Cara Mendapatkan Bayaran Balik untuk Permainan EA Origin

Origin "Great Game Guarantee" berlaku untuk semua permainan yang diterbitkan oleh EA itu sendiri dan beberapa permainan pihak ketiga. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pembelian permainan, anda boleh mengembalikannya dengan bayaran balik - seperti di Steam. Origin mula menawarkan pengembalian wang sebelum Steam melakukannya, tetapi kebijakan pengembalian dana Steam berlaku untuk pilihan permainan yang lebih luas.

Bagaimana Jaminan Permainan Hebat Origin Berfungsi

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Bayaran Balik untuk Permainan Steam

Jaminan Permainan Hebat Origin membolehkan anda mengembalikan permainan dengan bayaran balik sepenuhnya. Anda boleh mengembalikan permainan dengan alasan apa sahaja yang anda suka. "Sekiranya anda tidak menyukainya, kembalikan itu", mendorong laman web Origin. Namun, tidak semua permainan layak mendapat jaminan ini.

Semua permainan EA sendiri layak mendapat Jaminan Permainan Hebat jika anda membeli salinan digital dari mereka di Origin. Beberapa permainan pihak ketiga layak, tetapi kebanyakan permainan pihak ketiga di Origin tidak. Anda akan melihat sama ada permainan layak mendapat Jaminan Permainan Hebat semasa proses pembelian.

Hanya salinan permainan digital yang layak. Sekiranya anda membeli salinan kotak permainan fizikal yang disertakan dengan kod Origin dan menebus kod tersebut di Origin, tidak ada cara untuk mengembalikan wang permainan dan mendapatkan wang anda kembali jika anda tidak menyukainya.

Hanya permainan penuh yang layak mendapat bayaran balik. Anda tidak dapat membayar balik pembelian kandungan yang boleh dimuat turun (DLC).

Walaupun permainan yang anda beli layak mendapat pengembalian dana, ada beberapa batasan. Sekiranya anda melancarkan permainan, anda boleh meminta bayaran balik dalam masa 24 jam dari saat pertama kali melancarkan permainan. Ini bermakna jika anda mahu bermain beberapa jam sebelum anda memutuskan untuk menyimpannya, anda harus memainkannya pada hari pertama. Ini berbeza dengan kebijakan Steam, yang membolehkan anda mengembalikan dana permainan sehingga 14 hari selepas pembelian (tidak dilancarkan), tetapi hanya akan membiarkan anda bermain selama dua jam. Mereka berdua mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Sekiranya anda belum melancarkan permainan, anda boleh meminta pengembalian dana dalam masa tujuh hari sejak anda membeli permainan. Sekiranya anda membuat pra-pesanan permainan tetapi belum melancarkannya, anda boleh meminta bayaran balik dalam masa tujuh hari dari tarikh pelepasan permainan.

Terdapat satu pengecualian lain untuk permainan EA baru: Sekiranya anda membeli permainan EA dalam masa 30 hari dari tarikh peluncurannya dan anda tidak dapat memainkannya kerana masalah teknikal seperti masalah pelayan, bug permainan, atau masalah lain di bawah kawalan EA, anda boleh meminta bayaran balik dari dalam 72 jam dari saat pertama kali anda melancarkan permainan dan bukannya 24 jam biasa.

Oleh itu, apabila anda membeli permainan yang layak di Origin, pastikan untuk mencubanya dalam seminggu dan buat keputusan sama ada anda mahu menyimpannya dalam masa 24 jam selepas pertama kali melancarkannya. Berikut adalah syarat jaminan sepenuhnya.

Cara Mengembalikan Wang Permainan

Untuk mengembalikan wang permainan, kunjungi halaman Minta pengembalian dana di laman web EA dan log masuk dengan akaun Asal anda.

Anda akan melihat senarai permainan yang anda miliki yang kini layak mendapat bayaran balik. Klik butang "Pilih" di sebelah kanan permainan yang ingin anda kembalikan dan klik "Next".

Pilih alasan anda mahu mengembalikan permainan dan klik "Confirm". Sama ada anda fikir permainan ini terlalu pendek, kereta, atau tidak cukup menyeronokkan, atau sama ada anda tidak dapat menyambung ke pelayan atau hanya membeli permainan secara tidak sengaja, anda layak mendapat bayaran balik. Terdapat pilihan "Lain" yang dapat anda pilih jika masalah anda tidak muncul dalam daftar.

Tidak kira sebab yang anda pilih, tetapi anda boleh memberikan lebih banyak maklumat kepada Origin dan pembangun permainan dengan memilih alasan yang tepat.

Anda akan melihat mesej yang mengatakan bahawa bayaran balik anda sedang diproses dan anda akan mendapat balasan dari EA dalam masa 48 jam.

Anda dapat melihat status permintaan pembayaran balik semasa dan masa lalu anda di halaman Kes saya di laman web EA.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda akan menerima e-mel yang menyatakan permintaan pengembalian wang anda telah disetujui dan wang akan dikembalikan ke kaedah pembayaran yang anda gunakan untuk membeli permainan di Origin. Akan tetapi, wang akan dikembalikan ke kaedah pembayaran anda. Laman web EA mengatakan bahawa diperlukan 7 hingga 10 hari sebelum anda menerima bayaran balik.

Sekiranya anda tidak mendapat respons dalam jangka masa yang munasabah atau permintaan anda hilang dari halaman Kes saya, laman web EA menasihatkan anda menghubungi sokongan EA untuk mendapatkan lebih banyak bantuan.