Cara Menonton TV Melalui Xbox One Anda, Walaupun Tanpa Kabel

Microsoft telah menurunkan fitur TV Xbox One sejak dilancarkan, tetapi Xbox One masih menawarkan integrasi TV yang berguna. Malah telah dipertingkatkan: Anda tidak lagi memerlukan langganan kabel atau satelit untuk menonton TV. Anda boleh menonton TV secara percuma dengan antena.

Sekiranya anda mempunyai Xbox One, anda harus mempertimbangkan untuk mengatur penyatuan TV. Microsoft jelas menghabiskan banyak masa untuk perkara ini.

Apa yang Anda Perlu

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Saluran TV HD Secara Percuma (Tanpa Membayar Kabel)

Anda boleh menonton TV tradisional di Xbox One dengan salah satu daripada dua cara:

  • Dengan Langganan Kabel atau Satelit : Sekiranya anda mempunyai perkhidmatan TV kabel atau satelit, anda boleh menyambungkan Xbox One ke kotak kabel anda. Anda menghubungkan semuanya supaya Xbox One dapat mengawal kotak kabel anda dengan menghantar isyarat inframerah, dan anda dapat menonton TV secara langsung di Xbox One anda.
  • Dengan Antena : Jika anda tidak membayar TV, kini anda dapat menggunakan antena untuk menonton TV percuma (OTA) di Xbox One anda. Anda hanya memerlukan penyesuai. Satu-satunya penyesuai yang disokong secara rasmi untuk ini di Amerika Syarikat dan Kanada ialah Hauppauge Digital TV Tuner untuk Xbox One. Ia dilengkapi dengan antena asas, tetapi anda mungkin memerlukan antena yang lebih baik untuk menerima isyarat yang lebih kuat, bergantung pada sejauh mana anda berada dari menara penyiaran tempatan anda (lihat panduan ini untuk maklumat lebih lanjut). Untuk negara lain, Microsoft membuat "Xbox One Digital TV Tuner" sendiri. Jangan tanya kami mengapa Microsoft tidak membuat penala sendiri untuk AS dan Kanada.

Sudah tentu, ada cara lain untuk menonton video di Xbox One anda. Anda boleh menggunakan aplikasi dari perkhidmatan seperti Netflix, Hulu, Amazon, dan HBO. Terdapat juga Sling TV, yang mengalirkan saluran TV kepada anda melalui Internet. Aplikasi ini tidak lagi memerlukan langganan Xbox Live Gold, seperti yang berlaku ketika Xbox One dilancarkan. Walau bagaimanapun, anda perlu membayar langganan untuk setiap perkhidmatan yang ingin anda tonton.

Cara Menyiapkan Integrasi TV di Xbox One

Untuk mengatur semuanya, buka aplikasi OneGuide di Xbox One anda. Ciri TV Xbox One terdapat di sini dan boleh diakses dari aplikasi ini.

OneGuide mungkin mengarahkan anda ke aplikasi untuk perkhidmatan seperti YouTube dan Netflix, tetapi anda boleh menekan butang menu dan memilih "Siapkan TV Langsung" jika anda tidak diminta.

Anda akan diminta untuk menyiapkan kotak kabel atau satelit, atau penala TV USB. Sekiranya anda mempunyai kabel atau kotak satelit, anda perlu memasukkan kabel HDMI dari kabel atau kotak satelit ke bahagian belakang Xbox One anda dan bukannya terus ke TV anda. Sekiranya anda mempunyai penala TV USB, anda perlu menyambungkan penala USB ke salah satu port USB di Xbox One anda - salah satu dari dua di bahagian depan satu di sebelah - dan sambungkan antena ke USB itu penala.

Setelah melakukannya, anda akan memilih pilihan "Siapkan kotak kabel atau satelit" atau "Siapkan penala TV USB".

Sekiranya anda menyiapkan kotak kabel atau satelit, Xbox One anda akan berusaha mencari input HDMI dan meminta anda mengesahkan bahawa ia mengenali peranti yang betul.

Namun, anda menyiapkan TV melalui udara, anda akan diminta memasukkan kod ZIP anda. OneGuide kemudian dapat mencari panduan saluran tempatan untuk kawasan anda, jadi ia tahu apa yang sedang dimainkan di saluran berdekatan anda. Kemudian ia akan mencari saluran berdekatan yang boleh anda terima dengan isyarat yang jelas.

Seterusnya, anda boleh memilih untuk membolehkan menjeda TV langsung. Ini membolehkan anda menjeda, memutar mundur, dan memajukan TV langsung sehingga 30 minit. Nampaknya berfungsi secara automatik, tetapi Xbox One anda sebenarnya hanya merakam TV di latar belakang sehingga anda dapat menontonnya dengan lancar. Ini memerlukan ruang cakera keras 4GB, tetapi ia adalah ciri berguna yang harus anda biarkan kecuali anda memerlukan ruang tersebut. Anda sentiasa boleh menukar pilihan ini di tetapan aplikasi OneGuide.

BERKAITAN: 48 Perintah Suara Kinect yang Boleh Anda Gunakan Pada Xbox One anda

Sekiranya anda mempunyai Kinect, anda akan diminta untuk mengatur penyatuan TV. Xbox One anda dapat menghidupkan TV anda apabila anda mengatakan "Xbox, On" dan anda dapat mengawal kelantangan TV anda dengan perintah suara Kinect. Ini memerlukan Kinect, kerana Kinect itu sendiri akan menghantar isyarat inframerah (IR) ke TV anda untuk menghidupkannya dan mengawal kelantangannya. Kinect anda menghantar isyarat TV yang sama dengan alat kawalan jauh TV anda.

Untuk melakukan ini, anda perlu melalui penyihir dan memberikan jenama TV anda. Ia kemudian akan cuba menghantar perintah bisu, naikkan volume, dan turunkan ke TV anda. Anda perlu memberitahu Xbox One sama ada isyarat yang dihantar berjaya kerana ia tidak dapat diketahui.

Sekiranya Kinect tidak dapat berkomunikasi dengan peralatan teater rumah anda, anda mungkin memerlukan kabel sambungan IR.

Setelah selesai, anda akan ditanya sama ada anda mahu membiarkan Xbox One anda melacak rancangan TV yang anda tonton sehingga dapat memberikan cadangan yang diperibadikan dalam aplikasi Xbox OneGuide. Terpulang pada awak.

Anda kemudian boleh memilih "tetapan permulaan" - anda boleh meminta Xbox One anda untuk menonton TV atau pergi ke papan pemuka rumah secara lalai. Penyatuan TV kemudian akan disiapkan.

Cara Menonton TV di Xbox One Anda

BERKAITAN: Cara Snap Aplikasi dan Multitask pada Xbox One Anda

Untuk menonton TV, buka aplikasi OneGuide. Anda kemudian boleh menggunakan pengawal Xbox One atau arahan suara Kinect untuk mengawal main balik TV dan beralih antara saluran. Anda juga boleh membuka menu OneGuide dan memilih "Penyenaraian TV" untuk melihat panduan TV lengkap.

TV dapat ditangkap di samping permainan yang anda mainkan, jadi anda dapat menonton TV dan bermain permainan pada masa yang sama. Cukup gunakan ciri Snap Xbox One untuk mengambil aplikasi OneGuide.

Microsoft dilaporkan sedang mengerjakan fitur DVR yang membolehkan anda merakam rancangan dan memainkannya kemudian. Ciri ini nampaknya hanya berfungsi dengan TV OTA melalui antena.

( Kemas kini : Microsoft mengumumkan bahawa ciri DVR sekarang "ditahan" untuk fitur yang dapat diramalkan tidak lama setelah kami menerbitkan artikel ini. Kecuali Microsoft mengumumkan perubahan rancangan lain, kami tidak akan terkejut jika fitur DVR tidak pernah dilepaskan.)