Thunderbolt 3 vs. USB-C: Apakah Perbezaannya?

Komputer riba yang lebih baru sering kali dilengkapi dengan port yang menerima palam yang boleh diterbalikkan dan menyokong kelajuan pemindahan yang sangat pantas. Adakah anda tahu apa itu? Sekiranya anda meneka port Thunderbolt 3 atau USB 3.1, anda betul, dan di dalamnya terdapat masalah.

Kedua-dua protokol pemindahan data menggunakan penyambung yang sama, tetapi potensi penggunaannya berbeza-beza. Adalah sukar untuk memahami perbezaan antara kedua-dua port dan sama ada komputer riba anda mengemas satu atau yang lain.

Namun, setelah anda memahami perbezaannya, mudah untuk mengetahui port mana dan bagaimana menggunakannya.

Apa itu Thunderbolt 3?

Thunderbolt 3 adalah protokol pemindahan data dan video proprietari (buat masa ini) yang dikembangkan oleh Intel. Untuk menggunakannya, pembuat PC perlu mendapatkan sijil dari Intel. Tidak semua syarikat mahu melakukan itu.

Itu terlalu teruk kerana Thunderbolt 3 sangat pantas. Ia jauh lebih pantas daripada kelajuan maksimum semasa untuk USB. Versi teratas USB semasa adalah USB 3.1 Gen 2, yang mampu mempercepat hingga 10 Gigabit sesaat (Gbps). Itu hanya satu perempat dari kelajuan maksimum Thunderbolt 3, yang mempunyai kemampuan maksimum 40 Gbps.

Apakah Perbezaan Antara Thunderbolt dan USB 3.1?

Sebelum kita mengetahui apa yang boleh dilakukan Thunderbolt 3 berbanding USB 3.1, mari kita bincangkan bagaimana rupa. Kedua-dua Thunderbolt 3 dan USB 3.1 menggunakan penyambung dan port USB Type-C.

Untuk mengetahui perbezaannya, port, kabel, dan roda gigi Thunderbolt 3 biasanya dilabel dengan anak panah seperti kilat. Port USB juga boleh mempunyai bolt kilat, tetapi ini menandakan bahawa port USB mampu mengecas barang kecil seperti telefon pintar walaupun komputer riba dimatikan. Sekiranya ia Thunderbolt 3, petir muncul seperti yang anda lihat di atas.

Sekarang, inilah titik kritikal mengenai Thunderbolt 3 dan USB: Port Thunderbolt 3 juga dapat berfungsi sebagai port USB, tetapi port USB tidak dapat berfungsi sebagai Thunderbolt 3.

Thunderbolt 3 mempunyai pilihan "fallback", di mana jika tidak dapat berkomunikasi dengan perangkat yang disambungkan sebagai unit Thunderbolt, maka ia mencuba protokol USB. Semasa menggunakan USB, port Thunderbolt 3 terhad pada kelajuan USB peranti yang disambungkan, bukan kelajuan Thunderbolt yang sangat cepat.

Kelajuan petir bukan hanya bermaksud anda boleh memindahkan video 4K dua jam ke pemacu luaran yang jauh lebih pantas. Anda juga boleh menyambungkan hingga dua paparan 4K pada 60Hz melalui DisplayPort. USB 3.1 Gen 2 juga menyokong video dalam apa yang disebut "Alt Mode" di mana anda boleh menyambung terus ke monitor DisplayPort-HDMI juga mungkin. Walau bagaimanapun, Mod Alt adalah ciri pilihan yang harus diaktifkan oleh OEM. Thunderbolt 3, secara perbandingan, menyokong video di luar kotak.

Dengan Thunderbolt 3, anda juga dapat membuat rangkaian daisy hingga enam peranti tambahan ke mesin sumber anda. Ini bermaksud anda memasangkan peranti A ke port Thunderbolt 3 pada komputer riba anda, dan kemudian anda menyambungkan peranti A ke peranti B dan sebagainya. Semua peranti mesti menggunakan Thunderbolt 3. Sebagai contoh, jika anda menggunakan peranti USB 3.1 sebagai Peranti C, maka rangkaian daisy berhenti pada ketika itu.

Juga, ingat bahawa komputer riba anda memerlukan sumber pengkomputeran untuk menangani semua peranti Thunderbolt yang bersambung. Rantai Daisy biasanya digunakan untuk menghubungkan beberapa paparan, tetapi juga dapat digunakan untuk menghubungkan beberapa monitor dan cakera keras luaran dari satu port.

Samsung menyokong rantai daisy untuk monitor dengan USB 3.1, tetapi secara amnya, ciri ini tidak disokong dengan baik seperti pada Thunderbolt 3.

Akhirnya, Thunderbolt 3 dapat menyokong peranti PCIe seperti dok kad grafik luaran, sementara USB 3.1 tidak. Sokongan PCIe membolehkan pemain mengubah komputer riba tanpa banyak cara sokongan grafik menjadi mesin permainan yang cukup bagus. Caranya ialah pembuat komputer harus menyokong ciri ini di komputer riba mereka kerana sokongan untuk kad grafik PCIe tidak automatik.

Komputer mana yang merangkumi Thunderbolt 3?

Kaedah termudah untuk memastikan anda mendapat Thunderbolt 3 adalah dengan membeli Mac. Apple meletakkan port pada semua mesinnya yang terkini, termasuk komputer riba, desktop, dan semua-dalam-satu.

Di bahagian Windows, jika anda mahukan port Thunderbolt 3 di luar kotak, maka anda sedang mencari komputer riba. Beberapa desktop pra-binaan menyokong Thunderbolt 3, tetapi biasanya anda perlu membeli kad pengembangan untuk menambahkan Thunderbolt 3 ke desktop Windows.

Komputer riba adalah cerita yang berbeza dengan model terpilih (dan sering kali lebih mahal) yang membawa port Thunderbolt 3. Beberapa contoh termasuk Alienware M17, Asus ZenBook S UX391, dan Lenovo ThinkPad X390 Yoga.

Apa Masa Depan untuk Thunderbolt?

Tidak jelas apakah Intel merancang untuk mengemas kini Thunderbolt ke versi 4, tetapi masa depan untuk Thunderbolt 3 sangat jelas. Protokol Intel Thunderbolt bergabung menjadi USB4. Spesifikasi untuk USB4 diumumkan pada musim panas 2019, dengan produk berasaskan USB4 dilancarkan pada tahun 2020 atau 2021.

USB4 akan mempunyai kelajuan pemindahan maksimum 40Gbps yang sama dengan Thunderbolt 3, serta kemampuan yang sama untuk memaparkan peranti rantai video dan daisy. Sebaik sahaja peranti USB4 mula dilancarkan, kami menjangkakan bahawa Thunderbolt 3 akhirnya akan hilang.

Syarikat boleh membuat peranti yang sama kemampuannya dengan Thunderbolt 3 tanpa masalah pelesenan dari Intel. Menyokong Thunderbolt 3 adalah pilihan dengan USB4, yang merupakan berita baik untuk peranti yang lebih lama, tetapi ada sedikit alasan untuk membuat peranti Thunderbolt 3 baru apabila USB4 tersedia.

Pada akhirnya, kita mungkin melihat dunia di mana hanya USB4 dengan penyambung Jenis Cnya yang tertinggi, dan hampir semua perkara dapat disambungkan melalui port itu, termasuk peranti storan, monitor, kunci keselamatan dan banyak lagi.

Sudah tentu, masa depan itu mungkin akan memakan masa bertahun-tahun untuk tiba. Pembuat komputer kemungkinan akan terus memasukkan port USB standard pada komputer riba untuk menyokong peralatan lama pengguna rumah dan perusahaan tanpa memerlukan penyesuai.

Dengan masa depan USB4-tinged, masih perlu untuk mengetahui perbezaan antara port USB Type C dan Thunderbolt 3.

BERKAITAN: USB4: Apa Yang Berbeza dan Mengapa Penting