Mengapa Anda Tidak Memerlukan Antivirus Di Linux (Biasanya)

Percaya atau tidak, ada program antivirus yang disasarkan kepada pengguna Linux desktop. Sekiranya anda baru sahaja beralih ke Linux dan mula mencari penyelesaian antivirus, jangan repot-repot - anda tidak memerlukan program antivirus di Linux.

Terdapat beberapa situasi ketika menjalankan antivirus di Linux masuk akal, tetapi rata-rata desktop Linux bukan salah satunya. Anda hanya mahu program antivirus mengimbas perisian hasad Windows.

Beberapa virus Linux wujud di alam liar

Sebab utama anda tidak memerlukan antivirus di Linux adalah kerana malware Linux sangat sedikit wujud di alam liar. Perisian hasad untuk Windows sangat biasa. Iklan rendang mendorong perisian jahat yang secara praktikalnya berniat jahat, laman perkongsian fail penuh dengan program yang dijangkiti, dan individu berniat jahat mensasarkan kerentanan keselamatan untuk memasang perisian hasad Windows tanpa izin anda. Dengan ini, penggunaan program antivirus pada Windows adalah lapisan perlindungan yang penting.

Namun, anda tidak mungkin tersandung - dan dijangkiti oleh - virus Linux dengan cara yang sama seperti anda akan dijangkiti oleh sekeping malware di Windows.

Apa pun alasannya, malware Linux tidak ada di seluruh Internet seperti perisian hasad Windows. Menggunakan antivirus sama sekali tidak perlu untuk pengguna Linux desktop.

Mengapa Linux Lebih Selamat Daripada Windows

Berikut adalah beberapa sebab mengapa Windows bergelut dengan masalah malware, sementara beberapa malware menyasarkan Linux:

  • Pengurus Pakej dan Repositori Perisian : Apabila anda ingin memasang program baru di desktop Windows, anda pergi ke Google dan mencari program tersebut. Apabila anda ingin memasang kebanyakan program di Linux, anda membuka pengurus pakej anda dan memuat turunnya dari repositori perisian edaran Linux anda. Repositori ini mengandungi perisian terpercaya yang telah diperiksa oleh pengedaran Linux anda - pengguna tidak terbiasa memuat turun dan menjalankan perisian sewenang-wenangnya.
  • Ciri Keselamatan Lain : Microsoft telah melakukan banyak kerja untuk menyelesaikan masalah keselamatan serius dengan Windows. Sehingga UAC diperkenalkan dengan Windows Vista, pengguna Windows hampir selalu menggunakan akaun Pentadbir sepanjang masa. Pengguna Linux biasanya menggunakan akaun pengguna terhad dan menjadi pengguna root hanya apabila perlu. Linux juga mempunyai ciri keselamatan lain, seperti AppArmor dan SELinux.
  • Pangsa Pasar dan Demografi : Secara historis Linux mempunyai bahagian pasaran yang rendah. Ini juga merupakan domain geeks yang cenderung lebih celik komputer. Berbanding dengan Windows, sasarannya tidak sebesar atau mudah.

Tetap Selamat di Linux

Walaupun anda tidak memerlukan antivirus, anda perlu mengikuti beberapa amalan keselamatan asas, tidak kira sistem operasi yang anda gunakan:

  • Pastikan Perisian Anda Dikemas kini : Pada zaman ketika penyemak imbas dan pemalamnya - terutama Java dan Flash - adalah sasaran utama, penting untuk terus mengikuti perkembangan terkini mengenai keselamatan. Masalah malware terbesar pada Mac OS X disebabkan oleh pemalam Java. Dengan perisian bersilang platform seperti Java, kerentanan yang sama dapat digunakan pada Windows, Mac, dan Linux. Di Linux, anda boleh mengemas kini semua perisian anda dengan satu pengemas kini bersepadu.
  • Beware Phishing : Phishing - amalan membuat laman web yang berpura-pura menjadi laman web lain - sama berbahaya di Linux atau Chrome OS seperti di Windows. Sekiranya anda melayari laman web yang berpura-pura menjadi laman web bank anda dan memasukkan maklumat perbankan anda, anda menghadapi masalah. Nasib baik, penyemak imbas seperti Firefox dan Chrome di Linux mempunyai penapis anti-pancingan data yang sama seperti yang mereka lakukan di Windows. Anda tidak memerlukan rangkaian keselamatan Internet untuk melindungi daripada pancingan data. (Namun, ingat bahawa penapis pancingan data tidak menangkap semuanya.)
  • Jangan Jalankan Perintah yang Tidak Anda Percayai : Perintah perintah Linux sangat kuat. Sebelum anda menyalin-menampal perintah yang anda baca di suatu tempat ke terminal, tanyakan pada diri anda sama ada anda mempercayai sumbernya. Ini boleh menjadi salah satu daripada 8 Perintah Mematikan yang Tidak Harus Anda Jalankan di Linux.

Apabila Anda Memerlukan Antivirus di Linux

Perisian antivirus tidak sepenuhnya berguna pada Linux. Sekiranya anda menjalankan pelayan fail atau pelayan mel berasaskan Linux, anda mungkin ingin menggunakan perisian antivirus. Sekiranya tidak, komputer Windows yang dijangkiti mungkin memuat naik fail yang dijangkiti ke mesin Linux anda, yang memungkinkannya menjangkiti sistem Windows yang lain.

Perisian antivirus akan mengimbas perisian hasad Windows dan menghapusnya. Ia tidak melindungi sistem Linux anda - ia melindungi komputer Windows dari diri mereka sendiri.

Anda juga dapat menggunakan Linux live CD untuk memindai sistem Windows untuk malware.

Linux tidak sempurna dan semua platform berpotensi rentan. Namun, sebagai praktikal, desktop Linux tidak memerlukan perisian antivirus.