Cara Bermain Permainan Windows PC di Mac

"Permainan PC" secara tradisional berarti permainan Windows, tetapi tidak harus. Lebih banyak permainan baru menyokong Mac OS X daripada sebelumnya, dan anda boleh memainkan mana-mana permainan Windows di Mac anda.

Terdapat banyak cara untuk anda memainkan permainan PC Windows di Mac anda. Bagaimanapun, Mac adalah PC Intel standard yang dilengkapi dengan sistem operasi yang berbeza yang telah dipasang sebelumnya sejak tahun 2006.

Permainan Mac Asli

BERKAITAN: Bermula dengan Minecraft

Seperti Linux, Mac OS X telah mendapat lebih banyak sokongan permainan PC selama ini. Dahulu, anda mesti mencari tempat lain untuk permainan Mac. Apabila permainan jarang dibawa ke Mac, anda harus membeli versi Mac sahaja untuk menjalankannya di Mac anda. Hari-hari ini, banyak permainan yang anda miliki mungkin mempunyai versi Mac yang tersedia. Beberapa pembangun permainan lebih banyak platform dari yang lain - sebagai contoh, semua permainan Valve sendiri di Steam dan permainan Blizzard di Battle.net menyokong Mac.

Kedai permainan PC digital yang besar semuanya mempunyai pelanggan Mac. Anda boleh memasang Steam, Origin, Battle.net, dan GOG.com Downloader pada Mac anda. Sekiranya anda telah membeli permainan dan sudah menyokong Mac, anda seharusnya mendapat akses ke versi Mac dengan segera. Sekiranya anda membeli permainan untuk Mac, anda juga harus mempunyai akses ke versi Windows. Malah permainan yang tersedia di luar etalase mungkin menawarkan versi Mac. Sebagai contoh, Minecraft juga menyokong Mac. Jangan memandang rendah permainan yang tersedia untuk Mac OS X itu sendiri.

Kem Perkhemahan

BERKAITAN: Cara Memasang Windows pada Mac Dengan Boot Camp

Walaupun lebih banyak permainan menyokong Mac OS X daripada sebelumnya, banyak permainan masih tidak berlaku. Setiap permainan sepertinya menyokong Windows - kita tidak boleh memikirkan permainan khusus Mac yang popular, tetapi mudah untuk memikirkan permainan hanya Windows yang popular.

Boot Camp adalah kaedah terbaik untuk menjalankan permainan PC Windows sahaja pada Mac anda. Mac tidak disertakan dengan Windows, tetapi anda boleh memasang Windows di Mac anda melalui Boot Camp dan reboot ke Windows bila-bila masa anda mahu bermain permainan ini. Ini membolehkan anda menjalankan permainan Windows dengan kelajuan yang sama dengan komputer riba Windows PC dengan perkakasan yang sama. Anda tidak perlu bermain-main dengan apa-apa - pasang Windows dengan Boot Camp dan sistem Windows anda akan berfungsi seperti sistem Windows biasa.

Strim Stim Dalam Rumah

BERKAITAN: Cara Menggunakan Strim Dalam Rumah

Masalah dengan Boot Camp adalah bahawa ia menggunakan perkakasan Mac anda. Mac dengan grafik bersepadu yang lebih perlahan tidak akan dapat menjalankan permainan PC yang menuntut dengan baik. Sekiranya Mac anda mempunyai cakera keras kecil, anda mungkin tidak dapat memasang kedua Windows dan permainan besar seperti Titanfall versi PC 48 GB di samping Mac OS X.

Sekiranya anda sudah mempunyai PC Windows - idealnya PC permainan dengan perkakasan grafik yang cukup kuat, kuasa CPU yang cukup, dan cakera keras yang besar - anda boleh menggunakan ciri streaming dalam rumah Steam untuk menstrim permainan yang berjalan di PC Windows ke Mac anda. Ini membolehkan anda bermain permainan di MacBook anda dan melakukan pengangkatan berat pada PC anda, jadi Mac anda akan tetap sejuk dan baterinya tidak akan habis dengan cepat. Anda mesti berada di rangkaian tempatan yang sama dengan PC permainan Windows anda untuk mengalirkan permainan, jadi ini tidak sesuai jika anda ingin bermain permainan PC ketika berada jauh dari desktop Windows.

Pilihan lain

BERKAITAN: 5 Cara Menjalankan Perisian Windows pada Mac

Terdapat cara lain untuk bermain permainan PC di Mac, tetapi mereka mempunyai masalah sendiri:

Mesin Maya : Mesin maya selalunya merupakan kaedah yang ideal untuk menjalankan aplikasi desktop Windows di Mac anda, kerana anda boleh menjalankannya di desktop Mac anda. jika anda mempunyai program Windows yang perlu anda gunakan - mungkin program yang anda perlukan untuk bekerja - mesin maya sangat mudah. Walau bagaimanapun, mesin maya menambah overhead. Ini adalah masalah apabila anda memerlukan prestasi maksimum perkakasan anda untuk menjalankan permainan PC. Program mesin maya moden telah meningkatkan sokongan untuk grafik 3D, tetapi grafik 3D akan tetap berjalan lebih perlahan daripada yang terdapat di Boot Camp.

Sekiranya anda mempunyai permainan lama yang tidak terlalu menuntut pada perkakasan anda - atau mungkin permainan yang tidak memerlukan pecutan 3D sama sekali - mereka mungkin berjalan dengan baik di mesin maya. Jangan repot-repot untuk memasang permainan PC terbaru di mesin maya.

Wine : Wine adalah lapisan keserasian yang membolehkan anda menjalankan perisian Windows pada Mac dan Linux. Memandangkan ia adalah sumber terbuka dan tidak mempunyai pertolongan dari Microsoft, sangat mengagumkan ia juga berfungsi. Walau bagaimanapun, Wine adalah produk yang tidak lengkap dan tidak sempurna. Permainan mungkin gagal dijalankan atau anda mungkin mengalami pepijat semasa menjalankannya di bawah Wine. Anda mungkin perlu melakukan tweak agar permainan berfungsi dengan baik, dan permainan mungkin akan berhenti setelah kemas kini Wine. Beberapa permainan - terutamanya yang lebih baru - tidak akan berjalan tidak kira apa yang anda lakukan.

Anggur sesuai hanya apabila anda menjalankan salah satu daripada beberapa permainan yang disokongnya dengan betul, jadi anda mungkin ingin menelitinya lebih awal. Jangan gunakan Wine yang mengharapkannya menjalankan program Windows yang anda lemparkan tanpa bug atau tweak.

DOSBox : DOSBox adalah cara ideal untuk menjalankan aplikasi dan permainan DOS lama di Windows, Mac OS X, atau Linux. DOSBox sama sekali tidak akan membantu anda menjalankan permainan Windows, tetapi ia akan membolehkan anda menjalankan permainan PC yang ditulis untuk PC DOS sebelum Windows wujud.

Permainan menjadi semakin pelbagai platform sepanjang masa. Valve's SteamOS juga membantu di sini. Permainan yang dijalankan di SteamOS (atau Linux, dengan kata lain) perlu menggunakan OpenGL dan teknologi merentas platform lain yang akan berfungsi dengan baik pada Mac.

Kredit Gambar: Gabriela Pinto di Flickr