Disk Cakera dijelaskan: Apa Itu dan Mengapa Anda Mungkin Tidak Harus Menggunakannya

RAM komputer anda masih lebih pantas daripada pemacu keadaan pepejal moden. Cakera RAM memanfaatkannya, menggunakan RAM komputer anda sebagai pemacu maya sepantas kilat. Tetapi anda mungkin tidak mahu menggunakan cakera RAM.

Cakera RAM mudah dijual - yang perlu anda lakukan ialah mengekalkan penanda aras prestasi yang menunjukkan betapa pantasnya membaca data dari RAM berbanding dengan SSD yang pantas. Tetapi ini bukan gambaran keseluruhannya.

Apa itu RAM Disk?

Untuk membuat cakera RAM, anda akan memasang program pihak ketiga yang membuat pemacu maya di Windows. Program ini akan menyimpan sebahagian RAM anda - jadi jika anda mempunyai 4 GB fail di dalam cakera RAM anda, maka disk tersebut akan menghabiskan 4 GB RAM. Semua fail pada cakera anda akan disimpan dalam RAM anda. Semasa anda menulis ke cakera, anda hanya akan menulis ke bahagian RAM anda yang berlainan.

Pada mulanya, ini sepertinya dapat membantu mengoptimumkan prestasi. Sekiranya anda memasang program dalam cakera RAM, anda akan mempunyai masa muat hampir seketika kerana data mereka sudah dapat disimpan dalam memori secepat mungkin. Apabila anda menyimpan fail, ia akan berlaku hampir seketika kerana ia akan disalin ke bahagian RAM yang lain. Ini bermaksud masa muat aplikasi yang lebih cepat dan masa membaca / menulis fail yang lebih cepat untuk fail yang disimpan dalam cakera RAM.

Mengapa Anda Tidak Boleh Menggunakannya

Walau bagaimanapun, terdapat masalah besar di sini. RAM adalah memori yang tidak menentu. Apabila komputer anda kehilangan kuasa, kandungan RAM anda akan terhapus. Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat menyimpan sesuatu yang penting pada cakera RAM - jika komputer anda rosak kerana kehilangan kuasa, anda akan kehilangan semua data dalam cakera RAM anda. Oleh itu, menyimpan fail ke cakera RAM tidak ada gunanya kecuali anda tidak peduli bahawa anda akan kehilangan fail - tetapi jika anda tidak peduli dengan fail tersebut, mengapa menyimpannya di tempat pertama?

Kerana RAM tidak berterusan, anda juga perlu menyimpan kandungan cakera RAM anda ke cakera semasa anda mematikan komputer dan memuatkannya semasa anda menghidupkannya. Sebagai contoh, katakan anda memasang Photoshop ke cakera RAM anda. Anda harus menyimpan salinan cakera RAM anda ke cakera keras komputer anda untuk memastikan anda tidak kehilangan pemasangan Photoshop anda. Anda mungkin mahu melakukan ini secara automatik setiap beberapa minit atau semasa ditutup.

Apabila anda menghidupkan komputer anda, program cakera RAM harus membaca gambar cakera RAM dari cakera keras anda dan memuatkannya semula ke dalam RAM. Dengan kata lain, anda hanya mendapat masa muat program yang lebih pantas dengan mengorbankan masa boot yang lebih lama. Sebaik sahaja komputer anda memuat aplikasi atau fail lain dari cakera kerasnya, ia tetap menyimpannya dalam RAM - jadi agak bodoh untuk memasang aplikasi atau permainan dalam cakera RAM dan bukannya pada cakera keras anda. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda memuatkan aplikasi, aplikasi akan tetap ada dalam ingatan anda untuk memuatkan dengan cepat kemudian.

BERKAITAN: Mengapa Bagus RAM Komputer Anda Penuh

Cakera RAM juga menyimpan sebahagian besar memori anda, memastikan anda tidak dapat menggunakannya untuk perkara lain. Windows menggunakan memori yang tidak digunakan untuk menyimpan cache pada fail, dan semuanya melakukannya secara automatik dan di latar belakang. Sekiranya anda memerlukan memori untuk sesuatu, Windows akan segera membuang data yang disimpan dalam cache. Dengan cakera RAM, anda harus mematikannya secara manual untuk membebaskan memori.

Bagaimana Anda Membuat Cakera RAM

Membuat cakera RAM cukup mudah. Pasang program seperti RAMDisk Personal DataRAM - versi percuma membolehkan anda membuat cakera RAM bersaiz hingga 4 GB - dan menggunakannya untuk membuat cakera RAM baru.

Anda kemudian boleh memasang program ke dalamnya atau memindahkan fail ke dalamnya. Anda ingin menyimpan salinan cakera RAM supaya anda tidak akan kehilangan data jika komputer anda mati. Sudah tentu anda harus menyimpan gambar baru setiap kali anda mengemas kini fail pada cakera RAM.

Pasti Ada Penggunaan Untuk Disk RAM, Tetapiā€¦

Cakera RAM bukanlah penipuan lengkap seperti program pembersihan PC dan banyak alat "pengoptimuman sistem" lain. Sudah tentu lebih pantas membaca dan menulis dari RAM daripada menggunakan SSD yang pantas. Terdapat kemungkinan penggunaan yang baik untuk cakera RAM jika anda benar-benar tahu apa yang anda lakukan.

Walau bagaimanapun, kedua-dua perkara berikut mesti berlaku:

  • Anda semestinya menggunakan program biasanya tidak menggunakan RAM sebagai cache dan sebaliknya berkeras membaca dan menulis fail kecil ke cakera keras anda.
  • Anda tidak perlu peduli dengan fail-fail ini dan tidak mempunyai masalah jika kehilangan fail-fail tersebut.

Ini adalah bar yang tinggi untuk dihapus - kebanyakan program yang mempunyai cache yang tidak semestinya anda pedulikan akan menggunakan RAM. Sebagai contoh, tidak ada gunanya meletakkan fail awal Photoshop pada disk RAM kerana Photoshop menggunakan RAM sebagai cache jika tersedia. Penyemak imbas web anda akan menyimpan fail cache dalam RAM jika ada ruang juga.

Untuk program yang menulis dan membaca data dari cakera keras, data ini mungkin sesuatu yang anda tidak mahu hilang. Menggunakan cakera RAM dengan pangkalan data penting akan menjadi kesalahan kerana anda akan kehilangan pangkalan data jika berlaku kerosakan atau kehilangan kuasa.

Pemacu Keadaan Pepejal Berasaskan RAM

Sekiranya anda ingin memanfaatkan kelajuan RAM, anda mungkin ingin mencuba pelaburan dalam pemacu keadaan pepejal berasaskan RAM. Ini adalah pemacu keadaan pepejal yang mengandungi RAM dan bukannya memori Flash biasa. Mereka lebih pantas membaca dan menulis, tetapi juga jauh lebih mahal kerana RAM lebih mahal daripada memori Flash.

Pemacu sedemikian mengandungi bateri, sehingga mereka dapat mengekalkan isi RAM jika komputer kehilangan kuasa. Mereka mempunyai kuasa bateri yang cukup untuk menulis data ke memori luar talian, memastikan anda tidak akan kehilangan apa yang anda simpan dalam RAM mereka.

Pemacu seperti itu bukan untuk pengguna biasa - pilihan yang sangat mahal ditujukan untuk pusat data dan kegunaan perniagaan lain di mana anda mahukan kelajuan RAM dengan kestabilan SSD. Tetapi pemacu ini lebih masuk akal daripada cakera RAM perisian jika anda benar-benar memerlukan kelajuan seperti RAM untuk tujuan kritikal misi.

Ringkasnya, cakera RAM berfungsi seperti yang diiklankan. Tetapi anda mungkin tidak mahu menggunakannya. Mereka tidak sesuai untuk menjalankan pangkalan data penting atau mempercepat masa muat permainan.

Sekiranya anda mempunyai penggunaan pintar untuk cakera RAM, tinggalkan komen - kami ingin mengetahui untuk apa sebenarnya pengguna menggunakannya.