Bagaimana Mengeluarkan Latar Belakang dari Gambar dalam Microsoft Word

Setiap kali, anda mungkin ingin membuang latar belakang dari gambar dalam dokumen Word anda, meninggalkan kawasan yang telus. Anda boleh beralih ke penyunting gambar dengan ciri penuh, tetapi anda juga dapat melakukannya dengan betul di dalam Microsoft Word. Ini caranya.

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin mahu membuang latar belakang gambar. Mungkin anda ingin memusatkan perhatian kepada satu orang atau objek tertentu tanpa latar belakang menghalangnya. Mungkin warna latar tidak sesuai dengan warna lain dalam dokumen anda. Atau mungkin anda hanya mahu menggunakan alat pembungkus teks Word agar teks dibungkus lebih ketat di sekitar gambar. Walau apa pun alasan anda, membuang latar belakang dari gambar di Word cukup mudah.

Perhatian di sini adalah bahawa alat penyuntingan gambar Word tidak begitu canggih dengan yang anda dapati dalam sesuatu seperti Photoshop, atau bahkan aplikasi penyuntingan gambar lain. Ia berfungsi paling baik jika anda mempunyai gambar yang cukup sederhana dengan subjek yang jelas.

Cara Mengeluarkan Latar Belakang dari Gambar di Word

Kami akan menganggap anda sudah memasukkan gambar ke dalam dokumen Word anda. Sekiranya tidak, teruskan dan lakukan sekarang.

Klik gambar untuk memilihnya. Apabila anda melakukannya, anda akan melihat tab "Format" tambahan muncul di Pita. Tukar ke tab itu dan kemudian klik butang "Hapus Latar Belakang" di bahagian paling kiri.

Word mewarnai latar belakang gambar dalam magenta; semua yang ada di magenta akan dikeluarkan dari gambar. Ini adalah percubaan Microsoft untuk mengesan latar belakang gambar secara automatik.

Seperti yang anda lihat, Word tidak cukup canggih untuk memilih latar belakang pada kebanyakan gambar dengan tepat. Tidak mengapa. Word menyediakan dua alat untuk membantu anda membersihkan semuanya.

Anda kini harus melihat tab "Penghapusan Latar Belakang" yang baru di Pita dengan beberapa pilihan: Tandai Kawasan yang Perlu Dihormati, Tandai Kawasan yang Akan Dihapus, Buang Semua Perubahan, dan Simpan Perubahan.

Kembali ke contoh kami, anda dapat melihat bahawa Word tidak menandakan sebahagian latar belakang dengan betul — ada beberapa rumput yang masih kelihatan tepat di hadapan wajah harimau kami. Perkataan juga menandakan bahagian harimau (kawasan di belakang kepalanya) tidak betul sebagai latar belakang. Kami akan menggunakan alat "Tandakan Kawasan yang Perlu Dihapus" dan "Tandakan Kawasan yang Akan Dihapus" untuk memperbaikinya.

Mari mulakan dengan bidang yang ingin kita jaga. Klik butang "Tandakan Kawasan yang Perlu Dijaga".

Penunjuk anda berubah menjadi pen yang membolehkan anda menonjolkan kawasan gambar yang ingin anda simpan. Anda boleh mengklik tempat atau menarik sedikit. Anda mesti bereksperimen dengan gambar anda untuk mencari yang terbaik. Perlu diingat bahawa anda boleh membuat tindakan yang tidak diubah jika anda terlalu jauh, atau anda boleh mengklik butang "Buang Semua Perubahan" untuk menghapus semua perubahan anda dan mulai dari awal.

Setelah selesai menandakan sesuatu, anda boleh mengklik di mana sahaja di luar gambar untuk melihat kesannya. Setelah menandakan beberapa kawasan di harimau kami untuk dipelihara, kami kini mempunyai imej yang kelihatan seperti ini.

Seterusnya, kami akan menandakan kawasan yang ingin kami alih keluar dari gambar. Dalam kes kami, sedikit sebanyak latar belakang masih ada. Kali ini klik butang "Tandakan Kawasan yang Akan Dihapus".

Sekali lagi, penunjuk anda berubah menjadi pen. Kali ini, klik atau cat kawasan yang ingin anda alih keluar dari gambar. Mereka harus bertukar menjadi magenta semasa anda melakukannya.

Klik di luar gambar pada bila-bila masa untuk memeriksa hasil kerja anda. Apabila anda berpuas hati, klik butang "Simpan Perubahan" pada tab "Penghapusan Latar Belakang".

Anda kini harus mempunyai imej yang bersih dan bebas dari tanah!

Itu sahaja yang ada!