Cara Menyiapkan Pelayan Media Rumah yang Dapat Anda Akses Dari Mana-mana Peranti

Pelayan media tempatan tidak sesuai. Microsoft tidak lagi menjadikan Windows Home Server dan menghentikan Windows Media Center secara berperingkat. Tetapi masih ada penyelesaian hebat jika anda ingin menjalankan pelayan media rumah dan melakukan streaming ke semua peranti anda.

Tentu, anda hanya boleh menyambungkan PC ke TV anda, tetapi ini menyediakan antara muka yang mudah di semua peranti anda. Ini bermaksud aplikasi untuk kotak streaming TV, telefon pintar, tablet, dan antara muka berasaskan web untuk semua yang lain. Mereka juga bekerja melalui Internet.

Bawa Media Anda Sendiri

BERKAITAN: Mengapa Anda Perlu Menyambungkan PC ke TV Anda (Jangan Bimbang; Mudah!)

Terdapat beberapa pakej perisian percuma yang baik untuk ini, tetapi anda perlu membawa media anda sendiri. Sekiranya anda mempunyai banyak koleksi fail video dan muzik tempatan - mungkin video yang dirobek dari DVD dan muzik yang dirobek dari CD audio - ini mungkin merupakan kaedah yang ideal untuk mengakses kandungan tersebut di semua peranti anda tanpa bergantung pada perkhidmatan streaming seperti Netflix dan Spotify.

Aplikasi ini juga sering membolehkan anda melihat-lihat dan mengakses foto - sempurna jika anda juga jenis orang yang menyimpan koleksi foto tempatan.

Penyemak Imbas Plex vs. Media: Pilih Satu

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Pemacu NAS (Storage-Attached Storage)

Dua penyelesaian terbesar untuk dicadangkan mungkin ialah Penyemak Imbas Plex dan Media. Kedua-duanya berfungsi sama, menawarkan pelayan yang anda pasang pada PC desktop, komputer riba, peranti NAS, atau pelayan rumah khusus. Anda juga boleh mencuba Kodi, yang sebelumnya dikenali sebagai XBMC - ia boleh menjadi lebih rumit untuk disiapkan dan berfungsi sedikit berbeza.

Plex dan Media Browser kedua-duanya menawarkan pelayan yang berjalan pada Windows, Linux, Mac OS X, BSD, dan pelbagai peranti NAS. Anda boleh memasangnya di komputer desktop, pelayan khusus, atau mendapatkan peranti NAS yang telah dibuat sebelumnya yang menyokong perisian pelayan.

Plex menawarkan pelanggan untuk platform Roku, Amazon Fire TV, Xbox, dan PlayStation - serta sokongan Chromecast. Mereka menawarkan aplikasi mudah alih untuk iOS, Android, Windows Phone, dan Windows 8. Terdapat juga antara muka web dan aplikasi Plex yang kuat untuk komputer, jika anda menghubungkan komputer ke TV.

Penyemak Imbas Media menawarkan klien untuk Roku dan beberapa peranti streaming TV lain, termasuk sokongan Chromecast. Terdapat juga aplikasi mudah alih untuk iOS, Android, Windows Phone, dan Windows 8. Ingin menggunakannya di komputer? Terdapat antara muka berasaskan web yang mudah.

Kedua-duanya mempunyai ciri yang hampir sama, walaupun Plex pasti menawarkan rangkaian aplikasi yang lebih komprehensif - PlayStation, Xbox, dan Fire TV sokongan. Walau bagaimanapun, beberapa perkhidmatan Plex menelan belanja. Aplikasi iOS Plex berharga $ 5, dan aplikasi Xbox dan PlayStation kedua-duanya memerlukan langganan "Plex Pass" yang akan dikenakan biaya $ 5 sebulan.

Penyemak Imbas Media dan aplikasinya benar-benar percuma, jadi tidak ada biaya bulanan atau pembelian per aplikasi yang harus Anda hadapi - sekali lagi, Penyemak Imbas Media bahkan tidak menawarkan sokongan PlayStation atau Xbox yang dapat anda beli jika anda mahu. Oleh itu, anda perlu memilih satu - atau, lebih baik lagi, pertimbangkan untuk mencuba kedua-duanya dan mengetahui yang mana yang paling sesuai untuk anda.

Sediakan Pelayan, Pasang Aplikasi, dan Mulakan Penstriman

Proses penyediaan hanya memerlukan beberapa minit, tidak kira pelayan yang anda pilih untuk digunakan. Pasang Penyemak Imbas Plex atau Media pada sistem pilihan anda dan siapkan untuk menunjuk pada media anda. Kedua-dua Pelayar Plex dan Media menawarkan sistem akaun pilihan, yang dapat mempermudah masuk ke aplikasi mudah alih dan TV dan menyambung ke pelayan anda dari jauh melalui Internet.

Anda kemudian boleh memasang aplikasi yang sesuai pada kotak streaming TV, telefon pintar dan tablet anda. Gunakan mereka untuk mengakses media penstriman anda. Bahagian ini agak mudah. Sekiranya anda mempunyai Chromecast, ingatlah bahawa anda tidak memerlukan aplikasi Plex atau Penyemak Imbas Media khas di TV anda - anda boleh memasang aplikasi yang sesuai pada telefon pintar anda dan kemudian menggunakannya untuk menghantar media terus ke Chromecast anda.

Anda juga perlu menjalankan pelayan rumah anda sendiri untuk ini. Sekiranya anda mempunyai PC desktop atau komputer riba dan senang mengakses pelayan semasa komputer anda berjalan, anda hanya boleh memasang perisian pelayan di komputer desktop anda.

Anda juga boleh menyediakan sistem pelayan khusus untuk menjalankan pelayan, tentu saja. Itu adalah komputer yang boleh anda tinggalkan sepanjang masa dan bahkan mengakses pelayan media anda dari jauh melalui Internet. Tidak semestinya komputer penuh, berkuasa tinggi - ia boleh menjadi peranti NAS berkuasa rendah dan faktor kecil dengan cakera keras yang besar untuk menyimpan semua fail media tersebut.

Kredit Gambar: gsloan di Flickr