Cara Membuat Akaun Twitter Anda Peribadi

Secara lalai, semasa anda Tweet, anda menyiarkannya ke seluruh dunia. Anda boleh membuat lelucon buruk kepada 170 pengikut anda, menaiki kapal terbang, dan pada masa anda mendarat, ketahui Tweet anda menjadi viral dan sekarang anda tidak bekerja — itulah yang sebenarnya terjadi pada Justine Sacco. Apa sahaja yang anda katakan di Twitter ada dalam rekod umum. Iaitu, melainkan jika anda menjadikan akaun Twitter anda peribadi.

Di Twitter, Tweet adalah Umum atau Dilindungi. Tweet Umum dapat dilihat oleh semua orang. Tweet yang dilindungi hanya dapat dilihat oleh pengikut orang itu; mereka bahkan tidak dapat Retweet Sekiranya anda menukar akaun anda dari Umum menjadi Terlindungi, semua Tweet sebelumnya anda juga dilindungi.

Cara Melindungi Akaun Twitter Anda

Log masuk ke Twitter dan kemudian pergi ke halaman Tetapan. Anda boleh sampai ke sana dengan mengklik ikon gambar profil bulat kecil di kanan atas dan kemudian mengklik Tetapan dan Privasi.

Seterusnya, dari menu di sebelah kiri, pilih Privasi dan Keselamatan.

Kemudian tandakan kotak pilihan yang bertuliskan Lindungi Tweet Saya.

Tatal ke bawah dan klik Simpan Perubahan.

Akhirnya, masukkan kata laluan anda dan klik Simpan Perubahan sekali lagi.

Dan itu sahaja, akaun anda kini peribadi.

Cara Meluluskan Pengikut Baru

Dengan akaun peribadi, orang baru tidak dapat mengikuti anda. Sebaliknya, mereka harus menghantar Permintaan Ikut kepada anda. Apabila itu berlaku, anda akan mendapat pemberitahuan.

Klik Lihat Sekarang untuk melihat senarai semua Permintaan Ikut anda yang belum selesai.

Anda kemudian boleh Menerima atau Menolaknya mengikut keinginan anda.

Melindungi Tweet anda mengubah cara anda menggunakan Twitter. Ia bukan lagi forum perbincangan awam. Ini hanya tempat untuk anda dan Pengikut anda. Ini bermaksud bahawa jika anda membalas akaun yang tidak mengikuti anda — walaupun itu adalah akaun awam — mereka tidak akan melihat Tweet anda. Ini adalah pertukaran dengan mematikan akaun anda.