Cara Memasang Linux

Ingin memasang Linux? Ini adalah proses yang lebih mudah daripada yang anda fikirkan! Anda bahkan boleh mencuba Linux di PC anda sebelum memasangnya. Sekiranya anda tidak menyukainya, mulakan semula dan anda akan kembali ke Windows. Inilah cara untuk memulakan Linux.

Pilih Distro Linux dan Muat turunnya

Pertama, anda perlu memilih sebaran Linux yang ingin anda gunakan. Pengedaran Linux membungkus kernel Linux dan perisian lain ke dalam sistem operasi lengkap yang boleh anda gunakan. Pengedaran Linux yang berbeza mempunyai alat sistem yang berbeza, lingkungan desktop, aplikasi termasuk, dan tema visual.

Ubuntu dan Linux Mint masih merupakan sebilangan distro Linux yang paling popular. Kami juga sangat menyukai Manjaro. Terdapat banyak, banyak pilihan lain - tidak ada jawapan yang salah, walaupun sebilangan pengedaran Linux ditujukan untuk pengguna yang lebih teknikal dan berpengalaman.

Setelah memilih pilihan pengedaran Linux anda, lawati laman webnya dan muat turun pemasangnya. Anda akan mendapat fail ISO, yang merupakan fail gambar cakera yang mengandungi fail pemasangan distribusi Linux.

Kadang kala, anda akan diminta untuk memilih antara pengedaran 32-bit dan 64-bit. Sebilangan besar komputer moden mempunyai CPU berkemampuan 64-bit. Sekiranya komputer anda dibuat dalam dekad yang lalu, anda harus memilih sistem 64-bit. Pengedaran Linux menjatuhkan sokongan untuk sistem 32-bit.

BERKAITAN: Pengedaran Linux Terbaik untuk Pemula

Buat Media Pemasangan Boleh Boot

Untuk boot, cuba, dan pasang sistem Linux yang anda muat turun, anda perlu membuat media pemasangan yang boleh di-boot dari fail ISO anda.

Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Sekiranya anda mempunyai DVD yang boleh ditulis yang ingin anda gunakan, anda boleh membakar fail ISO ke cakera menggunakan fungsi "Burn disc image" di Windows. Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu menggunakan pemacu USB — Pemacu USB lebih pantas daripada DVD dan akan berfungsi di mana-mana komputer dengan pemacu DVD.

Inilah yang anda perlukan untuk membuat pemacu USB Linux yang boleh di-boot pada Windows:

  • Fail ISO untuk pengedaran pilihan Linux anda.
  • Perisian Rufus percuma. Arahan rasmi Ubuntu mengesyorkan Rufus juga.
  • Pemacu USB bersaiz sekurang-kurangnya 4 GB. Sebilangan pengedaran Linux mungkin memerlukan pemacu yang lebih besar jika mempunyai pemasang yang lebih besar, tetapi 4 GB semestinya baik untuk sebilangan besar pengedaran Linux, termasuk Ubuntu. ( Amaran : Kandungan pemacu USB yang anda gunakan akan dihapus.)

Lancarkan Rufus dan masukkan pemacu kilat USB ke komputer anda untuk memulakan. Pertama, dalam kotak "Peranti", pilih pemacu USB anda. Kedua, klik butang "Pilih" dan semak fail ISO yang anda muat turun. Ketiga, klik butang "Mula" untuk membuat pemacu USB.

Anda mungkin melihat beberapa amaran. Terima pilihan lalai: Klik "Ya" jika anda diminta untuk memuat turun fail tambahan, dan klik "OK" jika anda diminta untuk menulis dalam mod ISO. Akhirnya, anda akan diberi amaran bahawa Rufus akan menghapus semua fail pada pemacu USB anda - pastikan anda telah menyandarkan fail penting dan klik "OK" untuk meneruskan.

Rufus akan membuat pemacu pemasang USB anda, dan anda akan melihat bar kemajuan di bahagian bawah tetingkap diisi. Apabila bar hijau penuh membaca "Siap", anda boleh mengklik "Tutup" untuk menyelesaikan prosesnya.

BERKAITAN: Cara Membuat Pemacu Kilat USB Linux yang Boleh Di Boot, Cara Mudah

Boot Media Pemasangan Linux Anda

Sekiranya anda menjalankan sistem Linux pada komputer yang sama dengan yang anda buat media pemasangan, anda juga tidak perlu mencabut pemacu USB anda. Anda hanya perlu reboot PC anda dan boot dari media pemasangan Linux.

Untuk melakukannya, pilih pilihan "Mulakan semula" di Windows. PC anda secara automatik dapat boot dari pemacu USB yang dimasukkan dan ke Linux.

Sekiranya komputer anda hanya boot ke Windows, anda mungkin perlu menekan kekunci tertentu untuk mengakses menu peranti boot dan memilihnya semasa proses pemasangan. Kekunci biasa yang mungkin anda perlu tekan semasa proses boot termasuk F12, Escape, F2, dan F10. Anda mungkin melihat kunci ini dipaparkan di skrin semasa proses boot.

Anda mungkin juga perlu mengakses skrin tetapan firmware BIOS atau UEFI anda dan mengubah urutan boot. Proses yang tepat akan bergantung pada model PC anda. Periksa arahan PC anda untuk maklumat lebih lanjut. (Sekiranya anda membina PC anda sendiri, periksa manual arahan motherboard.)

BERKAITAN: Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Bagaimana dengan Boot Selamat?

PC moden dengan firmware UEFI — umumnya, PC yang disertakan dengan Windows 10 atau Windows 8 — mempunyai ciri yang disebut Secure Boot. Mereka direka untuk tidak menjalankan sistem operasi yang tidak diluluskan, yang akan membantu melindungi anda dari rootkit dan perisian hasad lain.

Beberapa pengedaran Linux, seperti Ubuntu, dirancang untuk bekerja dengan Secure Boot dan menggunakan bootloader bertanda Microsoft khas, membiarkannya berjalan di sistem anda. Pengedaran Linux yang lain mungkin memerlukan anda mematikan Secure Boot sebelum mereka dapat boot.

Walau bagaimanapun, dalam banyak keadaan, pengedaran Linux anda seharusnya hanya berjalan normal. Sekiranya boot Linux, jangan risau tentang Secure Boot. Sekiranya anda melihat mesej ralat Secure Boot dan Linux tidak dapat boot, periksa dokumentasi distribusi Linux anda untuk maklumat lebih lanjut — dan pertimbangkan untuk mematikan Boot Selamat di PC anda.

BERKAITAN: Cara Boot dan Pasang Linux pada PC UEFI Dengan Secure Boot

Cuba Linux

Dengan boot Linux, anda akan mendapat desktop Linux "langsung" yang dapat anda gunakan sama seperti Linux dipasang di PC anda. Itu sebenarnya belum dipasang dan belum mengubah suai PC anda dengan cara apa pun. Ia berjalan sepenuhnya dari pemacu USB yang anda buat (atau cakera yang anda bakar.)

Sebagai contoh, di Ubuntu, klik "Cuba Ubuntu" dan bukannya "Pasang Ubuntu" untuk mencubanya.

Anda boleh meneroka sistem Linux dan menggunakannya. Ingatlah bahawa ia mungkin akan berfungsi lebih cepat setelah dipasang ke storan dalaman PC anda. Sekiranya anda hanya mahu bermain dengan Linux sebentar dan belum mahu memasangnya, tidak mengapa — hanya but semula PC anda dan tanggalkan pemacu USB untuk boot semula ke Windows.

Sekiranya anda ingin mencuba beberapa pengedaran Linux, anda boleh mengulangi proses ini dan mencuba banyak sebelum memilih untuk memasangnya.

(Tidak semua pengedaran Linux menawarkan persekitaran langsung yang boleh anda mainkan sebelum anda memasangnya, tetapi sebahagian besarnya.)

Amaran: Sandarkan Sebelum Terus

Sebelum anda benar-benar menjalani pemasangan Linux, kami mengesyorkan membuat sandaran fail penting anda. Anda semestinya mempunyai sandaran baru-baru ini, terutamanya ketika anda mengacaukan sistem anda seperti ini.

Anda boleh memasang Linux dalam senario dual-boot dan meminta pemasang Linux mengubah saiz partisi Windows anda tanpa menjejaskan fail anda. Walau bagaimanapun, kesalahan boleh berlaku semasa mengubah ukuran partition. Dan mungkin dengan tidak sengaja mengklik pilihan yang salah dan menghapus partisi Windows anda.

Oleh itu, sebelum meneruskan, kami menggalakkan anda membuat sandaran semua data penting anda - sekiranya berlaku.

BERKAITAN: Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyandarkan Komputer Saya?

Pasang Linux

Sekiranya anda berpuas hati dengan pengedaran Linux dan ia berfungsi dengan baik di PC anda, anda boleh memilih untuk memasangnya. Pengedaran Linux akan dipasang pada pemacu sistem dalaman, sama seperti Windows.

Terdapat dua cara untuk melakukannya: Anda boleh memasang Linux dalam konfigurasi "dual-boot", di mana ia berada di samping sistem operasi Windows pada cakera keras anda dan membolehkan anda memilih sistem operasi mana yang ingin anda jalankan setiap kali. Atau, anda boleh memasang Linux melalui Windows, membuang sistem operasi Windows dan menggantinya dengan Linux. Sekiranya anda mempunyai dua cakera keras, anda bahkan boleh memasang Linux pada salah satu cakera keras dan menggunakannya dalam senario dual-boot.

Kami mengesyorkan memasang Linux dalam konfigurasi dual-boot untuk memberi anda pilihan untuk menggunakannya. Sekiranya anda tahu bahawa anda benar-benar tidak mahu menggunakan Windows dan anda ingin merebut kembali beberapa ruang cakera keras, teruskan dan keluarkan Windows. Ingatlah bahawa anda akan kehilangan semua aplikasi yang anda pasang dan fail yang belum anda sandarkan.

Untuk melakukan proses pemasangan, jalankan pemasang dari sistem Linux langsung. Ia mudah dicari - biasanya ikon diletakkan di desktop langsung lalai.

Wizard pemasangan akan membimbing anda melalui prosesnya. Lihat pemasang dan pilih pilihan yang anda mahu gunakan. Baca pilihan dengan teliti untuk memastikan anda memasang Linux dengan cara yang anda mahukan. Khususnya, anda harus berhati-hati untuk tidak memadamkan sistem Windows anda (kecuali jika anda mahu) atau memasang Linux ke pemacu yang salah.

Apabila proses pemasangan selesai, anda akan diminta untuk menghidupkan semula PC anda. Nyalakan semula dan keluarkan pemacu USB atau DVD dari mana anda memasang Linux. Komputer anda akan boot Linux dan bukannya Windows — atau, jika anda memilih untuk memasang Linux dalam senario dual-boot, anda akan melihat menu yang akan membolehkan anda memilih antara Linux dan Windows setiap kali anda boot.

Sekiranya anda ingin memasang semula Windows kemudian, anda selalu boleh memuat turun media pemasangan Windows dari Microsoft dan menggunakannya untuk memasang semula Windows.