Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Membuat Sandaran Imej Sistem

Imej sistem adalah sandaran lengkap dari semua perkara pada cakera keras PC anda atau satu partisi. Mereka membolehkan anda mengambil gambar keseluruhan pemacu, fail sistem dan semua.

Windows, Linux, dan Mac OS X semuanya mempunyai cara bersepadu untuk membuat sandaran imej sistem. Kadang-kadang ada alasan yang baik untuk melakukan ini, tetapi itu bukan strategi cadangan biasa anda.

Apa itu Imej Sistem?

BERKAITAN: 8 Alat Sandaran Dijelaskan untuk Windows 7 dan 8

Imej sistem adalah fail - atau sekumpulan fail - yang mengandungi semua perkara di cakera keras PC, atau hanya dari satu partisi tunggal. Program pengimejan sistem melihat cakera keras, menyalin semuanya sedikit demi sedikit. Anda kemudian mempunyai imej sistem yang lengkap yang dapat anda salin kembali ke pemacu untuk memulihkan keadaan sistem.

Imej sistem mengandungi gambar lengkap semua yang ada di cakera keras komputer pada satu-satu masa. Jadi, jika anda mempunyai 500 GB ruang yang digunakan pada pemacu 1 TB, gambar sistem akan menjadi sekitar 500 GB. Beberapa program imej sistem menggunakan pemampatan untuk mengecilkan ukuran gambar sistem sebanyak mungkin, tetapi tidak mengandalkan penjimatan banyak ruang dengan cara ini.

Program imej sistem yang berbeza menggunakan pelbagai jenis gambar sistem. Untuk keserasian maksimum, anda harus menggunakan alat yang sama dengan yang anda gunakan untuk membuat imej sistem untuk memulihkannya. Windows sendiri membuat imej sistem yang mengandungi banyak fail dengan sambungan fail .xml dan .vhd. Imej sistem adalah salah satu daripada banyak alat sandaran yang disertakan dalam Windows.

Imej Sistem Tidak Sesuai untuk Sandaran Biasa

BERKAITAN: Fail Mana Yang Perlu Anda Sandarkan Pada PC Windows Anda?

Imej sistem bukanlah cara yang ideal untuk membuat sandaran normal komputer dan failnya. Imej sistem sangat besar, dan mengandungi fail yang sebenarnya tidak anda perlukan. Di Windows, mereka mungkin akan memasukkan puluhan gigabait fail sistem Windows. Sekiranya cakera keras anda rosak, anda hanya boleh memasang semula Windows - anda tidak memerlukan salinan sandaran semua fail ini. Perkara yang sama berlaku untuk fail program. Sekiranya cakera keras anda rosak, anda tidak memerlukan gambar fail program Microsoft Office dan Photoshop yang anda pasang - anda hanya boleh memasang semula program ini pada sistem Windows yang baru.

Sandaran gambar sistem akan menangkap fail yang boleh anda muat turun dan pasang semula dengan mudah serta fail yang tidak anda sayangi. Anda tidak dapat mengawal apa yang tidak dan tidak disandarkan - anda berakhir dengan gambar yang mengandungi semua yang ada di cakera keras anda.

Oleh kerana begitu banyak data yang harus disandarkan, imej sistem akan memerlukan masa yang lebih lama untuk dibuat daripada sandaran yang lebih kecil dan lebih fokus. Ia juga akan lebih sukar untuk diimport di komputer lain. Sekiranya seluruh komputer anda mati, anda tidak akan dapat mengembalikan imej sistem yang dibuat pada komputer lain - pemasangan Windows anda tidak akan berjalan dengan baik pada perkakasan yang berbeza. Anda tetap perlu memasang semula Windows.

Ini tidak hanya berlaku untuk Windows. Mac merangkumi cara bersepadu untuk membuat gambar sistem, dan Apple menasihati anda hanya memulihkan fail sistem pada Mac yang sama dengan yang dibuat sandaran.

Untuk sandaran biasa, anda hanya perlu membuat sandaran fail yang sebenarnya penting bagi anda. Sekiranya sistem anda tidak berfungsi, anda boleh memasang semula Windows dan program anda dan memulihkan fail peribadi anda dari sandaran. Gunakan Sejarah Fail untuk melakukan ini pada Windows 8 atau Windows Backup untuk melakukannya pada Windows 7.

Bila Anda Perlu Membuat Imej Sistem

BERKAITAN: Cara Memindahkan Pemasangan Windows Anda ke Pemacu Keadaan Pepejal

Imej sistem masih boleh berguna. Sebagai contoh, katakan anda mahu menaik taraf cakera keras komputer anda - mungkin anda menaik taraf dari pemacu keras mekanikal yang lebih perlahan ke pemacu keadaan pepejal yang cepat. Anda boleh membuat imej sistem cakera keras komputer anda, menukar pemacu keluar untuk SSD, dan kemudian mengembalikan imej itu ke SSD. Ini akan memindahkan keseluruhan sistem operasi anda ke SSD. Sudah tentu, jika kedua-dua pemacu dapat dipasang di komputer anda sekaligus, anda mungkin lebih baik menggunakan program pengimejan sistem untuk menyalin kandungan cakera keras anda terus ke SSD daripada membuat sandaran imej sistem dan kemudian memulihkannya, yang mana akan memakan masa dua kali lebih lama.

Jenis gambar ini juga dapat digunakan oleh pentadbir sistem, yang dapat melancarkan gambar sistem standar pada PC yang berlainan di rangkaian mereka. Pelayan atau komputer yang penting untuk misi dapat dikonfigurasi dan imej sistem dibuat untuk mengembalikan perisian ke keadaan tertentu.

Sekiranya anda pengguna rumah biasa yang ingin membuat sandaran fail anda, anda mungkin tidak perlu membuat gambar sistem.

Cara Membuat dan Memulihkan Imej Sistem

Untuk membuat imej sistem pada Windows 8.1, buka Panel Kawalan, arahkan ke Sistem dan Keselamatan> Sejarah Fail, dan klik pautan Sandaran Imej Sistem di sudut kiri bawah tetingkap. Pada Windows 7, buka Panel Kawalan, arahkan ke Sistem dan Keselamatan> Sandaran dan Pulihkan, dan klik pilihan Buat gambar sistem.

Anda kemudian boleh memulihkan gambar sandaran ini menggunakan Pilihan Permulaan Lanjutan pada Windows 8 atau pilihan Pemulihan Sistem pada Windows 7. Ini dapat diakses dari cakera pemasangan Windows atau pemacu pemulihan.

Pada Mac, anda boleh menggunakan Time Machine membuat dan memulihkan sandaran imej sistem. Time Machine membuat sandaran fail sistem dan juga fail anda sendiri, dan anda boleh memulihkan Mac dari sandaran Time Machine dari Recovery Mode. Pada PC Linux, anda boleh menggunakan utiliti dd tahap rendah untuk membuat salinan pemacu yang tepat dan memulihkannya kemudian.

Acronis True Image dan Norton Ghost adalah alat pencitraan cakera pihak ketiga yang popular yang boleh anda gunakan untuk ini juga.

Semasa mengembangkan Windows 8.1, Microsoft menghapus pilihan "System Image Backup" dari antara muka pengguna dan memaksa orang untuk mengaksesnya dari tetingkap PowerShell. Selepas aduan meluas, Microsoft mengembalikan pilihan ini ke antara muka grafik.

Motif Microsoft cukup jelas di sini - pengguna PC rata-rata tidak boleh terganggu oleh sandaran gambar sistem dan hanya menggunakan penyelesaian sandaran mudah seperti Sejarah Fail. Microsoft akhirnya memulihkan pilihan grafik untuk membuat orang gembira, yang baik - tetapi mereka betul bahawa kebanyakan pengguna Windows tidak boleh menggunakannya.

Kredit Gambar: Phillip Stewart di Flickr