Cara Mengakses Folder Windows Bersama di Android, iPad, dan iPhone

Bagikan folder dengan pilihan perkongsian bawaan Windows dan anda dapat mengaksesnya pada peranti Android, iPad, atau iPhone. Ini adalah kaedah mudah untuk menstrim video dari PC anda atau mengakses fail lain secara wayarles.

Anda boleh mengakses folder yang dikongsi dari Mac atau Linux dengan cara yang sama. Anda hanya perlu berkongsi folder supaya dapat diakses dari PC Windows. Mereka akan muncul bersama PC Windows anda yang tersedia.

Cara Berkongsi Folder

BERKAITAN: Cara Berkongsi Fail Antara PC Windows, Mac, dan Linux di Rangkaian

Seperti mengakses folder Windows bersama dari Linux atau Mac OS X, anda tidak dapat menggunakan homegroup untuk ini. Anda perlu menyediakan folder anda dengan cara lama. Buka Panel Kawalan, klik Pilih kumpulan utama dan pilihan perkongsian di bawah Rangkaian dan Internet, dan klik Ubah tetapan perkongsian lanjutan. Aktifkan ciri perkongsian fail dan pencetak.

BERKAITAN: Menyesuaikan Tetapan Perkongsian Rangkaian Anda

Anda mungkin juga ingin mengkonfigurasi tetapan perkongsian lanjutan yang lain di sini. Sebagai contoh, anda boleh mengaktifkan akses ke fail anda tanpa kata laluan jika anda mempercayai semua peranti di rangkaian tempatan anda.

Setelah perkongsian fail dan pencetak diaktifkan, anda dapat membuka File Explorer atau Windows Explorer, klik kanan folder yang ingin anda kongsi, dan pilih Properties. Klik butang Kongsi dan sediakan folder di rangkaian.

]

Fungsi ini menjadikan fail tersedia di rangkaian tempatan, jadi PC dan peranti mudah alih anda harus berada di rangkaian lokal yang sama. Anda tidak dapat mengakses folder Windows bersama melalui Internet atau ketika telefon pintar anda disambungkan ke data mudah alih - ia harus disambungkan ke Wi-Fi.

Akses Folder Dikongsi di Android

BERKAITAN: Cara Mengakses Folder Windows Bersama dan Streaming Video Melalui Wi-Fi di Android

Android tidak mempunyai aplikasi pengurus fail bawaan, jadi tidak ada cara bawaan untuk mengakses folder bersama Windows seperti tidak ada cara bawaan untuk melihat-lihat fail pada kad SD.

Terdapat banyak pengurus fail yang tersedia untuk Android, dan sebilangan besar dari mereka termasuk ciri ini. Kami menyukai aplikasi ES File Explorer, yang percuma dan membolehkan anda mengakses fail pada pelbagai sistem.

Kemas kini : ES File Explorer tidak lagi tersedia. Sekiranya anda mencari pengganti, kami suka Solid Explorer. Ia juga dapat menyambung ke perkongsian rangkaian Windows menggunakan protokol SMB.

Pasang ES File Explorer, lancarkan, ketuk butang menu (kelihatan seperti telefon di depan dunia), ketik Rangkaian, dan ketuk LAN.

Ketuk butang Pindai dan ES File Explorer akan mengimbas rangkaian anda untuk komputer Windows yang berkongsi fail. Ia menyenaraikan komputer anda dengan alamat IP tempatan mereka, jadi ketik alamat IP PC Windows anda. Anda mungkin perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan, bergantung pada cara anda mengatur perkongsian fail.

Android cukup fleksibel, jadi anda dapat membuka fail dari perkongsian Windows anda di aplikasi lain atau menyalinnya dengan mudah ke storan tempatan peranti anda untuk digunakan nanti. Anda juga dapat mengalirkan video secara langsung dari bahagian rangkaian anda, menggunakan PC anda sebagai pelayan media tanpa memerlukan perisian khas.

Akses Folder Dikongsi di iOS

Anda memerlukan aplikasi pengurusan fail pihak ketiga untuk mengakses dan melayari perkongsian Windows atau sistem fail lain. Terdapat sebilangan besar yang terdapat di App Store. Kami menguji FileExplorer Free - ia digilap, percuma, dan berfungsi dengan baik.

Lancarkan aplikasi, ketuk butang +, dan ketuk Windows untuk menambah bahagian rangkaian Windows.

FileExplorer akan mengimbas rangkaian tempatan anda untuk komputer Windows yang berkongsi fail dan memaparkannya dalam senarai. Ketuk salah satu komputer ini untuk melihat failnya yang dikongsi. Anda akan diminta memberikan nama pengguna dan kata laluan atau cubaan log masuk sebagai tetamu.

iOS kurang fleksibel dalam hal pengurusan fail dan persatuan fail, jadi tidak banyak yang dapat anda lakukan dengan fail ini. Walau bagaimanapun, anda masih boleh membuka fail video terus dari folder bersama anda dan memainkannya di peranti anda atau mengakses fail media lain dengan cara yang serupa. Anda juga dapat menggunakan fitur "Buka Dalam" untuk membuka file di aplikasi tertentu.

Protokol perkongsian fail rangkaian Windows dikenal sebagai CIFS, yang merupakan implementasi dari protokol SMB. jika anda mencari aplikasi Android atau iOS lain yang dapat mengakses jenis fail ini, cari Google Play atau Apple App Store untuk "SMB" atau "CIFS."