Apakah Perbezaan Antara Office 365 dan Office 2016?

Terdapat dua cara untuk membeli Microsoft Office. Anda boleh membeli produk Microsoft Office 2016 tradisional, atau mendapatkannya sebagai sebahagian daripada langganan perisian Office 365. Inilah perbezaannya.

Office 2016 lwn Office 365

Inilah perbezaan utama: Office 2016 adalah produk tradisional Microsoft Office, dijual dengan bayaran sekali sahaja. Anda membayar sekali untuk membeli versi Office 2016 yang boleh anda pasangkan pada satu PC atau Mac dan gunakan selama yang anda mahukan. Tidak ada tarikh luput.

Office 365, sebaliknya, adalah cara baru yang Microsoft mahukan anda membeli Office. Daripada membayar harga di muka yang lumayan, anda membayar yuran bulanan atau tahunan dan mendapat akses ke versi terbaru Office selama anda membayar yuran. Anda juga mendapat penyimpanan dan akses awan OneDrive tambahan ke aplikasi Office untuk tablet. Anda boleh memilih langganan yang membolehkan anda memasang Office pada lima komputer yang berbeza, membaginya dengan keluarga anda, atau hanya mendapatkan Office sendiri.

Office 2016: Produk Perisian Tradisional

Office 2016 adalah produk perisian tradisional. Microsoft menjual "Office Home & Student 2016" untuk pengguna rumah, dan ada beberapa versi lebih mahal yang merangkumi aplikasi tambahan yang lebih sering digunakan oleh pengguna perniagaan.

Setelah membayar yuran pendahuluan, anda mendapat lesen Office 2016. Anda bahkan tidak mendapat cakera fizikal dengan Office 2016. Sebaliknya, anda sama ada membeli "kad kunci" fizikal dengan kod muat turun di atasnya, atau anda membeli muat turun digital yang diemailkan kepada anda.

Pakej Office ini hanya merangkumi Word, Excel, PowerPoint, dan OneNote. Pakej ini tidak termasuk Outlook, Publisher, dan Access.

Anda boleh memuat turun dan menggunakan Office 2016 selama yang anda mahukan. Anda memilikinya. Anda tidak perlu membayar apa-apa lagi. Namun, apabila Microsoft melepaskan versi Office yang baru, anda perlu membayar untuk membeli versi Office yang baru, atau terjebak dengan Office 2016 sehingga anda membayar sekali lagi.

Semasa membeli Office 2016, anda mesti memilih antara produk "Office Home & Student 2016" untuk PC Windows dan produk "Office Home & Student 2016 for Mac" untuk Mac (kedua-duanya berharga $ 150). Sekiranya anda beralih dari Mac ke PC Windows, atau sebaliknya, anda mesti membeli Office lagi.

Anda hanya boleh memasang Office 2016 pada satu PC atau Mac pada satu masa. Anda boleh menyahaktifkannya dan memindahkannya ke PC lain, tetapi anda perlu membeli kunci lesen lain jika anda mahu ia dipasang pada dua komputer pada satu masa.

Office 365 Peribadi: Langganan Pejabat untuk Satu Orang

Office 365 adalah kaedah baru Microsoft menjual dan mengedar Office. Office 365 Personal adalah rancangan langganan yang direka untuk satu orang yang memerlukan Office pada satu komputer. Office 365 memberi anda akses untuk memuat turun dan menggunakan Office versi terbaru. Sekarang ini Office 2016, tetapi sebaik sahaja versi baru keluar, anda akan dapat meningkatkannya sebagai sebahagian daripada langganan anda tanpa membayar yuran tambahan.

Anda boleh melanggan melalui akaun Microsoft anda dengan kad kredit atau membeli kod Office 365 setiap tahun dan menambahkannya ke akaun anda untuk menebus masa langganan. Microsoft mengenakan bayaran $ 70 setahun atau $ 7 sebulan untuk Office 365 Personal. Microsoft juga menawarkan percubaan percuma Office 365 Personal selama satu bulan, jadi anda boleh mencubanya sebelum membayar apa-apa.

Pakej Office 365 merangkumi Word, Excel, PowerPoint, dan OneNote. Namun, itu juga termasuk Outlook, Publisher, dan Access. Di samping itu, anda mendapat 1 TB ruang simpanan dalam talian di OneDrive dan 60 minit Skype minit setiap bulan. Anda boleh menggunakan minit ini untuk memanggil telefon dari Skype.

Anda hanya boleh memuat turun dan menggunakan Office melalui Office 365 jika langganan anda terkini. Sekiranya anda berhenti membayar langganan, anda kehilangan akses ke aplikasi Office anda.

Apabila anda melanggan Office 365, anda boleh memasang Office pada PC atau Mac. Sekiranya anda beralih dari Mac ke PC Windows, atau sebaliknya, anda tidak perlu membayar apa-apa tambahan. Nyahaktifkan lesen dari PC Windows anda dan pasangkannya pada Mac anda.

Office 365 Personal membolehkan anda memasang Office pada satu PC atau Mac sekaligus, ditambah satu tablet — baik tablet iPad, Android, atau Windows.

Office 365 Home: Langganan Office untuk Maksimum Lima Orang

Office 365 Home adalah rancangan langganan yang dirancang untuk keluarga — atau orang yang memerlukan Office pada lebih dari satu komputer pada satu masa.

Office 365 Home merangkumi semua yang termasuk dalam Office 365 Personal, tetapi sehingga lima komputer dan bukannya satu komputer. Microsoft mengenakan bayaran $ 100 setahun atau $ 10 sebulan untuk Office 365 Home. Jadi, ini adalah perjanjian yang lebih baik daripada Office 365 Personal jika anda mempunyai dua orang yang memerlukan Microsoft Office.

Anda dapat memasang aplikasi Office pada hingga lima PC atau Mac, ditambah lima tablet (iPad, Android, atau Windows). Sehingga lima akaun Microsoft masing-masing dapat 1TB penyimpanan awan, dan sehingga lima akaun Skype masing-masing dapat memperoleh 60 minit Skype setiap bulan.

Mana Yang Perlu Anda Beli?

Dalam jangka panjang, Microsoft ingin menghentikan versi Office satu kali pembelian dan beralih sepenuhnya ke langganan, sama seperti bagaimana Adobe mengikat salinan Photoshop dalam kotak dan menawarkannya hanya melalui langganan Creative Cloud. Microsoft telah menyesuaikan nombor untuk menjadikan langganan Office 365 kelihatan seperti perjanjian yang lebih baik bagi kebanyakan orang.

Sebagai contoh, untuk mendapatkan Office pada satu PC atau Mac selama dua tahun, anda perlu membayar $ 150 untuk Office 2016 atau $ 140 untuk Office 365 Home. Selepas dua tahun itu, anda akan menjimatkan wang sekiranya anda terjebak dengan Office 2016 — tetapi, jika Microsoft melepaskan Office 2018 dan anda membayar untuk menaik taraf, anda akan menjadi lebih teruk. Sementara itu, anda juga akan mendapat Outlook, Publisher, Access, penyimpanan 1TB OneDrive, 60 Skype minit sebulan, aplikasi Office untuk tablet, dan kemampuan untuk beralih antara Windows dan Mac jika anda memilih Office 365.

Oleh itu, jika anda jenis yang suka menaik taraf setiap kali versi baru Office keluar, dapatkan Office 365. Sekiranya anda tahu anda akan berpuas hati dengan Office 2016 lebih dari dua tahun dan batasan ini tidak Jangan ganggu anda, mungkin merupakan perjanjian yang lebih baik untuk mematuhi Office 2016.

Sekiranya anda memerlukan lebih daripada satu salinan Office, Office 365 Home kelihatan seperti perjanjian yang jauh lebih baik. Untuk mendapatkan lima salinan Office, anda boleh membelanjakan $ 750 di muka untuk Office 2016 atau membayar $ 100 setahun untuk Office 365 Home. Office 2016 hanya akan menjadi tawaran yang lebih baik jika anda terus menggunakan Office 2016 selama lebih dari tujuh setengah tahun, yang nampaknya tidak mungkin.

Walaupun anda dapat menggunakan versi tablet Office untuk melihat dokumen dan melakukan pengeditan asas tanpa membayar apa-apa, langganan Office 365 adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan "ciri premium" tambahan dalam aplikasi Office untuk iPad, tablet Android, dan tablet Windows . Sekiranya anda mahukan akses penuh ke Office pada tablet serta PC atau Mac, anda memerlukan Office 365.

Office Online: Versi Office yang Percuma dan berasaskan Web

BERKAITAN: Microsoft Office Percuma: Adakah Office Online Layak Digunakan?

Walaupun kami memfokuskan pada versi desktop Office untuk Windows PC dan Mac di sini, Microsoft juga menawarkan Office Online. Ini adalah versi Office sepenuhnya berasaskan web percuma. Sekiranya anda senang menggunakan Microsoft Office melalui penyemak imbas web, anda boleh menggunakan Word, Excel, dan PowerPoint versi berasaskan web secara percuma.

Ini adalah aplikasi Office yang dipermudahkan dan tidak mempunyai semua ciri yang anda dapat dalam aplikasi desktop — misalnya, anda bahkan tidak dapat menggunakannya di luar talian — tetapi sangat mengejutkan. Mereka juga mempunyai keserasian yang sangat baik dengan format dokumen Office. Mereka mungkin merupakan pilihan yang baik jika anda tidak memerlukan Office dengan kerap, atau hanya memerlukan beberapa ciri asas.

Microsoft juga menawarkan versi desktop alat pencatatan OneNote secara percuma. Anda tidak perlu membayar Office untuk mendapatkan OneNote.

Cara Menjimatkan Wang di Office 2016 atau Office 365

Walaupun kami menyebut harga rasmi Microsoft di sini — misalnya, harga yang akan anda bayar di Kedai Microsoft — anda biasanya dapat memperoleh tawaran yang lebih baik daripada ini di Office 2016 dan Office 365.

Sebagai contoh, jika anda mencari Amazon untuk Microsoft Office, anda akan menjumpai Rumah dan Pelajar Microsoft Office 2016 dengan harga $ 115 (turun dari $ 150), satu tahun Office 365 Personal dengan harga $ 50 (turun dari $ 70), dan satu tahun Office 365 Home dengan harga $ 90 (turun dari $ 100). Penjual akan mengirimi anda kad kunci fizikal yang memberikan kod yang boleh anda masukkan untuk memuat turun Office atau mengaktifkan langganan Office 365. Harga ini kemungkinan akan berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi biasanya kita melihat harga yang lebih murah di Amazon daripada di kedai Microsoft.