Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Membatalkan iTunes

iTunes menggunakan sistem kebenaran untuk memastikan hanya segelintir komputer yang dapat mengakses muzik, video, dan kandungan lain yang dibeli pada waktu tertentu. Anda harus membatalkan kebenaran iTunes sebelum menyingkirkan komputer atau memasang semula Windows.

Sistem pengesahan adalah bentuk DRM, jadi ini melibatkan melompat melalui gelung. Ini sepatutnya membatasi akses ke kandungan yang anda beli.

Apa itu Kebenaran iTunes?

Anda mesti mengesahkan komputer - Mac atau PC Windows - di iTunes sebelum komputer itu dapat memuat turun dan menggunakan filem, rancangan TV, muzik, eBook, buku audio, aplikasi dan kandungan lain yang dibeli. Perhatikan bahawa ini hanya berlaku untuk media dengan DRM. Sebilangan besar fail muzik di iTunes bebas DRM, jadi anda tidak perlu membenarkan komputer untuk memainkannya.

Anda boleh mengikat maksimum lima komputer yang sah pada ID Apple anda pada masa yang sama. Kedua-dua komputer riba Mac dan Windows dikira dalam jumlah gabungan ini.

BERKAITAN: Cara Tidak Pernah Menggunakan iTunes Dengan iPhone, iPad, atau iPod Touch Anda

Peranti iOS tidak dikira jumlah pengaktifan, jadi anda dapat memiliki seberapa banyak iPad, iPhone, iPod Touches, dan Apple TV yang mengakses kandungan iTunes anda yang anda inginkan.

Sistem keizinan ini adalah bentuk DRM, dan ini membatasi akses ke kandungan yang anda beli di iTunes. Sistem pengesahan dulunya cukup umum - misalnya, perhatikan had kebenaran dalam sistem SecuROM lama untuk permainan PC atau had pengaktifan yang dapat dimasukkan ke dalam fail audio dan video Windows Media. banyak perkhidmatan sekarang menyekat kandungan untuk akaun dan tidak semestinya mengehadkan jumlah peranti, tetapi iTunes masih menggunakan skema lama untuk membenarkan dan tidak membenarkan komputer individu. Kami tidak akan terkejut jika ini dibuat dalam kontrak yang ditandatangani Apple dengan pemegang hak ketika mereka meletakkan kandungannya di iTunes.

Cara Memberi Kuasa Komputer

Mengizinkan komputer adalah mudah. Pada Windows, klik butang menu di iTunes, arahkan ke iTunes Store, dan pilih Authorize This Computer. Pada Mac, klik menu Store dan pilih Authorize This Computer. Log masuk dengan Apple ID anda untuk menyelesaikan prosesnya.

Komputer anda kemudian dapat memuat turun, menyegerakkan, dan memainkan kandungan iTunes yang anda beli.

Bagaimana dan Bilakah Anda Harus Membatalkan Penghantaran PC atau Mac

Anda juga akan mendapat pilihan menu Deauthorize This Computer di tempat yang sama. Pilihan menu ini akan membatalkan kebenaran, mencegah kandungan iTunes yang dibebankan DRM daripada ditonton, dilihat, atau dimuat turun di komputer anda.

BERKAITAN: Pemula Geek: Cara Memasang Semula Windows pada Komputer Anda

Anda harus membatalkan kebenaran komputer semasa hendak menyahpasang iTunes, jika anda hendak memasang semula Windows, atau apabila anda selesai menggunakan komputer dan ingin menyingkirkannya. Sekiranya anda tidak merancang untuk menggunakan kandungan iTunes yang dibeli di komputer, batalkan kebenarannya.

Apple juga menasihatkan untuk tidak membenarkan komputer anda sebelum anda menaik taraf komponen perkakasannya. Sekiranya tidak, komputer tunggal anda boleh dikira sebagai komputer yang berlainan selepas itu dan menggunakan pelbagai kebenaran.

Membatalkan kebenaran komputer adalah mustahak kerana ia memberi anda salah satu daripada lima kebenaran terhad anda.

Bagaimana Mengesahkan Sistem yang Tidak Anda Akses

Sekiranya komputer anda rosak dan anda tidak boleh membatalkan kebenaran iTunes, anda akan menyingkirkan komputer sebelum membatalkan kebenaran iTunes, atau anda menaik taraf komponen komputer anda, anda mungkin telah membuang kebenaran. Sistem lama mungkin akan dikira dengan maksimum lima komputer anda yang sah. Sekiranya anda terus memberi kuasa kepada iTunes dan menyingkirkan komputer yang dibenarkan atau memasang semula Windows, anda mungkin tidak dapat mengakses kandungan yang anda beli kerana anda tidak dapat mengesahkan komputer lagi.

Apple hanya membenarkan anda memperbaikinya dengan satu cara. Anda tidak boleh mengakses senarai komputer yang dibenarkan dan membatalkan kebenaran setiap komputer. Sebaliknya, anda perlu membatalkan kebenaran semua komputer anda sekaligus.

Untuk melakukan ini, klik iTunes Store di iTunes, log masuk ke Apple ID anda, klik nama Apple ID anda, dan pilih Account.

Dari sini, anda boleh mengklik butang Deauthorize All di sebelah Kebenaran Komputer. Butang ini hanya akan muncul jika anda mempunyai lebih daripada satu komputer yang dibenarkan. Ini akan mencabut kebenaran dari semua komputer yang dibenarkan, yang membolehkan anda mula memberi kuasa komputer dari awal.

Amaran : Anda hanya boleh menggunakan butang Deauthorize All sekali setahun. Setelah menggunakannya, cuba lebih berhati-hati dengan keizinan anda - membatalkan kebenaran komputer sebelum menyingkirkannya, memasang semula Windows, atau menaik taraf perkakasan mereka.

Sekiranya anda mendapati diri anda tidak dapat mengakses kandungan yang anda beli - atau jika anda telah menggunakan butang Deauthorize All sekali dalam tahun ini dan perlu menggunakannya lagi - anda boleh cuba menghubungi Sokongan Apple dan meminta mereka menetapkan semula kebenaran anda untuk anda. Ini semua yang boleh anda lakukan, tanpa cuba memecahkan DRM.

Kredit Gambar: Richard Giles di Flickr