Cara Membakar Sebarang Fail Video ke Cakera Blu-Ray yang Boleh Dimainkan

Sekiranya anda telah merobek koleksi Blu-Ray untuk menjadikan perpustakaan anda lebih selesa, anda mungkin juga ingin membakar cadangan atau menggunakan salinannya supaya anda tidak merosakkan yang asli. Inilah cara membakar salinan filem anda - atau bahkan video rumah anda sendiri - ke Blu-Ray yang boleh dimainkan pada Windows atau macOS.

Apa yang Anda Perlu

BERKAITAN: Cara Rip Cakera Blu-Ray Dengan MakeMKV dan Handbrake

Untuk membuat Blu-Ray yang boleh dimainkan sendiri, anda memerlukan beberapa perkara untuk bermula termasuk:

  • Pemacu pembakar Blu-Ray: Pada saat Blu-Ray menjadi standard umum, banyak komputer melangkau pemacu optik sama sekali. Sekiranya anda belum memilikinya, anda perlu membeli pemacu Blu-Ray, yang biasanya berharga sekitar $ 40-60, bergantung pada sama ada anda ingin mendapatkan pemacu dalaman atau luaran. Sekiranya anda ingin membakar Blu-Rays dari Mac, anda mungkin memerlukan pembakar luaran, kerana kebanyakan Mac tidak dapat menggunakan dalaman tanpa semacam penutup.
  • Cakera Blu-Ray kosong: Semestinya, anda memerlukan cakera kosong untuk membakar filem anda. Cakera Blu-Ray kosong sedikit lebih mahal daripada DVD, tetapi masih berpatutan jika anda membelinya secara pukal. Cakera kosong juga terdapat dalam dua perisa: lapisan tunggal dan lapisan dua. Blu-Rays lapisan tunggal boleh menyimpan sehingga 25GB, sementara Blu-Rays lapisan dua dapat menyimpan hingga 50GB.
  • tsMuxeR (Windows / Mac): Sebelum membakar video anda ke cakera, anda perlu memasukkannya ke dalam format yang betul. Sekiranya video anda dalam format MP4, MKV, atau format video umum lain yang disokong, tsMuxeR adalah utiliti mudah yang dapat menyusun semula fail-fail ini menjadi sesuatu yang dapat dibaca oleh pemain Blu-Ray anda. Proses ini secara teknikal "muxing", bukan pengekodan, jadi tidak akan mengganggu kualiti video anda.
  • ImgBurn (Windows):  Ini adalah alat yang berguna yang dapat membakar fail, folder, atau gambar cakera ke Blu-Ray untuk anda. Kami akan menggunakan tsMuxeR untuk membuat fail ISO yang mudah dibakar oleh ImgBurn terus ke cakera.
  • Finder (Mac): Pada Mac, proses pembakaran lebih mudah. Finder mempunyai keupayaan terpasang untuk membakar imej ISO secara langsung selagi anda mempunyai pemacu cakera yang disambungkan.

Pasang atau pasangkan pemacu Blu-ray anda, pasang aplikasi yang anda perlukan, kemudian jalankan tsMuxeR untuk menyusun semula video anda ke format yang betul.

Langkah Pertama: Tukar Fail Video ke Format Blu-Ray Dengan tsMuxeR

Tidak kira apa OS yang anda gunakan, anda perlu menukar fail video anda ke format Blu-Ray. Secara teknikalnya, kita akan menggunakan proses yang disebut multiplexing, atau "muxing." Dalam konteks ini, muxing melibatkan penggabungan banyak trek video atau audio ke dalam format baru tanpa mengubah isinya. Walaupun kami sebenarnya tidak perlu mengubah aliran video dan audio filem anda, kami perlu menyusunnya semula sehingga mereka berada dalam format yang tepat untuk pemain Blu-Ray membacanya. Untuk ini, kami akan menggunakan alat yang disebut tsMuxeR, tersedia untuk Windows dan Mac.

Pertama, buka tsMuxeR dan klik Tambah di sebelah kanan tetingkap. Cari fail video yang ingin anda ubah dan klik Buka. Anda boleh mendapatkan senarai format video dan codec yang serasi yang boleh anda ubah di laman web aplikasi di sini.

Di bawah bahagian Output, pilih "Blu-ray ISO." Ini akan membuat imej cakera yang boleh anda bakar terus ke cakera dari beberapa program. Anda juga dapat menggunakan "folder Blu-ray" jika aplikasi yang Anda gunakan untuk membakar tidak mendukung ISO. Kami menggunakan ImgBurn untuk Windows dan Finder pada macOS, yang kedua-duanya menyokong pembakaran ISO, tetapi ImgBurn juga menyokong pembakaran folder secara langsung.

Kemudian, di sebelah kanan skrin, klik butang Browse untuk mencari tempat menyimpan fail Blu-Ray yang ditukar. Lokasi ini perlu mempunyai cukup ruang untuk menyimpan keseluruhan salinan filem yang anda rancangkan untuk dibakar, sekurang-kurangnya buat sementara waktu, jadi pastikan terdapat banyak ruang kosong pada pemacu itu.

Apabila anda selesai, klik "Mula memerah." Ini akan mengubah (atau mengembalikan) video anda ke dalam folder fail yang kemudian anda boleh bakar ke Blu-Ray.

Langkah Kedua: Bakar Imej Anda ke Cakera

Setelah video anda dimasukkan ke dalam format ISO yang sesuai dengan Blu-Ray, anda boleh membakar gambar itu ke Blu-Ray kosong dan ia akan dimainkan di mana-mana pemain Blu-Ray. Fail ISO pada dasarnya adalah salinan tepat dari keseluruhan cakera, jadi ia tidak perlu ditukar semasa disalin. Sebenarnya, anda boleh memasang ISO di Windows atau macOS dan memainkannya seolah-olah cakera dalam pemacu. Oleh kerana kami mahukan cakera sebenar, inilah cara untuk membakar ISO anda ke cakera kosong.

Windows: Bakar ISO anda dengan ImgBurn

ImgBurn adalah utiliti percuma yang dapat membakar fail, folder, dan gambar dengan mudah ke cakera. Buka ImgBurn dan klik "Tulis fail gambar ke cakera."

Di bawah sumber, klik ikon folder kuning untuk mencari dan memilih ISO filem anda.

Pastikan pemacu cakera sasaran anda dipilih di bawah Destinasi, kemudian klik butang pembakar besar di bahagian bawah tetingkap.

ImgBurn akan mula membakar ISO anda ke cakera. Ia akan mengambil sedikit masa, dan baki boleh keluar dan masuk sekali atau dua kali, jadi pastikan pemacu anda tidak terhalang. Setelah selesai, anda boleh memainkan cakera anda di mana-mana pemain Blu-ray. Tidak akan ada menu, jadi filem akan dimainkan secara automatik sebaik sahaja disisipkan.

macOS: Membakar ISO anda dengan Finder

Pada Mac, Finder dapat membakar imej ISO terus ke cakera. Buka folder yang mengandungi ISO anda di tetingkap Finder. Kemudian, klik Fail dan pilih item menu yang berbunyi "Burn [IMAGE NAME] to Disc".

Di tetingkap kecil yang muncul, beri nama cakera anda, kemudian klik Bakar.

Tetingkap kecil dengan bar kemajuan akan muncul. Apabila selesai, cakera anda akan selesai dibakar.

Setelah cakera anda selesai, anda boleh memasukkannya ke mana-mana pemain Blu-Ray dan ia akan mula memainkan filem anda secara automatik.