Apa itu Direct X 12 dan Mengapa Penting?

Ketika Microsoft mula memperincikan ciri baru sistem operasi Windows 10 yang akan datang, salah satu ciri yang dibincangkannya ialah DirectX 12. Pemain akan segera mengetahui apa ini tetapi mereka mungkin tidak menyedari betapa pentingnya kemas kini.

DirectX adalah nama yang digunakan Microsoft untuk menggambarkan sejumlah besar antaramuka pengaturcaraan aplikasi (API) yang digunakannya untuk aplikasi multimedia dan video. Yang paling utama adalah permainan yang tanpa DirectX, platform Windows tidak akan menguasai permainan seperti yang berlaku.

Untuk sementara waktu, sekurang-kurangnya pada tahun-tahun sebelum Windows 95 Service Release 2, permainan di PC sering kali menjadi siksaan yang menyusahkan yang melibatkan DOS dan boot disk. Untuk memberi permainan akses langsung ke perkakasan sistem, pertama anda harus boot ke DOS dan menggunakan argumen khas dalam fail config.sys dan autoexec.bat.

Ini kemudian membolehkan anda memberi permainan akses ke memori dengan jumlah yang lebih besar, kad suara, tetikus, dan lain-lain. Mudah bagi pemilik PC baru dengan cepat menjadi kecewa ketika cuba menjalankan permainan kerana semua rintangan yang harus mereka lalui.

Masukkan DirectX

Microsoft dengan cepat menyedari bahawa agar sistem operasi Windows menjadi popular di kalangan gamer, ia harus memberi jalan kepada pembangun permainan agar produk mereka dapat mengakses sumber perkakasan yang sama di Windows, seperti di DOS.

Versi pertama DirectX yang dilancarkan untuk Windows 95 dan NT 4.0 adalah versi 2.0a, pada bulan Jun 1996. Pada awalnya penggunaannya perlahan, tetapi wajar untuk mengatakan, DirectX mengubah permainan PC untuk selamanya, dan anda mungkin tidak akan menemui permainan yang bernilai bermain di Windows yang tidak menggunakannya.

Seiring berjalannya waktu, DirectX menjadi semakin baik dan lebih baik, tetapi sama ada anda dapat memanfaatkan setiap versi baru bergantung hampir sepenuhnya pada apakah komponen sistem anda, terutamanya kad grafik, menyokongnya. Oleh itu, walaupun DirectX adalah kelebihan bagi pemain, jika perkakasan anda berusia lebih dari beberapa generasi, ada kemungkinan PC anda mungkin tidak dapat memanfaatkan loceng baru dan peluit versi terbaru yang disertakan.

Mengapakah Direct X 12 menjadi masalah besar?

Cukup jelas bahawa DirectX 12 adalah masalah besar yang dibuat oleh Microsoft untuk menandakan peningkatan besar daripada versi sebelumnya.

Untuk Xbox One, ia membuka kemungkinan lebih banyak pilihan rendering, membuka jalan untuk permainan yang lebih cantik dengan kesan visual yang dipertingkatkan. Terdapat juga harapan bahawa DX12 akan melepaskan kadar bingkai seperti PS4 yang lebih cepat kerana ini akan membolehkan pembangun mengakses lebih mudah ke ESRAM super cepat Xbox One.

Akhirnya, DX12 akan memberikan Xbox One dashboard yang lebih pantas dan membuka jalan untuk video 4K. Pada akhir PC, kelebihan DX12 jauh lebih jelas.

Keserasian ke belakang

Satu-satunya ciri yang menarik perhatian kebanyakan pemain adalah pengumuman bahawa DX12 akan serasi dengan perkakasan DX11 yang lebih lama. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa jika kad grafik anda berumur kurang dari dua tahun, anda mungkin tidak perlu menaik taraf.

Sudah tentu, ada bahagian API DX12 yang kemungkinan besar tidak akan tersedia untuk perkakasan lama yang tidak khusus "DirectX 12 Compatible" tetapi pada akhirnya, jika kad grafik anda menyokong DX11, maka ia akan menikmati sebahagian besar ciri-ciri yang DX12 bawa ke meja.

Pengguna Komputer Gembira

Microsoft berjanji bahawa DX12 akan berjalan dengan baik pada sistem kelas bawah, yang bermaksud komputer riba dan tablet. Kedua-dua faktor bentuk pengkomputeran ini diketahui kurang mempunyai daya permainan. Pemain biasanya tidak akan membeli komputer riba untuk bermain permainan, dan lebih cenderung untuk membina atau membeli PC desktop yang lebih besar yang dapat menyokong dan menempatkan komponen yang diperlukan untuk menjalankan permainan dengan perincian dan kecepatan bingkai yang lebih tinggi.

DX12 sekurang-kurangnya akan menjadikan permainan pada sistem kelas bawah lebih bertoleransi. Masih tidak mungkin menjual komputer riba dan tablet sebagai peranti permainan utama, tetapi sekurang-kurangnya anda boleh pergi bercuti atau perjalanan perniagaan dan masih menikmati lebih banyak judul permainan di komputer riba anda.

Keupayaan berbilang penyesuai baru

DX12 berfungsi pada tahap rendah, yang bermaksud ia mempunyai akses ke pilihan perkakasan yang jauh lebih banyak daripada pendahulunya. Daripada jumlah tersebut, penyesuai berbilang mungkin paling hebat. Secara sederhana, strategi multi-penyesuai membolehkan pembangun membagi tugas pemprosesan antara GPU utama anda dan grafik bersepadu CPU anda.

Ini bermakna bahawa apabila dilaksanakan dengan mahir, kad video besar anda yang anda bayar beratus-ratus dolar hanya akan menanggung beban berat meninggalkan grafik CPU untuk melakukan kerja yang lebih ringan dan sibuk seperti pemprosesan pasca.

Microsoft mendakwa ini boleh menyebabkan peningkatan prestasi sekitar 10 persen.

4K

Sudah jelas bahawa video dan permainan 4K adalah masa depan, buat masa ini (dan, 6K, dan 8K, dan seterusnya). Pengeluar kandungan dan pembuat permainan jelas bergerak secara beransur-ansur ke arah itu.

Walaupun permainan 4K tidak akan tiba-tiba terbuka lebar, kita akan melihat lebih banyak penggunaan arus perdana dalam satu tahun atau lebih. DirectX 12 pasti akan mempercepat penggunaannya, bagaimanapun, kerana cara itu mengurangkan overhead GPU dengan ketara.

Pemikiran Penutup

Untuk menjadi jelas, DirectX 12 akan memberi manfaat paling besar kepada pemain Windows 10. Tentunya akan ada faedah lain berkaitan dengan prestasi video yang lebih baik, terutama ketika pengguna meningkatkan hingga 4K.

Namun, sementara itu, DX12 akan menjadi peningkatan prestasi yang besar untuk pemain PC. Untuk Xbox One, juri tidak hadir, tetapi seperti yang kami katakan, pasti akan ada peningkatan pada papan pemuka, kualiti rendering, dan kadar bingkai (setelah pembangun dapat membawa judul baru ke pasar yang memanfaatkan ESRAMnya).

Walau bagaimanapun, apabila semuanya sudah selesai dan jelas, DirectX 12 jelas merupakan perkara terbaik yang berlaku pada permainan Windows dalam jangka masa yang lama dan semestinya akan terus berusaha menjual Windows 10 sebagai peningkatan yang mustahak untuk pemain serius.

Windows 10 dan DirectX 12 API akan dilancarkan 29 Julai. Sekiranya anda mempunyai komen atau pertanyaan mengenainya atau sistem operasi terbaru Microsoft, sila tinggalkan maklum balas anda di forum perbincangan kami.