Cara Menghubungkan Mana-mana Pengawal Permainan Konsol ke PC Windows atau Mac

Pengawal konsol tidak selalu berfungsi sebaik sahaja anda memasangkannya ke PC Windows atau Mac. Kami telah menyusun senarai panduan supaya anda dapat mengetahui cara membuat alat kawalan kegemaran anda berfungsi dengan komputer anda.

Sebilangan besar pengawal yang dimaksudkan untuk digunakan pada PC, seperti pengawal USB Logitech, akan menjadi peranti yang mematuhi HID dan menyokong protokol XInput atau DirectInput, yang dapat Anda gunakan di kebanyakan permainan. Sebilangan mungkin bekerja di luar kotak dan yang lain mungkin memerlukan pemandu khusus. Untuk pengawal konsol, terutama yang lebih tua, anda mungkin memerlukan penyesuai perkakasan jika tidak dipasang ke USB, kerana sokongan Bluetooth tersekat atau hilang.

Panduan ini merangkumi Windows dan macOS, tetapi kebanyakan pengawal HID juga berfungsi di Linux. Hanya memerlukan sedikit konfigurasi, yang mungkin biasa dilakukan oleh pengguna Linux.

PlayStation 4 (DualShock 4)

Windows menyokong pengawal Sony PS4 tanpa perisian tambahan selagi anda memasangnya melalui USB. Anda memerlukan penyesuai perkakasan untuk menggunakan alat kawalan tanpa wayar.

Mac juga menyokong pengawal terbaru Sony secara lalai, walaupun dengan sambungan tanpa wayar. Malangnya, pengawal ini muncul sebagai peranti input generik, yang mungkin tidak berfungsi di semua permainan.

PlayStation 3 (DualShock 3)

Windows memerlukan pemacu khas untuk pengawal PS3. Agak rumit untuk disiapkan, tetapi kami mendapat arahannya.

Mac menyokong pengawal ini tanpa perisian tambahan. Sambungkan secara wayarles melalui Bluetooth atau pasangkannya dengan kabel USB.

PlayStation 1 dan 2 (DualShock 1 dan 2)

Pengawal PS1 dan PS2 Sony lebih tua dan tidak menggunakan USB. Anda boleh mendapatkan penyesuai, tetapi mungkin yang terbaik adalah menggunakan DualShock 3, kerana hampir sama tetapi dengan sokongan tanpa wayar dan USB.

Xbox One

Windows disokong sepenuhnya di luar kotak, kerana ini adalah pengawal utama Microsoft. Cukup pasangkan dan mainkan, atau sambungkan melalui Bluetooth. Anda bahkan boleh mengemas kini firmware pengawal dari PC anda jika anda menggunakan Windows 10.

Mac menyokong pengawal Xbox One tanpa wayar tanpa apa-apa tambahan, tetapi anda memerlukan perisian tambahan jika anda ingin memasukkan pengawal anda melalui USB. Khususnya, anda memerlukan pemacu 360Controller, yang memberikan sokongan untuk pengawal USB Xbox One berwayar.

Xbox 360

Windows menyokong pengawal 360 berwayar secara lalai, tetapi pengawal tanpa wayar memerlukan penyesuai USB khas.

Mac memerlukan pemacu tersuai. Kerana masalah dengan sambungan kernel (kext,) sokongan tanpa wayar menyebabkan kernel panik, dan dilumpuhkan dalam pemacu ini.

Xbox Asal (Xbox "1")

Anda memerlukan penyesuai dan beberapa pemacu tersuai, tetapi nampaknya tidak mudah. MacOS mempunyai pemacu yang lebih lama, tetapi mungkin tidak berfungsi pada versi macOS yang lebih baru. Sekiranya anda gila, anda boleh melepaskan penyesuai sama sekali dan menyambungkan beberapa kabel, walaupun kami tidak mengesyorkannya.

Pengawal Nintendo Switch Pro

Pengawal Nintendo's Switch Pro berfungsi secara automatik setelah anda menyambungkannya melalui Bluetooth pada Windows dan macOS, tetapi anda harus menyiapkannya di Steam untuk digunakan dalam permainan.

BERKAITAN: Cara Menghubungkan Pengawal Joy-Con atau Pro Nintendo Switch ke PC anda

Alat kawalan jauh Wii dan Wii U Pro

Windows akan menghubungkan pengawal secara lalai, tetapi mungkin tidak dapat digunakan sebagai pengawal di semua aplikasi. Dolphin, emulator Wii, menyokong menggunakannya sebagai input, tetapi kami tidak menguji penggunaan seluruh sistem.

Mac disokong dengan cara yang sama — hanya di Dolphin. Penggunaan seluruh sistem disokong secara teknikal, tetapi kami sangat mengesyorkan mencari pengawal baru. MacOS Sierra memutuskan sokongan untuk satu-satunya pemandu, Wjoy, tetapi ia dikemas kini pada garpu baru. Walau bagaimanapun, pelepasan semasa tidak berfungsi, jadi anda harus membuat komit terbaru dari sumber dalam Xcode, mengemas kini sejumlah sasaran binaan, memperbaiki beberapa kesilapan, menandatanganinya dengan akaun pembangun Apple, dan setelah itu bahawa anda harus boot ke Recovery Mode dan lumpuhkan perlindungan integriti sistem  untuk memasangnya. Hanya dengan itu anda boleh menyambungkan alat kawalan dengan betul.

Pengawal GameCube

Anda pasti memerlukan penyesuai, tetapi Windows dan Mac harus disokong secara lalai melalui HID. Sokongan mungkin berbeza walaupun bergantung pada penyesuai yang anda dapat. Anda boleh mendapatkan yang rasmi, tetapi penyesuai Mayflash nampaknya berfungsi dengan baik untuk separuh harga. Penyesuai ini mempunyai suis sehingga anda dapat menggunakannya di PC dan juga konsol, yang akan mengubahnya menjadi peranti HID dan bukan hanya konsol proprietari. Dolphin boleh berkomunikasi dengannya secara langsung, dan akan menyokong mod Wii U, yang dapat memperbaiki beberapa bug dengan port tambahan.

Perhatikan bahawa pelaksanaan HID macOS mengatasi komunikasi langsung Dolphin dengan peranti, jadi ia tidak menyokong penyambungan beberapa pengawal. Terdapat penyelesaian, tetapi mungkin tidak berfungsi dengan setiap penyesuai. Ini melibatkan mematikan SIP, walaupun diakui hanya untuk sambungan kext, yang sedikit lebih selamat.

Pengawal Wira Gitar

Ini agak pelik, kerana Guitar Hero mempunyai banyak versi konsol yang berbeza, tetapi masih ada komuniti yang berkembang di PC dengan CloneHero. Sebilangan besar harus menggunakan penyesuai, jadi sebaiknya periksa wiki mereka untuk mendapatkan arahan.

Pengawal Lain

Pengawal Retro lain biasanya memerlukan penyesuai, kecuali anda mendapat versi USB yang dikemas kini. Sebilangan besar penyesuai harus menggunakan sambungan XInput dan DirectInput standard dan harus dikonfigurasi di Steam dan mana-mana aplikasi di bawah.

Pengawal Pihak Ketiga akan berbeza-beza bergantung pada apa yang anda dapat, tetapi kebanyakan harus menggunakan sambungan XInput standard yang sama. Biasanya, ia akan menyenaraikan keserasiannya di Amazon, jadi pastikan untuk membelinya yang serasi, atau mengambil sesuatu yang lebih utama.

Sekiranya pengawal anda tidak disenaraikan di sini, atau anda tidak dapat menggunakannya dengan panduan ini, carian Google dengan cepat untuk nama pengawal ditambah versi OS dan "pemacu" anda akan membawa anda ke hasil yang baik.

Sekiranya anda perlu memetakan semula alat kawalan anda, anda boleh menggunakan Mod Gambar Besar yang terdapat dalam Steam untuk melakukannya. Sekiranya anda perlu menggunakannya dalam permainan bukan Steam, anda boleh mencuba AntiMicro untuk Windows dan Enjoyable untuk macOS, keduanya percuma.