel_task secara automatik mengurangkan aktivitinya.

Jadi kernel_task tidak benar-benar menggunakan semua kekuatan CPU: ia hanya menghalang proses intensif anda menggunakannya untuk mengelakkan pemanasan berlebihan. Semuanya akan kembali normal ketika anda berada di luar zon bahaya.

Satu aplikasi dengan kebiasaan buruk menggunakan banyak CPU dan mendorongnya adalah Flash. Sekiranya anda melihat tab Flash atau penyemak imbas menggunakan banyak daya CPU di samping kernel_task, pertimbangkan untuk menyahpasang atau mematikan Flash sepenuhnya untuk mengelakkan masalah. Ini akan menghentikan Flash daripada menggunakan CPU anda dengan pelbagai bug, dan kernel_task daripada harus melindungi CPU anda agar segala sesuatu tetap sejuk.

Boot Ke Safe Mode untuk Menyelesaikan Masalah Kernel

Sekiranya anda mendapati kernel_task menggunakan banyak CPU atau memori ketika anda tidak melakukan apa-apa, anda mungkin menghadapi masalah lain. Biasanya ini berkaitan dengan sambungan kernel pihak ketiga, yang disebut "kexts" oleh macOS. Modul-modul ini disertakan dengan pemacu perkakasan dan beberapa perisian, dan bersambung terus dengan kernel. Kekunci yang salah boleh menyebabkan kernel_task mengambil sumber sistem yang berlebihan.

BERKAITAN: Selesaikan Masalah Mac Anda Dengan Pilihan Permulaan Tersembunyi Ini

Untuk menguji ini, anda harus boot Mac anda ke Safe Mode, salah satu pilihan permulaan Mac tersembunyi yang mesti diketahui oleh pengguna Mac. Matikan Mac anda, kemudian hidupkan sambil menahan kekunci Shift. Anda akan melihat perkataan "Boot Selamat" di skrin log masuk.

Safe Mode tidak mengaktifkan kext pihak ketiga, jadi jika Mac anda tidak menghadapi masalah dalam safe mode, anda telah menemui masalah anda. Nyahpasang perisian atau pemacu pihak ketiga yang anda pasang baru-baru ini dan lihat apakah itu membantu.

Sekiranya anda ingin menyelami lebih jauh, Etrecheck menjalankan puluhan diagnostik, termasuk senarai semua papan kekunci yang dipasang dan dijalankan pada sistem anda. Nyahpasang apa sahaja yang anda fikirkan boleh menyebabkan masalah itu, dan lihat apakah itu menyelesaikannya. Sekiranya tidak, anda mungkin perlu mempertimbangkan perjalanan ke Apple Store, atau bengkel Mac tempatan yang mesra anda.

Beberapa Perkara Lain Yang Perlu Cuba

Sekiranya anda masih mempunyai masalah selepas semua itu, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Kadang-kadang menetapkan semula NVRAM pada Mac anda akan membantu. Pertimbangkan untuk mengimbas Mac anda untuk perisian hasad, yang boleh menyebabkan masalah. Anda juga boleh melakukan perkara biasa untuk mempercepat Mac anda, seperti membuang item permulaan yang tidak perlu dan mengosongkan ruang cakera keras.

Sekiranya tidak ada yang membantu, kadangkala anda perlu berhenti membuang masa dan memasang semula macOS dari awal. Jelas itu harus menjadi pilihan terakhir, tetapi penting untuk mengetahui kapan anda dipukul.

Kredit Foto: Matthew Pearce