Cara Mematikan Item Terkini dan Tempat Kerap di Windows 10

Di seluruh Windows, anda akan melihat menu dengan item yang paling baru digunakan untuk aplikasi tertentu. Mungkin itu adalah dokumen yang baru anda buka, atau beberapa video yang baru anda tonton. Tempat Sering berfungsi sama, menunjukkan folder penting dalam akaun anda (Desktop, Muat Turun, Dokumen, Gambar, Muzik, dan lain-lain), serta folder yang telah anda pasang atau akses baru-baru ini. Inilah cara mematikan item terkini dan tempat yang kerap di Windows 10.

Lokasi Item Terkini dan Tempat Kerap

Item terkini dan tempat yang kerap anda simpan di lokasi folder berikut:

%AppData%\Microsoft\Windows\Recent Items


%AppData%\Microsoft\Windows\Recent\AutomaticDestinations


%AppData%\Microsoft\Windows\Recent\CustomDestinations

Seperti yang dilihat dari menu Mula:

Inilah rupa mereka dalam senarai lompatan bar tugas:

Anda juga akan menjumpainya di File Explorer, di panel Akses Pantas:

... dan dalam menu Fail:

Bagaimana Item Terkini Berfungsi di Windows

Dalam Penjelajah Fail, Windows hanya akan menunjukkan item yang baru dibuka kepada anda. Dalam senarai lompat pada menu Mula dan bar tugas, bagaimanapun, Item Terkini akan memaparkan item yang paling baru digunakan untuk aplikasi tersebut. Microsoft Word menunjukkan dokumen terkini; Internet Explorer menunjukkan laman web terkini; dan Microsoft Paint menunjukkan gambar yang baru dibuka, sebagai contoh. Secara lalai, Windows menunjukkan sepuluh item yang paling baru digunakan dengan nama fail.

Anda juga dapat "menyematkan" fail dan folder ke senarai Item Terkini, sehingga Anda selalu dapat mengaksesnya dengan cepat. Menurut laman pengetahuan Microsoft, algoritma Item Terkini menghasilkan tingkah laku berikut:

  • Item baru selalu ditambahkan di bahagian atas senarai Item Terkini.
  • Item akan turun dalam senarai dari masa ke masa. Setelah senarai penuh (nilai lalai adalah sepuluh), item lama jatuh ke bahagian bawah senarai kerana item baru ditambahkan ke bahagian atas senarai.
  • Sekiranya item sudah muncul di suatu tempat dalam senarai tetapi diakses lagi, maka item itu bergerak kembali ke bahagian atas senarai.
  • Sekiranya item disematkan, item itu masih akan tersenarai, tetapi tidak akan hilang dari senarai.
  • Sekiranya bilangan item yang disematkan mencapai jumlah item maksimum, maka tidak ada item baru yang akan ditambahkan ke senarai sehingga item dilepas.

Cara Mematikan Item Terkini di Windows 10

Cara termudah untuk mematikan Item Terkini adalah melalui aplikasi Tetapan Windows 10. Buka "Tetapan" dan klik pada ikon Pemperibadian.

Klik "Mula" di sebelah kiri. Dari sebelah kanan, matikan "Tunjukkan aplikasi yang baru ditambahkan", dan "Tunjukkan item yang baru dibuka dalam Lompat Daftar pada Mula atau bar tugas".

Apabila anda mematikan item terkini dan tempat yang kerap, item tersebut akan membersihkan semua item terkini dari senarai lompat dan Penjelajah Fail. Walau bagaimanapun, item yang anda pasang akan tetap ada sehingga anda melepaskannya secara manual.

Alternatif: Matikan Item Terkini Melalui Penyunting Dasar Kumpulan

Sekiranya anda menguruskan komputer dengan beberapa pengguna, dan menggunakan Windows 10 Pro, anda juga dapat mengubah tetapan ini melalui Dasar Kumpulan. Tekan "Win + R" untuk membuka kotak Run dan ketik "gpedit.msc". Di bawah "Konfigurasi Pengguna> Templat Pentadbiran", klik "Menu Mula dan Bar Tugas".

Di panel kanan, klik dua kali pada "Jangan simpan sejarah dokumen yang baru dibuka" untuk membuka kotak Properties. Untuk mematikan Item Terkini, pilih "Diaktifkan" dan klik "Terapkan." Begitu juga, klik dua kali "Hapus menu Item Terkini dari Menu Mula" untuk melumpuhkan menu item terkini.

Cara Mematikan Item Terkini dan Tempat Kerap di Windows 8.1 dan 7

Perkara sedikit berbeza pada versi Windows sebelumnya. Pada Windows 8.1, klik kanan atau tekan dan tahan pada kawasan kosong di bar tugas, dan klik "Properties".

Pada tab Lompat Daftar, hapus centang "Simpan dan paparkan item yang baru dibuka di menu Mula dan bar tugas" dan "Simpan program yang baru dibuka". Anda bahkan boleh menetapkan jumlah (lalai adalah 10) item baru dan tempat yang kerap anda mahu paparkan dalam Lompat Daftar dan Penjelajah Fail.

Di Windows 7, klik kanan atau tekan dan tahan pada kawasan kosong di bar tugas, dan klik "Properties".

Pada tab Menu Mula, hapus centang "Simpan dan paparkan item yang baru dibuka di menu Mula dan bar tugas" dan "Simpan dan paparkan program yang baru dibuka di menu Mula".

Mematikan item baru-baru ini dan tempat yang kerap mudah dimanipulasi di Windows 10. Sekiranya anda tidak mahu orang lain melihat dokumen anda yang baru dibuka - atau anda tidak mahu ciri itu membuang masa - anda mempunyai banyak pilihan untuk bagaimana gunakannya.