Cara Memeriksa Versi macOS Yang Anda Gunakan

Apple melancarkan versi baru sistem operasi macOS kira-kira sekali setahun. Inilah cara untuk memeriksa pelepasan sistem operasi macOS yang dipasang pada MacBook, iMac, Mac Mini, atau Mac Pro anda.

Untuk mendapatkan maklumat ini, klik ikon Apple pada menu di sudut kiri atas skrin anda, dan kemudian pilih perintah "About This Mac".

Nama pelepasan macOS yang telah anda pasang muncul di tab Ikhtisar di tetingkap yang dihasilkan. Nombor versi tepat sistem operasi yang anda pasang muncul di bawahnya.

Dalam tangkapan skrin di bawah, kami menggunakan macOS High Sierra, yang merupakan versi 10.13. Nombor versi bertuliskan "10.13.4" kerana kami telah memasang kemas kini keselamatan terkini. Kemas kini yang lebih kecil ini tersedia dari tab "Kemas kini" di aplikasi Mac App Store.

Catatan : Jika anda menggunakan versi lama sistem operasi Mac, ia mungkin disebut "OS X" dan bukannya macOS.

Sekiranya anda tidak menggunakan versi terbaru macOS, anda boleh memasangnya dari Mac App Store — dengan syarat perkakasan Mac anda masih disokong oleh Apple. Untuk melakukan ini, klik butang "Kemas kini Perisian" di tetingkap About This Mac, yang akan membuka Mac App Store. Anda juga boleh melancarkan Mac App Store dengan cara lain — misalnya, dengan mengklik ikonnya di dok anda.

Anda boleh memuat turun dan memasang macOS keluaran terbaru di Mac anda dari aplikasi. Kami menggalakkan anda membuat sandaran Mac anda sebelum meneruskannya - untuk selamat.

BERKAITAN: Cara Meningkatkan Mac Anda ke High Sierra