Cara Menghapus Album Foto pada iPhone, iPad, dan Mac

Sangat mudah untuk mengacaukan aplikasi Foto dengan pelbagai album foto. Ini mungkin sesuatu yang anda buat bertahun-tahun yang lalu dan terlupa, atau sesuatu aplikasi yang dibuat untuk anda. Inilah cara menghapus album foto di iPhone, iPad dan Mac.

Padamkan Album Foto pada iPhone dan iPad

Aplikasi Foto di iPhone dan iPad memudahkan untuk menambah, mengatur, dan menghapus album. Selain itu, anda boleh menghapus beberapa album pada masa yang sama dari skrin penyuntingan album.

BERKAITAN: Cara Menyusun Foto iPhone Anda dengan Album

Apabila anda menghapus album foto, ia tidak akan menghapus foto yang ada di dalam album. Foto akan terus tersedia di album Terkini dan di album lain.

Untuk memulakan proses, buka aplikasi "Foto" di iPhone atau iPad dan kemudian arahkan ke tab "Album".

Anda akan menemui semua album anda di bahagian "Album Saya" di bahagian atas halaman. Di sini, ketik butang "Lihat Semua" yang terdapat di sudut kanan atas.

Anda sekarang akan melihat grid semua album anda. Cukup ketuk butang "Edit" dari sudut kanan atas.

Anda sekarang akan berada dalam mod penyuntingan album, serupa dengan mod penyuntingan skrin Utama. Di sini, anda boleh menyeret dan melepaskan album untuk menyusunnya semula.

Untuk memadam album, cukup ketuk butang merah "-" yang terdapat di sudut kiri atas gambar album.

Kemudian, dari mesej pop timbul, sahkan tindakan dengan memilih butang "Padam Album". Anda boleh menghapus album selain daripada album "Terkini" dan "Kegemaran".

Setelah anda mengesahkan, anda akan melihat bahawa album akan dikeluarkan dari senarai Album Saya. Anda boleh terus menghapus album dengan mengikuti proses yang sama. Setelah selesai, ketik butang "Selesai" untuk kembali melihat-lihat album anda.

Padamkan Album Foto di Mac

Proses penghapusan album foto dari aplikasi Foto di Mac lebih mudah daripada iPhone dan iPad.

Buka aplikasi "Foto" di Mac anda. Sekarang, pergi ke bar sisi, dan kembangkan folder "Album Saya". Di sini, cari folder yang ingin anda padamkan dan kemudian klik kanan.

Dari menu konteks, pilih pilihan "Padam Album".

Anda sekarang akan melihat pop timbul yang meminta pengesahan. Di sini, klik butang "Padam".

Album ini kini akan dihapus dari Perpustakaan Foto iCloud anda, dan perubahan akan diselaraskan di semua peranti anda. Sekali lagi, ini tidak akan mempengaruhi foto anda.

Baru menggunakan aplikasi Foto? Berikut adalah beberapa ciri yang mungkin tidak anda ketahui:

  • Aplikasi foto boleh memperbaiki foto bengkok anda secara automatik.
  • Anda boleh menyembunyikan foto yang tidak mahu dilihat dalam album Terkini.

BERKAITAN: Cara Menyembunyikan Foto dan Video Peribadi di iPhone atau iPad anda