Cara Menghidupkan dan Mematikan Mac Anda

Mungkin tidak jelas bagaimana menghidupkan atau mematikan Mac jika anda pengguna kali pertama. Selain itu, apa yang anda lakukan sekiranya mesin dibekukan? Inilah cara menghidupkan dan mematikan Mac anda tidak kira model yang anda miliki.

Cara Menghidupkan Mac Anda

Untuk menghidupkan Mac anda, yang perlu anda lakukan hanyalah menekan butang “Power”. Penempatan butang Kuasa bergantung pada komputer mana yang anda miliki. Langkah untuk hampir setiap model Mac boleh didapati di bawah.

Sekiranya mesin dalam keadaan tidur, anda biasanya dapat membangunkannya dengan menekan kekunci apa pun, mengangkat penutup MacBook, atau menekan pad jejak.

MacBook dengan Sensor Touch ID

Sekiranya anda mempunyai MacBook Pro (2016 atau lebih baru) atau MacBook Air baru (2018 dan lebih baru), anda akan menyedari tidak ada butang Power fizikal pada komputer riba anda. Sebaliknya, butang kuasa tertanam di butang Touch ID, tepat di sebelah Touch Bar.

Menekan butang di sudut kanan atas akan menghidupkan MacBook anda.

BERKAITAN: Lima Perkara Berguna yang Boleh Anda Lakukan dengan Bar Sentuh MacBook Pro

MacBook dengan Kekunci Fungsi

Sekiranya anda mempunyai MacBook, MacBook Pro, atau MacBook Air yang lebih lama, anda akan melihat deretan kekunci fungsi fizikal (F1 hingga F12) di sepanjang bahagian atas papan kekunci. Di hujung kanan papan kekunci terdapat butang Kuasa fizikal. Menekan butang ini akan menghidupkan MacBook anda.

Sebagai alternatif, jika anda menggunakan MacBook Pro 2018 atau MacBook Air 2018, menekan sebarang kekunci pada papan kekunci atau mengklik pad jejak akan menghidupkan komputer.

Mac mini

Pada Mac mini, butang Power adalah butang bulat di bahagian belakang komputer. Ia berada di sebelah kiri port komputer.

iMac dan iMac Pro

IMac dan iMac Pro mempunyai butang kuasa bulat yang serupa di bahagian belakang monitor. Ia berada di sudut kanan bawah komputer semasa anda melihat Mac dari belakang.

Mac Pro

Pada 2013 "Tong sampah" Mac Pro, butang Kuasa ada di bahagian belakang casing. Ia betul-betul di atas port kuasa.

Cara Mematikan Mac Anda

Terdapat beberapa cara untuk mematikan Mac anda bergantung pada keadaannya. Sekiranya Mac anda berfungsi dengan baik dan anda ingin mematikannya, klik pada logo Apple dari bar menu atas dan kemudian pilih "Matikan."

Anda akan melihat pop timbul yang bertanya sama ada anda mahu membuka semula semua tetingkap semasa pada saat Mac anda boot. Sahkan pilihan anda dan klik "Shut Down" sekali lagi.

Proses penutupan akan bermula, dan semua aplikasi di skrin akan berhenti satu persatu. Langkah terakhir ialah skrin Mac anda menjadi kosong. Mac anda kini dimatikan.

Seperti yang anda pelajari di atas, anda boleh menghidupkan Mac anda semula dengan menekan butang Power. Sekiranya Mac anda tidak dapat dimulakan, gunakan panduan penyelesaian masalah kami.

Cara Memaksa Mematikan

Sekiranya Mac anda dibekukan di mana ia tidak bertindak balas terhadap menekan papan kekunci atau pad jejak, anda harus menggunakan kaedah penutupan paksa yang tidak selamat. Untuk melakukan ini, tekan dan tahan butang Kuasa fizikal selama beberapa saat.

Sekali lagi, ini harus menjadi pilihan terakhir anda jika tidak ada yang berfungsi. Walaupun mematikan komputer secara paksa  tidak boleh membahayakan Mac anda, ada kemungkinan sesuatu itu akan pecah.

BERKAITAN: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Mac Anda Tidak Akan Mula