Cara Mematikan atau Memulakan Semula PC Windows dari jauh

Windows merangkumi Shutdown.exe, utiliti mudah untuk mematikan atau memulakan semula komputer Windows dari rangkaian tempatan anda dari jauh. Untuk menggunakan Shutdown.exe, anda mesti terlebih dahulu mengkonfigurasi PC yang ingin anda tutup atau mulakan semula dari jauh.

Setelah anda mengkonfigurasi PC, anda boleh menggunakan antara muka pengguna grafik atau arahan untuk memulakan semula PC dari sistem Windows yang lain. Anda bahkan boleh mematikan atau menghidupkan semula PC dari jarak jauh dari sistem Linux.

Konfigurasi

Perkhidmatan pendaftaran jauh mesti diaktifkan pada setiap komputer yang ingin anda tutup dari jauh - dinyahaktifkan secara lalai.

Untuk mengaktifkannya, mula-mula lancarkan panel kawalan Perkhidmatan pada komputer yang ingin anda tutup dari jauh. Untuk melakukan ini, klik butang Mula, ketik services.msc ke dalam menu Mula dan tekan Enter.

Cari perkhidmatan "Remote Registry" dalam senarai, klik kanan dan pilih Properties.

Dari tetingkap sifat, tetapkan jenis Permulaan ke Automatik dan klik butang Mula untuk melancarkan perkhidmatan.

Seterusnya, anda perlu membuka port yang diperlukan di firewall komputer. Klik Mula, ketik "Benarkan program" dan tekan Enter. Di tetingkap yang muncul, klik butang "Ubah tetapan". Tatal ke bawah dalam senarai dan aktifkan pengecualian "Instrumentasi Pengurusan Windows (WMI)".

Akaun pengguna anda juga mesti mempunyai kebenaran pentadbir pada komputer jauh. Sekiranya tidak, perintah shutdown akan gagal kerana kekurangan izin.

Matikan Jauh

Untuk mematikan komputer, lancarkan tetingkap Command Prompt di komputer lain (klik Start, ketik Command Prompt , dan tekan Enter). Taipkan perintah berikut ke tetingkap command prompt untuk antara muka grafik:

penutupan / i

Dari tetingkap dialog penutupan jarak jauh, anda boleh menambahkan satu atau lebih nama komputer dan menentukan sama ada anda mahu mematikan atau memulakan semula sistem. Anda boleh memberi amaran kepada pengguna dan menghantar mesej ke log acara sistem.

Tidak pasti apa nama komputer jauh? Klik Mula pada komputer jauh, klik kanan Komputer di menu Mula, dan pilih Properties. Anda akan melihat nama komputer.

Anda juga boleh menggunakan perintah dan bukannya antara muka grafik. Inilah arahan yang setara:

shutdown / s / m \\ chris-laptop / t 30 / c "Matikan untuk penyelenggaraan." / d P: 1:

Matikan Dari Linux

Setelah anda menyiapkan komputer, anda juga dapat mematikannya dari sistem Linux. Ini memerlukan pakej samba-common yang dipasang - anda boleh memasangnya di Ubuntu dengan arahan berikut:

sudo apt-get pasang samba-common

Setelah anda mempunyai, gunakan arahan berikut dari terminal:

net rpc shutdown -I ip.address -U user% kata laluan

Ganti "ip.address" dengan alamat numerik komputer Windows, "user" dengan nama pengguna akaun yang mempunyai hak pentadbir pada komputer jauh, dan "kata laluan" dengan kata laluan akaun pengguna. Anda boleh menambahkan pilihan "-r" pada perintah jika anda mahu komputer dimulakan semula dan bukannya dimatikan.

Sekiranya anda mempunyai akses desktop jauh, anda juga dapat mengakses desktop dan mematikan atau memulakan semula dengan cara itu. Perintah shutdown.exe adalah cara yang lebih pantas untuk melakukan perkara yang sama yang dirancang untuk pentadbir sistem - anda boleh mematikan atau menghidupkan semula beberapa komputer dengan lebih pantas daripada yang anda dapat dengan log masuk ke dalamnya satu persatu.