Pemula Geek: Apa Yang Perlu Tahu Setiap Pengguna Windows Mengenai Menggunakan Pengurus Tugas Windows

Windows Task Manager adalah alat penting untuk setiap pengguna Windows. Ia dapat menunjukkan kepada anda mengapa komputer anda lambat dan membantu anda menangani program yang tidak berfungsi dengan baik dan tidak memerlukan sumber daya, sama ada mereka mengeringkan CPU, RAM, cakera, atau sumber rangkaian.

Windows 8 (dan sekarang Windows 10) mempunyai Pengurus Tugas terbina dalam yang terbaik, tetapi walaupun Pengurus Tugas Windows 7 adalah alat yang kuat yang harus dibiasakan oleh setiap pengguna Windows. Sebilangan besar tugas ini lebih mudah pada Windows 8 atau 10.

Membuka Pengurus Tugas

Windows membolehkan anda masuk ke Task Manger dengan pelbagai cara:

  • Pintasan Papan Kekunci : Tekan Ctrl + Shift + Escape di mana sahaja di Windows.
  • Pintasan Tetikus : Klik kanan bar tugas Windows dan pilih Start Task Manager.
  • Kaedah Tradisional : Tekan Ctrl + Alt + Delete dan pilih Start Task Manager.

Lihat CPU dan RAM Hogs

Pada Windows 7, Task Manger terbuka ke tab Aplikasi, yang menyenaraikan aplikasi terbuka dan membolehkan anda menutupnya dengan cepat dengan butang Tamat Tugas. Ini berfungsi walaupun mereka telah membeku dan tidak bertindak balas.

Tab ini tidak membenarkan anda melihat penggunaan sumber. Ia juga tidak menunjukkan setiap program berjalan di komputer anda - program yang berjalan di latar belakang tanpa tingkap yang kelihatan tidak disenaraikan di sini.

Klik ke tab Proses untuk melihat proses yang berjalan di komputer anda, kedua-dua proses dengan tingkap terbuka dan proses latar belakang yang mungkin tidak kelihatan atau tersembunyi di baki sistem anda.

Klik tajuk CPU atau Memori untuk menyusun proses mengikut penggunaan CPU atau memori mereka. Ini akan menunjukkan kepada anda program mana yang paling banyak menggunakan waktu CPU dan jumlah RAM.

Untuk melihat semua proses yang berjalan di komputer anda, klik butang Tunjukkan proses dari semua pengguna. Secara lalai, senarai tersebut hanya memaparkan proses yang berjalan sebagai akaun pengguna anda. Butang menunjukkan proses dan proses sistem berjalan di bawah akaun pengguna lain.

Anda mungkin juga ingin mengklik menu Lihat, klik Pilih Lajur, dan aktifkan lajur Waktu CPU. Klik lajur Waktu CPU untuk menyusun senarai mengikut Waktu CPU. Ini akan menunjukkan kepada anda berapa banyak sumber daya CPU yang digunakan setiap proses, sehingga Anda dapat mengenal pasti program yang mungkin menggunakan CPU dengan jumlah yang rendah tetapi telah menggunakan jumlah CPU yang lebih tinggi ketika Anda tidak mencari.

Pada Windows 8 atau 10, tab Proses utama menunjukkan CPU proses, memori, cakera, dan penggunaan rangkaian semuanya di satu tempat. Anda juga boleh mendapatkan maklumat ini di Windows 7, tetapi tersebar di beberapa tempat.

Bunuh Latar Belakang Program

Sekiranya proses tidak berfungsi - contohnya, anda mungkin telah menutup permainan PC dan terus berjalan di latar belakang, mungkin menggunakan 99% CPU anda - menyusun berdasarkan CPU dan penggunaan memori akan menunjukkan kepada anda proses yang tidak berfungsi memakan terlalu banyak sumber daya di bahagian atas senarai. Klik kanan proses dan pilih End Process untuk menutupnya jika anda tidak dapat menutupnya secara normal.

Periksa Jumlah Penggunaan CPU dan RAM

Klik ke tab Performance untuk melihat penggunaan CPU dan memori fizikal (RAM) komputer anda. Grafik sejarah penggunaan CPU menunjukkan jumlah penggunaan CPU serta grafik terpisah untuk setiap penggunaan CPU dari waktu ke waktu, sedangkan grafik Memori menunjukkan kepada anda jumlah penggunaan memori dan bagaimana penggunaan memori anda telah berubah dari waktu ke waktu.

Sekiranya penggunaan CPU atau bar memori benar-benar penuh dan komputer anda berjalan dengan perlahan, anda harus menutup beberapa program CPU atau memori yang lapar - periksa senarai proses untuk melihat yang mana - dan kosongkan sumber. Sekiranya memori dan penggunaan CPU anda selalu tinggi, anda mungkin ingin meningkatkan RAM atau mendapatkan komputer dengan CPU yang lebih pantas untuk mempercepat.

Lihat Aktiviti Rangkaian Sistem

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan sambungan Internet anda - mungkin halaman web dimuat perlahan atau suara anda putus semasa anda bercakap dengan seseorang di Skype atau program VoIP yang serupa - anda mungkin ingin memeriksa jumlah penggunaan rangkaian komputer anda. Anda boleh melakukan ini dari tab Networking di Task Manager.

Anda akan melihat grafik yang berasingan untuk setiap penyesuai rangkaian komputer anda, yang akan memberitahu anda berapa banyak sumber rangkaian yang digunakan oleh program di komputer anda. Ini membolehkan anda melihat apakah ada program yang berjalan di latar belakang dan memenuhi sambungan rangkaian anda.

Pada Windows 8 atau 10, anda juga akan mendapat maklumat ini di tab Performance.

Periksa Aktiviti Rangkaian Per Proses

Sekiranya anda dapat melihat bahawa sambungan rangkaian anda sedang digunakan, anda mungkin ingin mengetahui aplikasi mana yang menggunakan rangkaian tersebut. Untuk melihat senarai proses yang mengakses rangkaian dan berapa banyak sumber rangkaian yang mereka gunakan, klik ke tab Performance dan klik butang Resource Monitor.

Pada tab rangkaian Resource Monitor, anda dapat melihat senarai proses dengan aktiviti rangkaian dan melihat apa yang menyedot sumber. Perhatikan bahawa ini mengira semua aktiviti rangkaian - bahkan proses hanya berkomunikasi dengan peranti lain di rangkaian tempatan dan tidak menyambung ke Internet.

Pada Windows 8 atau 10, anda dapat melihat aktiviti rangkaian setiap proses pada tab Proses.

Periksa Aktiviti Cakera Setiap Proses

Dengan Resource Monitor dibuka dari tab Performance di Task Manager, anda juga dapat mengklik tab Disk dan melihat program mana yang paling banyak membaca dan menulis ke disk anda. Sekiranya cakera keras anda habis, alat ini akan menunjukkan kepada anda program mana yang menggunakan semua sumber cakera anda.

Pada Windows 8 atau 10, maklumat ini tersedia pada tab Proses Pengurus Tugas.

Urus Program Permulaan

Pada Windows 8 atau 10, anda boleh menggunakan tab Startup di Task Manager untuk mengawal program mana yang dimulakan secara automatik dengan komputer anda.

Pada Windows 7, anda perlu menggunakan alat lain, seperti pengurus permulaan yang dibina di CCleaner.

Sekiranya anda mahukan penggantian Task Manager yang lebih maju, muat turun utiliti Process Explorer percuma. Alat ini dikembangkan oleh Microsoft dan menawarkan pelbagai ciri yang tidak akan anda temui dalam pengurus tugas standard, bahkan pada Windows 8 atau 10, termasuk kemampuan untuk melihat fail dan folder mana yang telah “dikunci” dan dibuka kuncinya oleh program sehingga mereka boleh diubahsuai.