Apakah Folder ProgramData di Windows?

Pada Windows versi moden, anda akan melihat folder "ProgramData" pada pemacu sistem anda — biasanya pemacu C: \. Folder ini disembunyikan, jadi anda hanya akan melihatnya jika anda menunjukkan fail tersembunyi di File Explorer.

Data Aplikasi, Pendaftaran dan Program Tempat Lain Menyimpan Data

BERKAITAN: Cara Menunjukkan Fail dan Folder Tersembunyi di Windows 7, 8, atau 10

Program menyimpan data di sejumlah tempat yang berbeza di Windows. Ia bergantung pada bagaimana pembangun mengkod program. Mereka boleh merangkumi:

  • Folder Data Aplikasi : Sebilangan besar aplikasi menyimpan tetapannya di folder Data Aplikasi di C: \ Users \ username \ AppData \, secara lalai. Setiap akaun pengguna Windows mempunyai folder Data Aplikasi sendiri, jadi setiap akaun pengguna Windows dapat memiliki data dan pengaturan aplikasi sendiri jika program menggunakan folder ini.

  • Folder Dokumen : Beberapa aplikasi — terutama permainan PC — memilih untuk menyimpan tetapannya di bawah folder Dokumen di C: \ Users \ username \ Documents. Ini menjadikannya lebih mudah bagi orang untuk mencari, membuat sandaran, dan mengedit fail ini.

  • Pendaftaran : Banyak aplikasi menyimpan pelbagai tetapan dalam pendaftaran Windows. Tetapan pendaftaran boleh digunakan di seluruh sistem atau setiap pengguna. Walau bagaimanapun, pendaftaran hanyalah tempat untuk tetapan individu - aplikasi tidak dapat menyimpan fail atau data lain yang lebih besar di sini.

  • Folder Program Sendiri Aplikasi : Kembali pada zaman Windows 95, 98, dan XP, program sering menyimpan tetapan dan data lain dalam folder mereka sendiri. Oleh itu, jika anda memasang program bernama "Contoh" ke C: \ Program Files \ Contoh, aplikasi itu mungkin menyimpan tetapannya sendiri dan fail data lain di C: \ Program Files \ Contoh juga. Ini tidak bagus untuk keselamatan. Versi Windows moden menghadkan izin yang dimiliki oleh program, dan aplikasi tidak boleh menulis ke folder sistem semasa operasi biasa. Namun, beberapa aplikasi — Steam, misalnya - masih menyimpan tetapannya dan fail data lain di direktori Program Files mereka.

Apa yang disimpan oleh Program dalam ProgramData?

Terdapat juga folder ProgramData. Folder ini paling banyak persamaan dengan folder Data Aplikasi, tetapi — bukannya memiliki folder individu untuk setiap pengguna — folder ProgramData dibagi di antara semua akaun pengguna di PC anda.

Pada Windows XP, tidak ada folder C: \ ProgramData. Sebaliknya, terdapat folder "C: \ Documents and Settings \ All Users \ Application Data". Bermula dengan Windows Vista, folder data aplikasi Semua Pengguna dipindahkan ke C: \ ProgramData.

Anda masih dapat melihatnya hari ini. Sekiranya anda memasang C: \ Users \ All Users \ ke File Explorer atau Windows Explorer pada Windows 10, Windows akan secara automatik mengarahkan anda ke folder C: \ Program Data. Ia akan mengarahkan program yang cuba menulis ke C: \ Users \ All Users \ ke folder C: \ ProgramData juga.

Seperti yang Microsoft katakan, "folder ini digunakan untuk data aplikasi yang tidak khusus pengguna". Sebagai contoh, program yang anda gunakan mungkin memuat turun fail kamus ejaan semasa anda menjalankannya. Daripada menyimpan fail kamus ejaan itu di bawah folder Data Aplikasi khusus pengguna, ia harus menyimpannya dalam folder ProgramData. Ia kemudian dapat berkongsi kamus ejaan itu dengan semua pengguna di komputer, dan bukannya menyimpan banyak salinan dalam sekumpulan folder Data Aplikasi yang berbeza.

Alat yang dijalankan dengan izin sistem juga dapat menyimpan tetapannya di sini. Sebagai contoh, aplikasi antivirus dapat menyimpan tetapannya, log virus, dan fail karantina di C: \ ProgramData. Tetapan ini kemudian dikongsi di seluruh sistem untuk semua pengguna PC.

Walaupun folder ini secara konseptual hanyalah folder Data Aplikasi yang dikongsi untuk semua pengguna komputer, ia juga merupakan alternatif moden dan lebih selamat daripada idea lama untuk menyimpan tetapan aplikasi dalam folder programnya sendiri.

Adakah Perkara Penting untuk Sandarkan dalam Folder ProgramData?

BERKAITAN: Fail Mana Yang Perlu Anda Sandarkan Pada PC Windows Anda?

Secara amnya, anda mungkin tidak akan menemui banyak tetapan penting yang perlu anda sandarkan dalam folder ProgramData. Sebilangan besar program menggunakannya sebagai lokasi cache untuk data yang seharusnya tersedia untuk semua pengguna, atau untuk mengkonfigurasi beberapa pengaturan asas.

Data aplikasi terpenting anda, jika anda ingin menyandarkannya, kemungkinan akan disimpan di bawah C: \ Users \ username \ AppData \ Roaming. Walau bagaimanapun, jika anda bimbang mungkin terdapat beberapa tetapan atau data penting di bawah folder ProgramData, anda mungkin ingin memeriksa dan melihat program mana yang menyimpan data di sana. Terserah kepada setiap pengembang program untuk memilih di mana program itu menyimpan datanya, jadi tidak ada jawaban yang sesuai untuk semua.