Apakah Fail PHP (Dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .php adalah fail teks biasa yang mengandungi kod sumber yang ditulis dalam PHP (itu adalah akronim rekursif yang bermaksud bahasa pengaturcaraan PHP: Hypertext Preprocessor). PHP sering digunakan untuk mengembangkan aplikasi web yang diproses oleh mesin PHP di pelayan web.

Apakah Fail PHP?

PHP dibuat pada tahun 1994 oleh Rasmus Lerdorf sebagai kumpulan skrip ringkas yang ditulis dalam bahasa pengaturcaraan C. Tujuan utamanya adalah untuk mengesan pengunjung yang melihat resume dalam taliannya. Dia pada awalnya memanggil skrip ini sebagai "Alat Halaman Rumah Peribadi" (Alat PHP) dan kemudian akan menamakannya menjadi FI (Interpreter Forms), dan kemudian PHP / FI, sebelum akhirnya memutuskan nama rekursifnya sekarang. PHP digunakan oleh 78.9% dari semua laman web yang bahasa pengaturcaraannya dilayan.

Fail PHP diproses oleh pelayan web menggunakan jurubahasa, yang melaksanakan kod dan kemudian menggabungkan hasilnya (yang dapat berupa data apa pun, seperti pertanyaan dari pangkalan data atau gambar) dengan HTML yang dihasilkan secara dinamik untuk membentuk laman web yang anda lihat. Ini menghalang mana-mana kod PHP benar-benar dilihat oleh pengguna, walaupun melihat kod sumber halaman.

Selalunya semasa anda mengisi borang secara dalam talian atau menghantar maklumat hubungan ke laman web, kod backend akan menghantar maklumat tersebut ke pelayan menggunakan skrip di dalam fail PHP. WordPress banyak menggunakan fail PHP.

Bagaimana Saya Membuka Satu?

Oleh kerana fail PHP adalah fail teks biasa yang dapat dibaca oleh manusia, semua yang anda perlukan untuk melihatnya ialah penyunting teks ringkas seperti Notepad, Notepad ++, Sublime Text, Vi, dan sebagainya.

BERKAITAN: Cara Mengganti Notepad dengan Editor Teks Lain di Windows

Sekiranya anda hanya perlu melihat sekilas fail, anda dapat menggunakan Notepad dan tidak perlu memuat turun perisian lain. Sekiranya anda merancang untuk mengedit kod, kami mengesyorkan menggunakan editor yang memformat kod PHP dengan betul. Saya akan menggunakan Notepad ++ pada Windows dalam contoh saya.

Secara lalai, apabila anda memasang editor teks seperti Notepad ++, ia akan mengaitkan kebanyakan sambungan fail teks / pengaturcaraan secara automatik, jadi mengklik dua kali fail tersebut harus membukanya di dalam program.

Sekiranya itu tidak berfungsi, anda boleh mengklik kanan fail dan memilih editor teks kegemaran anda dari senarai "Buka Dengan" yang disediakan.

Perkara yang sama berlaku pada platform lain seperti macOS dan Linux.

Sekiranya anda cuba menjalankan atau melaksanakan fail PHP, anda perlu memuat turun dan memasang PHP di komputer anda untuk menyusun kod. Untuk ini, anda boleh menggunakan pelayan tempatan seperti Varying Vagrant Vagrants, WampServer, atau XAMPP.

BERKAITAN: Cara Memasang PHP pada IIS 7 untuk Windows Server 2008