Cara Memutar Video di Android

Terdapat perang di luar sana. Anda tidak akan melihatnya di berita, anda tidak akan membacanya di koran — tetapi ia berlaku. Ini adalah perang sukar yang tidak pernah kita fikirkan: perang melawan video yang tidak berorientasikan tidak betul. Ada video yang dipaparkan di sebelah? Inilah cara memutar video 90 darjah pada Android.

Ini biasanya berlaku apabila telefon bimbit anda tidak memutar arah ketika anda mula merakam video. Apabila ini berlaku, anda akan berakhir dengan video ke samping - anda memegang telefon anda dalam mod landskap, tetapi untuk beberapa sebab ia ditangkap secara potret. Ini telah berlaku kepada saya lebih banyak kali daripada yang saya akui.

Pada kesempatan lain, anda mungkin memutar telefon anda  semasa  merakam video. Apabila ini berlaku, orientasi video tidak akan berubah, tetapi anda akan menggantikan video yang kelihatan normal, kemudian tiba-tiba bertukar ke sisi (atau sebaliknya). Berita buruk di sini adalah bahawa untuk memutar video, anda juga harus memotongnya - sayangnya anda tidak boleh memutar video separuh jalan. Ini semua atau tidak ada di sini.

BERKAITAN: 18 Perkara yang Mungkin Anda Tidak Tahu Foto Google Boleh Lakukan

Dari sisi terang, memutar video di Android tidak lebih mudah. Kami akan menggunakan aplikasi Foto Google untuk tutorial ini, jadi jika anda belum memasangnya, anda boleh mendapatkannya dari sini. Ia percuma, jadi mari lakukan perkara ini.

Sekiranya ini dijalankan pertama kali dengan Foto Google, anda akan menetapkan tetapan Sandaran & Penyegerakan anda pada mulanya. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini di sini, tetapi tetapan lalai umumnya sempurna: muat naik percuma tanpa had pada "berkualiti tinggi" (baca: sedikit pemampatan), dan muat naik hanya melalui Wi-Fi. Cukup ketuk "Selesai" untuk keluar dari tetingkap kecil ini dan mula menghidupkan putar anda.

Dengan persediaan yang tidak dapat dilupakan, teruskan dan cari video yang ingin anda putar. Ketik untuk membukanya.

Video mungkin akan dimainkan secara automatik semasa anda membukanya, jadi jangan berhenti sebentar. Apabila anda mengetuk layar, kawalan video akan dimuat — ketuk ikon pensil kecil di bahagian bawah skrin.

Ini akan membuka menu edit Foto. Sekiranya anda perlu memotong video, anda boleh melakukannya di sini — hanya gunakan slaid pada gambar kecil tepat di bawah gambar video. Untuk melihat lebih mendalam mengenai pemotongan dan pemangkasan, lihat tutorial kami.

Dengan pemangkasan di luar jalan (atau jika Anda tidak perlu memotong sama sekali), perhatikan bagian bawah layar dengan lebih dekat: ada butang yang berbunyi "Putar." Ketiknya.

Poof! Seperti sihir, video berputar. Terus tekan butang ini sehingga orientasi betul. Setelah kelihatan baik, ketuk butang "Simpan" di sudut kanan atas.

Video akan disimpan sekejap — yang disimpan sebagai salinan, bukan menimpa yang asli — dan anda sudah selesai. Video baru anda yang berorientasikan betul semuanya dikemas dan siap untuk digunakan.

Teruskan perjuangan yang baik!