Cara Menghentikan Windows 7 atau 8 daripada memuat turun Windows 10 secara automatik

Akhir-akhir ini Microsoft tidak begitu berminat dengan geek teknologi di mana-mana sahaja, dengan semua masalah privasi dan masalah lain. Dan sekarang mereka secara automatik memuat turun semua Windows 10 ke PC Windows 7 atau 8 anda, sama ada anda memintanya atau tidak.

BERKAITAN: 30 Cara Telefon Komputer Windows 10 Anda Beranda Microsoft

Yang jelas, mereka tidak memasang Windows 10 secara automatik, tetapi mereka memuat turun keseluruhan pemasang, sekurang-kurangnya 3 GB, yang memerlukan banyak ruang pemacu, dan juga membuang lebar jalur rangkaian anda. Bagi orang yang tidak mempunyai lebar jalur yang tidak terhad, ini boleh memakan banyak wang.

Menurut pernyataan yang diberikan kepada The Register oleh Microsoft, penjelasan mereka adalah bahawa mereka menganggap ini adalah pengalaman yang lebih baik:

“Bagi mereka yang telah memilih untuk menerima kemas kini automatik melalui Pembaruan Windows, kami membantu pelanggan menyiapkan peranti mereka untuk Windows 10 dengan memuat turun fail yang diperlukan untuk pemasangan di masa depan. Ini menghasilkan pengalaman peningkatan yang lebih baik dan memastikan peranti pelanggan mempunyai perisian terkini. " 

Oleh itu, ini hanya mempengaruhi orang yang mengaktifkan kemas kini automatik, tetapi hampir semua orang memandangkan kemas kini automatik dihidupkan secara lalai dan agak penting untuk alasan keselamatan - banjir tampalan keselamatan kritikal pada tahun lalu telah menunjukkan bahawa mungkin idea yang baik untuk ditinggalkan kemas kini automatik diaktifkan.

BERKAITAN: Windows 10 Hebat, Kecuali Bahagian Yang Mengerikan

Berdasarkan komen dalam laporan berita lain mengenai hal ini, banyak peminat akan mendakwa bahawa ini bukan masalah besar, ini hanya perniagaan seperti biasa. Tetapi memuat turun keseluruhan sistem operasi "sekiranya berlaku" anda mungkin ingin meningkatkannya daripada hanya menunggu orang memutuskan untuk memilih - itu bukan jenis tingkah laku yang kita mahukan.

Ini adalah langkah yang sangat bodoh oleh Microsoft, dan tidak menghairankan jika mereka membatalkan keputusan mereka dan berhenti melakukannya.

Jadikan Windows 10 Berhenti Muat turun, Cara Mudah

Sekiranya anda menginginkan cara yang sangat mudah dan mudah untuk menyingkirkan ikon "Dapatkan Windows 10" dan menghentikan PC anda daripada memuat turun Windows 10, anda boleh memuat turun sedikit perisian percuma yang disebut Never10, dari penyelidik keselamatan yang dihormati Steve Gibson.

Muat turun, jalankan, dan kemudian klik butang "Lumpuhkan Peningkatan Win10". Sekiranya sistem anda telah memuat turun fail kemas kini Windows 10, ia akan memberitahu anda, dan anda boleh mengklik "Hapus Fail Win10" untuk menghapusnya.

Anda mesti but semula, tetapi pada akhirnya, ikon akan hilang dan komputer anda tidak seharusnya mendapat peningkatan. Nasib baik, anda boleh mengklik butang itu sekali lagi untuk meletakkan kembali keadaan seperti semula.

Pada masa lalu, kami telah mengesyorkan aplikasi yang dipanggil GWX Control Panel – tetapi Never10 jauh lebih mudah dan lebih mudah. Anda masih boleh menggunakan Panel Kawalan GWX jika anda mahu, tetapi kami mengesyorkan Never10. Lihat artikel lengkap kami mengenai menyingkirkan ikon GWX untuk maklumat lebih lanjut mengenai kedua-duanya.

BERKAITAN: Cara Menghapus Ikon "Dapatkan Windows 10" dari Baki Sistem Anda (dan Hentikan Pemberitahuan Peningkatan)

Jadikan Windows 10 Berhenti Memuat turun, Cara Manual

Bagi kebanyakan pengguna, kami mengesyorkan menggunakan Never10. Ia tidak memerlukan pemasangan apa pun, dan memastikan anda tidak akan mendapat kemas kini. Tetapi jika anda ingin mengetahui tetapan tersembunyi yang berubah di belakang tabir, inilah cara manual untuk mematikan kemas kini tersebut.

Tidak ada butang ajaib untuk mengklik untuk menghentikan muat turun Windows 10 - anda perlu memasang tambalan khas dari Microsoft untuk mengelakkan mereka memuat turun yang lain. Dan itu jika anda percaya dokumentasi sokongan Microsoft, yang mengatakan bahawa anda boleh menyekat peningkatan Windows 10 dengan cara ini.

Kami belum dapat membuktikan bahawa ini akan menghentikan muat turun Windows 10 kerana sukar untuk mengatakan bahawa ini berfungsi hanya kerana Microsoft tidak memaksa kami memuat turun fail 3GB yang tidak kami minta.

Ini adalah salah satu contoh di mana kita biasanya tidak mahu menulis mengenai topik ini, kerana terlalu banyak yang ditayangkan dan kami ingin tepat setiap saat. Oleh itu, maafkan kami sekiranya ini tidak sesuai untuk anda.

Langkah 1

Anda perlu memasang patch ini dari laman web Microsoft (dari apa yang dapat kami katakan bahawa anda perlu menggunakan Windows 8.1 dan bukan 8 untuk memasang patch), jadi pilih versi untuk OS anda, pasang dan reboot.

  • Windows 7
  • Windows 8.1

Langkah 2

Buka editor pendaftaran anda menggunakan carian Menu Mula atau dengan menekan WIN + R dan mengetik regedit dan tekan  enter, dan kemudian arahkan ke kunci berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Dasar \

Anda mungkin perlu membuat kunci WindowsUpdate di sebelah kiri, yang boleh anda lakukan dengan mengklik kanan nod Windows. Klik pada kunci baru itu, dan kemudian buat DWORD 32-bit baru yang disebut DisableOSUpgrade di sebelah kanan, dan berikan nilai 1.

Tidak mahu bersusah payah dengan semua itu? Anda hanya boleh memuat turun fail hack pendaftaran kami, unzip, dan klik dua kali pada fail untuk memasangnya.

BERKAITAN: Apakah Folder $ WINDOWS. ~ BT, dan Bolehkah Anda Memadamkannya?

Dan anda mungkin harus menghidupkan semula setelah anda melakukan ini. Sekiranya anda sudah mempunyai folder $ WINDOWS. ~ BT, yang tersembunyi di akar pemacu sistem anda, anda akan mahu mengikuti arahan ini untuk menghapusnya.

Pilihan Alternatif: Tetapkan Kemas kini Windows ke Tidak Memuat turun Perkara

Sekiranya anda menetapkan Kemas kini Windows untuk memberitahu anda tetapi tidak memuat turun apa pun, Microsoft tidak akan menurunkan kemas kini secara automatik.

Harap maklum bahawa ini adalah idea yang tidak baik untuk keselamatan, jadi kecuali jika anda mempunyai sambungan meter dan tidak mempunyai lebar jalur untuk memuat turun kemas kini, anda mungkin tidak boleh melakukan ini.

Anda cukup masuk ke Pembaruan Windows dan klik Ubah tetapan, dan kemudian ubah menu drop-down ke "Periksa kemas kini tetapi izinkan saya memilih untuk memuat turun dan memasangnya".

Sekiranya anda melakukan ini, pastikan anda mengikuti pemasangan kemas kini.

Bila Anda Ingin Meningkatkan Masa Depan

Kesan sampingan dari semua ini adalah anda tidak akan dapat menaik taraf ke Windows 10 pada masa akan datang sehingga anda mengeluarkan kunci pendaftaran tersebut.

Nasib baik anda boleh menggunakan kunci pendaftaran nyahpasang yang disediakan dalam muat turun.