Bagaimana Mengatur Semula Telefon atau Tablet Android Anda Apabila Tidak Booting

Mod selamat dapat membantu anda menyelesaikan masalah Android anda, tetapi kadang-kadang anda perlu menghapus semuanya dan mengembalikan peranti anda ke keadaan kilang. Tetapi jika anda tidak dapat melakukan tetapan semula kilang biasa - katakanlah, jika telefon anda tidak dapat boot dengan betul - anda boleh melakukannya melalui persekitaran pemulihan Android.

Pastikan anda mempunyai data penting yang disandarkan sebelum melakukan reset. Ini termasuk kelayakan Google Authenticator anda, yang akan hilang semasa menetapkan semula. Lumpuhkan pengesahan dua faktor pada akaun anda terlebih dahulu atau anda akan mengalami masalah selepas itu.

Sekiranya mod selamat tidak membantu memperbaiki peranti anda, anda boleh melakukan tetapan semula keras dengan melakukan boot ke mod pemulihan khas. Pertama, pastikan peranti anda ditutup sepenuhnya.

Tekan dan tahan kekunci yang betul untuk memasukkan peranti ke mod pemulihan. Ini akan berbeza dari peranti ke peranti. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Nexus 7: Naikkan Kelantangan + Turunkan Volume + Kuasa
  • Samsung Galaxy S3: Volume Naik + Rumah + Kuasa
  • Motorola Droid X: Rumah + Kuasa
  • Peranti Dengan Butang Kamera: Kelantangan + Kamera

Peranti yang serupa kemungkinan akan menggunakan kombinasi kunci yang serupa. Sebagai contoh, Nexus 4 juga menggunakan Volume Up + Volume Down + Power.

Sekiranya peranti anda tidak ada dalam senarai ini dan tiada kaedah di atas berfungsi, lakukan carian Google untuk nama peranti anda dan "mod pemulihan" - atau lihat di halaman manual atau sokongan peranti.

Lepaskan butang semasa peranti dihidupkan. Anda akan melihat gambar Android berbaring di belakangnya dengan dada terbuka dan dalamannya terungkap.

Tekan kekunci Kelantangan dan Turunkan Kelantangan untuk menatal pilihan sehingga anda melihat mod Pemulihan di skrin.

Tekan butang Kuasa untuk memulakan semula ke mod pemulihan. Anda akan segera melihat Android dengan segitiga merah.

Tahan butang Kuasa dan ketik Naikkan Kelantangan. Anda akan melihat menu pemulihan sistem Android muncul di bahagian atas skrin anda.

Pilih lap data / tetapkan semula kilang dengan kekunci kelantangan dan ketuk butang Daya untuk mengaktifkannya.

Pilih Ya - hapus semua data pengguna dengan butang kelantangan dan ketik Kuasa. Peranti anda akan diset semula ke keadaan kilang dan semua data anda akan terhapus.

Sekiranya peranti anda membeku pada bila-bila masa, tahan butang Daya sehingga dimulakan semula.

Sekiranya proses penetapan semula kilang tidak menyelesaikan masalah anda - atau tidak berfungsi sama sekali - kemungkinan ada masalah dengan perkakasan peranti anda. Sekiranya masih dalam jaminan, anda mesti memperbaikinya atau diganti.

(Terdapat satu pengecualian untuk ini: Jika anda telah mem-flash ROM khusus dan bermain-main dengan perisian peringkat rendah peranti anda, ada kemungkinan anda menimpa perisian pemulihan stok. Dalam kes ini, ada kemungkinan anda menghadapi masalah perisian dan bukan masalah perkakasan.)