Cara Menghilangkan Dua Aplikasi Berdampingan di iPad

Semasa menggunakan iPad anda, anda mungkin berakhir dengan dua tetingkap aplikasi di layar secara tidak sengaja kerana ciri multitasking yang disebut Slide Over dan Split View. Tetingkap aplikasi tambahan boleh menjengkelkan jika anda tidak tahu gerak isyarat yang betul. Inilah caranya untuk melakukannya.

Cara Menghilangkan Tetingkap Terapung Kecil di iPad (Slide Over)

Semasa menggunakan iPad anda, anda mungkin berakhir dengan tetingkap yang lebih kecil ke sisi yang berlegar di atas aplikasi skrin penuh. Ini dipanggil Slide Over, dan kelihatan seperti ini.

Untuk menutup tingkap Slide Over yang kecil, letakkan jari anda pada bar kawalan di bahagian atas tetingkap Slide Over, dan geser dengan cepat ke arah tepi kanan skrin jika tetingkap berada di sebelah kanan, atau geser ke arah tepi kiri skrin jika tetingkap di sebelah kiri.

Bagi kebanyakan orang, ini adalah muslihatnya, tetapi secara teknikal anda hanya menyembunyikan tetingkap Slide Over, bukan menutupnya. Ia masih dapat diingat dengan menggesernya kembali dari tepi skrin yang sesuai dengan sisi yang anda sembunyikan.

Untuk menutup tetingkap Slide Over sepenuhnya, pegang jari anda pada bar kawalan di bahagian atas, dan geser perlahan-lahan ke arah tepi skrin sehingga menjadi sebahagian daripada paparan skrin split (disebut Split View). Kemudian anda boleh menutup tetingkap yang tidak diingini dengan menggeser partisi hitam di antara kedua-dua tingkap hingga ke tepi skrin sehingga satu tetingkap hilang (Lihat “Cara Menghilangkan Skrin Berpisah pada iPad” di bawah).

Sekiranya anda ingin melumpuhkan Slide Over dalam Tetapan sehingga tidak muncul lagi, anda boleh mematikan multitasking pada iPad anda.

BERKAITAN: Cara Menyahdayakan Multitasking pada iPad

Cara Menghilangkan Skrin Berpisah di iPad (Split View)

Kadang-kadang, anda mungkin berakhir dengan dua tetingkap aplikasi bersebelahan di skrin iPad anda. Ini dipanggil Split View, dan kelihatan seperti ini.

Sekiranya anda ingin menolak paparan skrin terbelah (dengan membuang salah satu tingkap), letakkan jari anda di tengah garis partisi hitam, dan seret dengan kelajuan sederhana yang stabil ke arah tepi kanan skrin .

Semasa anda meluncur lebih dekat ke tepi skrin, aplikasi akan kabur, dan anda akan melihat dua tetingkap dengan ikon aplikasi di dalamnya. Terus geserkan jari ke kanan.

Menjelang hujung skrin, partisi hitam di antara kedua-dua tingkap akan mulai tumbuh lebih luas (ini secara visual menandakan bahawa anda akan "memecah" Split View). Terus geser jari anda sehingga anda sampai di tepi skrin.

Sekali di tepi skrin, lepaskan jari anda, dan Split View akan hilang.

Sekiranya anda ingin menonaktifkan Split Screen dalam Tetapan sehingga tidak pernah muncul lagi, anda boleh mematikan multitasking pada iPad anda.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Split Screen / Multitasking — atau Lumpuhkan sepenuhnya

Ciri multitasking pada iPad boleh menjadi sangat berguna dan hebat jika anda mengetahuinya. Kerana nuansa gerak tubuh yang terlibat, mereka memerlukan kesabaran dan berlatih untuk menjadi tepat.

Sebaliknya, jika anda lebih suka menggunakan iPad sebagai satu-satu tugas, atau anda secara tidak sengaja membuka tetingkap aplikasi tambahan, anda boleh dengan mudah mematikan Split View dan Slide Over dalam Tetapan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pelbagai Aplikasi sekaligus pada iPad