Cara Menggunakan Google Drive di Linux

Ketika Google memperkenalkan Google Drive pada 24 April 2012, mereka menjanjikan sokongan Linux "akan segera hadir." Itu hampir lima tahun yang lalu. Google masih belum mengeluarkan versi rasmi Google Drive untuk Linux, tetapi ada alat lain untuk mengisi jurang tersebut.

Terdapat juga laman web Google Drive, yang akan berfungsi di mana-mana penyemak imbas moden. Google secara rasmi mengesyorkan menggunakan laman web di Linux, tetapi jika anda menginginkan sesuatu di desktop, berikut adalah pilihan anda.

Pada Ubuntu 16.04 LTS

Projek GNOME menambahkan sokongan Google Drive ke versi 3.18 persekitaran desktop GNOME. Walau bagaimanapun, desktop Unity Ubuntu merangkumi Nautilus 3.14, yang merupakan sebahagian daripada GNOME 3.14. Ia memerlukan sedikit kerja tambahan untuk mendapatkan integrasi Google Drive di Ubuntu 16.04 LTS.

Untuk mendapatkan ciri ini di Ubuntu, anda perlu memasang pakej Pusat Kawalan GNOME dan Akaun Dalam Talian GNOME. Untuk melakukannya, buka tetingkap Terminal dan jalankan arahan berikut:

sudo apt pasang akaun gnome-control-center gnome-dalam talian

Berikan kata laluan anda dan ketik "y" untuk memasang perisian apabila diminta.

Setelah selesai, buka Dash dan cari "Pusat Kawalan GNOME". Lancarkan aplikasi "Tetapan" yang muncul.

Klik pilihan "Akaun Dalam Talian" di tetingkap Pusat Kawalan GNOME.

Klik butang "Tambah Akaun", pilih "Google", dan masuk ke akaun Google anda. Beri akses desktop GNOME ke akaun anda apabila diminta. Pastikan bahawa pilihan "Fail" diaktifkan di sini.

Buka File Manger dan anda akan melihat alamat e-mel akaun Google anda sebagai pilihan di bawah "Komputer" di bar sisi. Klik untuk melihat fail Google Drive anda.

Fail-fail ini tidak diselaraskan di luar talian ke desktop anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menyemak imbas fail, membukanya, dan menyimpannya. Sistem anda akan memuat naik salinan yang diubah secara automatik. Segala fail yang anda tambahkan atau hapus disegerakkan serta-merta ke akaun Google anda.

Untuk mengaktifkan pratonton lakaran kecil, klik Edit> Pilihan> Pratonton, klik kotak "Tunjukkan Gambar Kecil", dan pilih "Selalu".

Di Desktop GNOME

Pada sebaran Linux yang merangkumi GNOME 3.18 atau lebih baru, anda boleh melakukannya tanpa perisian tambahan. Cukup buka aplikasi Pusat Kawalan GNOME (atau "Tetapan"), klik "Akaun Dalam Talian", dan tambahkan akaun Google anda. Ia akan muncul dalam aplikasi Pengurus Fail.

Sama seperti di Ubuntu, fail anda sebenarnya tidak akan "disegerakkan" ke desktop anda, yang bermaksud anda tidak akan mendapat salinan sepenuhnya di luar talian. Ini hanya cara mudah untuk mengurus, membuka, dan mengubah fail tanpa menggunakan penyemak imbas web anda. Anda boleh membuka dan mengubah fail dengan lancar dan perubahannya akan segera dimuat ke akaun Google Drive anda secara dalam talian.

overGrive: Pelanggan Google Drive $ 5

Kemas kini : Kami telah mendengar beberapa laporan terkini mengenai bug dengan overGrive daripada pembaca. Kami mengesyorkan anda mencuba perkara lain.

Sebelumnya ada alat baris perintah sumber terbuka bernama Grive dan rakan grafik bernama Grive Tools. Namun, Grive telah ditinggalkan dan tidak lagi berfungsi kerana perubahan pada Google Drive API.

Daripada mengemas kini aplikasi open-souce lama, para pembangun membuat aplikasi baru bernama overGrive dan menjualnya dengan harga $ 5. Walau bagaimanapun, terdapat percubaan percuma selama 14 hari.

overGrive direka untuk menjadi pelanggan Google Drive untuk Linux. Ia berjalan di kawasan pemberitahuan anda dan menyegerakkan salinan luar talian fail anda secara automatik, seperti alat Google Drive pada Windows dan macOS. Hanya muat turun pemasang untuk distro Linux anda dan anda akan mula beroperasi.

InSync: Pelanggan Google Drive $ 30

InSync adalah aplikasi Google Drive komersial yang berjalan di Linux, Windows dan macOS. Aplikasi ini juga merupakan perisian berbayar dan akan dikenakan bayaran sebanyak $ 30 setelah percubaan percuma selama 15 hari. Ia mempunyai beberapa ciri tambahan yang tidak ditawarkan oleh pelanggan Google Drive rasmi pada Windows dan macOS, termasuk sokongan untuk beberapa akaun Google.

InSync dan OverGrive berfungsi sama, tetapi InSync telah wujud lebih lama dan dilakukan oleh syarikat yang lebih mapan. Kedua-duanya menawarkan percubaan percuma, jadi anda boleh mencubanya.

Bayaran $ 30 mungkin merupakan pil sukar untuk ditelan apabila anda hanya boleh beralih ke perkhidmatan lain seperti Dropbox, yang menawarkan klien Linux rasmi secara percuma. Tetapi alat itu mungkin bernilai jika anda memerlukannya.

drive: Alat Perintah oleh Pembangun Google Drive

Sekiranya anda lebih suka Terminal geek, pemacu adalah program baris perintah kecil yang dijalankan di Linux dan macOS. Ini sumber terbuka dan ditulis dalam bahasa pengaturcaraan "Go" Google. Program ini pada mulanya ditulis oleh Burcu Dogan, aka rakyll, seorang pekerja Google yang telah bekerja untuk pasukan platform Google Drive. Malah dilindungi hak cipta oleh Google.

Alat ini bukan untuk kebanyakan orang, tetapi ia menyediakan cara yang baik untuk berinteraksi dengan sistem fail Google Drive dari terminal.

Halaman projek menyenaraikan semua sebab mengapa Dogan percaya klien Google Drive yang menyelaraskan latar belakang - jenis klien rasmi yang tersedia untuk Windows dan Mac - "bodoh" dan "tidak layak dilaksanakan." Untuk menjadi jelas, pembangun ini mengatakan bahawa dia tidak bercakap untuk Google secara keseluruhan. Tetapi hasilnya klien ini dirancang sedikit berbeza daripada pelanggan rasmi untuk Windows dan macOS.

Atas sebab-sebab falsafah ini, "drive" tidak berada di latar belakang dan menyegerakkan fail berulang-ulang. Ini adalah perintah yang anda jalankan apabila anda perlu memasukkan fail ke akaun Google Drive anda, atau menarik fail dari komputer ke komputer tempatan anda. Perintah "push drive" mendorong fail ke Google Drive, dan perintah "drive pull" menarik fail dari Google Drive. Pembangun mencatat situasi di mana ini sangat berguna — jika anda menyimpan mesin maya di Google Drive anda, anda mungkin mahu segera menyegerakkan fail teks kecil daripada menyegerakkan fail mesin maya yang besar terlebih dahulu.

Rujuk halaman projek rasmi untuk arahan pemasangan dan perincian arahan terkini.