Cara Mengaktifkan atau Menonaktifkan Skrin Sentuh Komputer Anda di Windows 10

Kita semua biasa dengan tablet skrin sentuh, tetapi beberapa komputer riba juga mempunyai skrin sentuh. Kami fikir mereka cukup berguna, tetapi jika anda cenderung menggunakan komputer riba dengan kombinasi papan kekunci dan tetikus standard, anda boleh mematikan skrin sentuh pada peranti Windows 10 anda dengan mudah.

BERKAITAN: Laptop Skrin Sentuh Bukan sekadar Gimik. Mereka Sebenarnya Berguna

Mungkin anda menunjukkan kepada seseorang cara melakukan sesuatu di komputer riba dan anda akhirnya menyentuh skrin dan melakukan sesuatu yang tidak disengajakan. Atau mungkin anda tidak menggunakan skrin sentuh. Akan sangat berguna jika anda dapat mematikan layar sentuh, walaupun sementara. Tidak ada cara bawaan untuk menonaktifkan layar sentuh, tetapi mudah untuk melakukannya menggunakan Pengurus Peranti.

Untuk mematikan layar sentuh di Windows 10, tekan Windows + X pada papan kekunci anda untuk mengakses menu Pengguna Kuasa, kemudian pilih "Pengurus Peranti".

Dalam Pengurus Peranti, klik pada anak panah kanan di sebelah kiri Peranti Antaramuka Manusia untuk mengembangkan senarai.

Klik kanan pada item "skrin sentuh patuh HID" dan pilih "Lumpuhkan" dari senarai pop timbul.

Kotak dialog amaran dipaparkan yang memberitahu anda bahawa mematikan peranti ini akan menyebabkannya berhenti berfungsi. Oleh kerana itulah yang anda mahukan, klik "Ya".

Ikon kecil yang kelihatan seperti anak panah ke bawah ditambahkan ke ikon untuk item skrin sentuh yang mematuhi HID, yang menunjukkan bahawa ia dilumpuhkan. Sekarang, apabila anda menyentuh skrin anda, tidak ada yang berlaku selain menambahkan lebih banyak noda jari ke skrin.

Untuk mengaktifkan kembali layar sentuh sekali lagi, cukup klik kanan pada item "layar sentuh yang sesuai dengan HID" di bawah Perisian Antaramuka Manusia di Pengurus Peranti dan pilih "Aktifkan" dari menu pop timbul.

Terdapat juga Mod Tablet khas yang menggunakan skrin sentuh untuk berinteraksi dengan Windows. Desktop Windows dinonaktifkan apabila Mode Tablet diaktifkan dan skrin Mula digunakan secara eksklusif.