HDTV Overscan: Apa Itu dan Mengapa Anda (Mungkin) Matikannya

Inilah sesuatu yang mungkin tidak anda ketahui: HDTV yang sangat anda gemari mungkin tidak menunjukkan keseluruhan gambar di skrinnya. Sebenarnya, hingga lima persen gambar dapat dipotong di sekitar tepinya — ini disebut overscan . Ini adalah teknologi lama yang tersisa dari televisyen CRT (katod sinar tiub) tahun lalu. Inilah sebabnya mengapa ia wujud di tempat pertama, mengapa ia masih digunakan hari ini, dan bagaimana (semoga) mematikannya di TV anda

Apa itu Overscan?

Berjalan kembali dengan saya, jika anda mahu, ke masa ketika LCD, Plasma, dan teknologi televisyen ultra tipis lain tidak ada. Pada masa ketika televisyen CRT besar dan berat menguasai ruang tamu (saya tahu ada di antara anda yang cuba melupakan hari itu, saya minta maaf). Ia adalah masa yang gelap bagi penonton TV.

Pada masa itu, kombinasi skrin TV CRT pelbagai saiz dan kekurangan standardisasi yang mutlak menjadikan pencipta kandungan sangat sukar untuk memastikan bahawa semuanya akan dipaparkan dengan betul di televisyen tertentu. Jawapannya adalah overscan, yang pada dasarnya memotong tepi gambar untuk memastikan semua perkara penting muncul di skrin dengan cara yang menyenangkan - tidak ada isi yang terputus, tidak ada yang tidak berada di tengah, dan tidak ada bar hitam yang muncul kerana gambar diubah saiznya. Masuk akal, bukan? Kemungkinannya adalah bahawa sedikit barang yang terpotong di tepi gambar tidak begitu penting.

Sebenarnya, pembuat kandungan menentukan tiga bidang dari semua paparan sehingga mereka dapat memastikan semua kandungan akan dipaparkan dengan betul:

  • Ubin Aman: Kawasan yang hampir semua televisyen akan ditunjukkan, mengesahkan bahawa tidak ada teks yang akan dipotong.
  • Tindakan Selamat: Bahagian kawasan tontonan yang lebih besar, yang ditentukan oleh penentukuran set TV tertinggi.
  • Undur bawah: Imej penuh.

Penyeragaman semacam ini memberi petunjuk dan arahan kepada pengeluar dan pengarah agar tidak ada yang berharga yang hilang, tetapi juga memastikan bahawa tidak ada yang tersisa di lokasi yang kemudiannya akan muncul di layar untuk televisyen yang menunjukkan lebih banyak gambar daripada yang lain.

Dengan kata lain: itu rumit, kesakitan yang nyata untuk ditangani, dan tidak ada peraturan yang sama yang berlaku hari ini. Tetapi overscan masih ada.

Jadi Mengapa TV Moden Masih Menggunakan Overscan?

Overscan tidak diperlukan oleh televisyen definisi tinggi “tetap-piksel” moden, seperti LCD. Sebenarnya, kaedah crop-and-zoom dari overscan sering mengurangkan kualiti gambar, menjadikannya sesuatu yang bukan sahaja tidak diperlukan, tetapi tidak diingini. Fikirkanlah: Sekiranya anda mempunyai video yang berukuran 1920 × 1080 piksel, dan layar TV yang berukuran 1920 × 1080 piksel, tetapi skrin anda diperbesar - anda tidak mendapat gambar piksel-untuk-piksel yang sempurna.

Di samping itu, jika anda menyambungkan PC ke TV anda — katakanlah, untuk digunakan sebagai PC home theater atau untuk permainan — ia akan sering memotong bahagian bar tugas atau menu, sehingga sukar digunakan.

Oleh itu, jika overscan sangat tidak perlu - dan buruk untuk kualiti gambar - mengapa HDTV masih menggunakannya? Walaupun bukan konsep sederhana, TV masih menggunakan pemindaian luar kerana pencipta kandungan masih menggunakannya, dan pengeluar TV harus mengikutinya.

Overscan juga berfungsi untuk tujuan lain yang kurang dikenali. Oleh kerana kawasan luar tidak akan dilihat (dalam kebanyakan kes), kawasan ini digunakan untuk menyimpan data penting untuk penukar analog-ke-digital. Analog tidak mempunyai cara untuk melampirkan maklumat tambahan pada gambar seperti digital (metadata), jadi data ini dimasukkan dengan kemas ke dalam perkara seperti piksel berkedip atau garis imbasan — anggap ia sebagai kod Morse untuk TV. Walaupun sebahagian besar semuanya benar-benar digital dari hujung ke hujung sekarang, masih terdapat beberapa penukaran analog-ke-digital yang berlaku. Itulah masalah dengan teknologi lama yang digunakan secara meluas dan digunakan sejak sekian lama: hampir mustahil untuk menyingkirkannya sepenuhnya.

Oleh kerana ia masih di luar sana dan digunakan, pengeluar TV terus melakukan perkara yang terlalu besar, bahkan di TV moden. Ini tentu saja sangat menjengkelkan - terutamanya untuk kandungan yang tidak disiarkan, seperti permainan atau Blu-ray.

Cara Melumpuhkan Overscan pada HDTV Anda

Dengan saya setakat ini? Baiklah, ada berita baik: kebanyakan TV mempunyai cara untuk mematikan overscan. Tetapi ada juga berita buruk: tidak semudah itu. Tidak ada yang baik yang mudah, bukan?

Mulakan dengan merebut alat kawalan jauh TV anda dan menekan butang Menu. Pergi ke tetapan gambar TV anda. Sekiranya anda melihat sesuatu yang disebut "Overscan", hidup anda mudah: matikan saja.

Sekiranya anda tidak melihat tetapan itu, bagaimanapun, itu tidak semestinya tidak tersedia di set anda — ini mungkin bermaksud pengeluar memutuskan untuk menukar nama untuk menjadikannya "lebih mudah difahami." Sekiranya demikian, anda mesti terus menggali dan men-tweak sehingga anda dapat menemuinya, atau anda boleh melakukan yang tidak dapat difikirkan: baca manual. Adakah anda masih mempunyai manual? Mungkin tidak. Saya yakin anda boleh mencarinya dalam talian.

Oleh kerana pada dasarnya kita berkawan, saya menyusun senarai ringkas beberapa pengeluar yang paling popular dan apa yang mereka sebut overscan pada set mereka:

  • Vizio:  Tukar mod gambar menjadi "Normal" (jika belum). Ini secara automatik melumpuhkan overscan.
  • Samsung: Cari pilihan "Screen Fit".
  • Insignia: Di menu pilihan lanjutan, secara mengejutkan disebut "overscan."
  • Sharp, LG, dan Philips: Malangnya, kami tidak dapat mencapai kata sepakat mengenai ketiga-tiga jenama ini, jadi anda mungkin hanya perlu menggunakan Google untuk model khusus anda.

Ini tidak semestinya tepat untuk setiap model individu, tetapi ia harus menjadikan anda ke arah yang betul. Setelah anda menemui tetapan yang betul, anda boleh mematikannya (atau mengubahnya, jika dibenarkan) dan anda sudah selesai. Nikmati semua kandungan yang tidak pernah anda lihat sebelumnya dan bahkan tidak menyedarinya.

Tandakan Kotak Set-Top Anda, Terlalu

Bukan itu sahaja! Banyak kotak set-top — seperti NVIDIA SHIELD, Amazon Fire TV, dan Apple TV misalnya — juga mempunyai tetapan overscan mereka sendiri. Oleh itu, walaupun TV anda telah dimatikan secara berlebihan, kotak set-top anda masih boleh meregangkan gambar. Dalam beberapa kes, ia juga boleh menjadi underscan pilihan, yang Zum keluar pada video anda untuk mengatasi kelemahan daripada terlebih imbas.

Oleh itu, setelah TV berfungsi dengan baik, periksa kotak set-top, konsol permainan, dan pemain DVD atau Blu-ray anda untuk sebarang pilihan overscan atau undererscan. Seperti TV, itu mungkin tidak dilabel sebagai "overscan", jadi jangan takut untuk bereksperimen. Dan tentu saja ini hanya akan berlaku untuk hubungan itu. Sekiranya anda mengubah tetapan overscan pada kotak streaming anda, misalnya, ia tidak akan mempengaruhi input lain, seperti kotak kabel anda.

Amazon Fire TV, Apple TV (generasi ke-4), dan beberapa kotak Android TV semestinya mempunyai pilihan untuk menyesuaikan overscan dalam beberapa cara,

Overscan kuno dan ketinggalan zaman, tetapi sayangnya selagi ada hubungan analog dan pencipta kandungan terus menggunakan kawasan overscan, itu bukan sesuatu yang akan kita hilangkan. Sekurang-kurangnya anda boleh mematikannya di kebanyakan televisyen moden, jadi anda boleh menyingkirkannya di ruang tamu anda sendiri. Selamat datang ke dunia baru.

Kredit Imej: Robert Couse-Baker / Flickr dan Cmglee.