Cara Berbual Dengan Rakan Xbox di Windows 10

Berhubungan dengan rakan anda di pelbagai platform semakin mudah setiap hari. Dengan menggunakan aplikasi Xbox Game Bar di Windows 10, anda boleh berbual melalui teks atau suara semasa sesi bermain melalui overlay dalam permainan.

Cara Mengakses Senarai Rakan Xbox Anda di Windows 10

Bar Permainan Xbox memberi anda akses ke pelbagai alat sembang, fitur streaming, statistik prestasi, dan bahkan Spotify. Anda tidak perlu Alt + Tab antara aplikasi.

Untuk berbual dengan rakan Xbox anda di Windows 10, tekan kekunci Windows + G kapan saja untuk memunculkan Bar Permainan Xbox. Hamparan ini berfungsi semasa anda bermain permainan, dan juga berfungsi jika anda hanya menggunakan aplikasi desktop Windows.

Jika tidak muncul, pastikan pintasan papan kekunci sudah benar dengan membuka Menu Mula> Tetapan> Permainan> Bar Permainan dan mengesahkan bahawa pintasan "Buka Game Bar" ditetapkan ke "Win + G."

Setelah Bar Permainan Xbox dibuka, klik butang Overlay pada bar yang kelihatan seperti tiga garis mendatar. Kemudian pilih "Xbox Social (Beta)" untuk membuka senarai rakan Xbox anda. Anda boleh menambah rakan dari senarai ini dengan mengklik butang kanan "Cari atau Tambahkan Pemain."

BERKAITAN: 6 Ciri Hebat di Bar Permainan Baru Windows 10

Cara Berbual dengan Rakan Xbox di Windows 10

Setelah senarai rakan Xbox anda terbuka, anda boleh mengklik dua kali pada mana-mana nama untuk membuka tetingkap sembang. Dari tetingkap sembang ini, anda boleh memulakan panggilan suara dengan mengklik ikon alat dengar. Anda juga boleh menambahkan rakan tambahan ke sembang dengan mengklik ikon tambah (+).

Sekarang bahawa beberapa permainan Xbox dan PC kini mempunyai permainan silang platform, kaedah bual ini untuk berbual dengan rakan Xbox anda semasa di Windows 10 sangat berguna. Sama ada anda bermain di Xbox atau tidak, anda boleh berbual dengan rakan Xbox anda dari mana-mana PC Windows 10.