Cara Membuat dan Menjalankan Mesin Maya Dengan Hyper-V

Hyper-V adalah ciri mesin maya yang dibina di dalam Windows. Ia pada awalnya merupakan sebahagian daripada Windows Server 2008, tetapi melonjak ke desktop dengan Windows 8. Hyper-V membolehkan anda membuat mesin maya tanpa perisian tambahan.

Fungsi ini tidak tersedia pada Windows 7, dan memerlukan edisi Professional atau Enterprise Windows 8, 8.1, atau 10. Ia juga memerlukan CPU dengan sokongan virtualisasi perkakasan seperti Intel VT atau AMD-V, ciri yang terdapat di kebanyakan CPU moden.

Pasang Hyper-V

BERKAITAN: 7 Ciri-ciri yang Anda Mendapatkan Jika Meningkatkan ke Edisi Profesional Windows 8

Hyper-V tidak dipasang secara lalai pada sistem Windows 8 atau 10 Professional dan Enterprise, jadi anda harus memasangnya sebelum anda dapat menggunakannya. Syukurlah, anda tidak memerlukan cakera Windows untuk memasangnya - anda hanya perlu mengklik beberapa kotak pilihan.

Ketuk kekunci Windows, ketik "ciri Windows" untuk melakukan carian, dan kemudian klik pintasan "Hidupkan atau matikan ciri Windows". Tandakan kotak pilihan Hyper-V dalam senarai dan klik OK untuk memasangnya. Mulakan semula komputer anda apabila diminta.

Buka Pengurus Hyper-V

Untuk benar-benar menggunakan Hyper-V, anda perlu melancarkan aplikasi Hyper-V Manager. Anda akan menemuinya dalam senarai program yang dipasang, dan anda juga boleh melancarkannya dengan mencari Hyper-V.

Aplikasi Hyper-V Manager merujuk kepada "pelayan virtualisasi," yang memberikan warisannya sebagai alat untuk pelayan. Ia boleh digunakan untuk menjalankan mesin maya di komputer anda sendiri - sekiranya komputer tempatan anda berfungsi sebagai pelayan virtualisasi tempatan.

Siapkan Rangkaian

Klik nama komputer tempatan anda di Hyper-V Manager untuk mencari pilihan untuk komputer semasa anda.

Anda mungkin mahu memberi mesin maya akses ke Internet dan rangkaian tempatan, jadi anda perlu membuat suis maya. Klik pautan Pengurus Tukar Maya terlebih dahulu.

Pilih Luaran dalam senarai untuk memberi mesin maya akses ke rangkaian luaran, dan klik Buat Suis Maya.

Beri nama suis maya selepas itu dan klik OK. Pilihan lalai mesti baik di sini, walaupun anda harus memastikan sambungan rangkaian Luaran betul. Pastikan untuk memilih penyesuai rangkaian yang sebenarnya disambungkan ke Internet, sama ada Wi-Fi atau Ethernet berwayar.

Buat Mesin Maya

Klik Baru> Mesin Maya di panel Tindakan untuk membuat mesin maya baru.

BERKAITAN: Pemula Geek: Cara Membuat dan Menggunakan Mesin Maya

Tetingkap New Virtual Machine Wizard akan muncul. Gunakan pilihan untuk menamakan mesin maya anda dan konfigurasikan perkakasan asasnya. Ini semestinya cukup jelas sekiranya anda pernah menggunakan program mesin maya lain sebelum ini. Apabila anda mencapai panel Configure Networking, anda perlu memilih suis maya yang anda konfigurasikan lebih awal - jika anda tidak mengkonfigurasinya, satu-satunya pilihan yang anda akan lihat di sini adalah "Tidak Bersambung," yang bermaksud mesin maya anda menang ' t disambungkan ke rangkaian melainkan anda menambah penyesuai rangkaian ke perkakasan maya kemudian.

Sekiranya anda mempunyai fail ISO yang mengandungi fail pemasangan sistem operasi tetamu anda, anda boleh memilihnya pada akhir proses. Hyper-V akan memasukkan fail ISO ke dalam pemacu cakera maya mesin maya supaya anda dapat boot selepas itu dan segera mula memasang sistem pilihan pilihan tetamu anda.

Boot Mesin Maya

Mesin maya baru anda akan muncul dalam senarai Hyper-V Manager. Pilih dan "Mulakan" - klik Mula di bar sisi, klik Tindakan> Mula, atau klik kanan dan pilih Mula. Mesin maya akan boot.

Seterusnya, klik kanan mesin maya dan klik Sambung untuk menyambungkannya. Mesin maya anda kemudian akan terbuka di tetingkap di desktop anda - jika anda tidak menyambung ke komputer itu, ia akan berjalan di latar belakang tanpa antara muka yang kelihatan. Sekali lagi, mudah untuk melihat bagaimana antara muka pengurusan ini dirancang untuk pelayan.

Selepas anda menyambung, anda akan melihat tetingkap mesin maya standard dengan pilihan yang boleh anda gunakan untuk mengawal mesin maya. Ia semestinya tidak asing lagi jika anda pernah menggunakan VirtualBox atau VMware Player. Lakukan proses pemasangan biasa untuk memasang sistem operasi tetamu di mesin maya.

Setelah selesai memasang sistem operasi, klik Tindakan> Masukkan Cakera Penyediaan Perkhidmatan Integrasi. Buka pengurus fail Windows dan pasang perkhidmatan integrasi dari cakera maya. Ini adalah rakan sejawat Hyper-V untuk Penambahan Tetamu VirtualBox dan Alat VMware

Menggunakan Hyper-V

Apabila anda selesai menggunakan mesin maya, pastikan anda mematikannya atau mematikannya di tetingkap Hyper-V Manager - hanya menutup tetingkap tidak akan menutup mesin maya, jadi ia akan terus berjalan di latar belakang. Keadaan mesin maya harus "Mati" jika anda tidak mahu ia berjalan.

Setiap mesin maya mempunyai tetingkap tetapan yang dapat anda gunakan untuk mengkonfigurasi perkakasan maya dan tetapan lain. Klik kanan mesin maya dan pilih Tetapan untuk menyesuaikan pilihan ini. Sebilangan besar tetapan ini hanya dapat diubah semasa mesin maya dimatikan.

Alat ini dibuat oleh Microsoft, tetapi itu tidak bermaksud hanya berfungsi dengan Windows. Hyper-V juga dapat digunakan untuk menjalankan mesin maya berasaskan Linux. Kami dapat menjalankan Ubuntu 14.04 dengan Hyper-V pada Windows 8.1 - tidak memerlukan konfigurasi khas.

Hyper-V juga mempunyai ciri berguna yang lain. Contohnya, pusat pemeriksaan berfungsi seperti gambar dalam VirtualBox atau VMware. Anda boleh membuat pusat pemeriksaan dan kemudian mengembalikan keadaan sistem operasi tetamu anda ke keadaan itu kemudian. Ini adalah ciri berguna untuk bereksperimen dengan perisian atau tweak yang boleh menyebabkan masalah dalam sistem operasi tetamu anda.