Cara Bisukan Tab Penyemak Imbas Individu di Chrome, Safari, dan Firefox

Penyemak imbas web desktop moden — Google Chrome, Mozilla Firefox, dan Apple Safari — semuanya membolehkan anda mematikan tab penyemak imbas individu hanya dalam beberapa klik. Malah Microsoft Edge membolehkan anda mematikan tab penyemak imbas, walaupun Microsoft dapat menjadikannya lebih mudah.

BERKAITAN: Cara Membisukan Tab Baru secara automatik di Chrome dan Firefox

Ini berguna jika tab mula memainkan muzik atau video dan anda mahu mematikannya buat sementara waktu. Dalam kebanyakan kes, hanya memerlukan satu atau dua klik. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang lebih mantap yang boleh mematikan tab untuk anda secara automatik, kami mempunyai panduan tersendiri untuk itu.

Google Chrome

Untuk mematikan tab penyemak imbas di Google Chrome, klik kanan dan pilih "Bisukan Tapak." Ini akan mematikan semua tab dari laman web ini pada masa akan datang.

Untuk menyuarakannya, klik kanan salah satu tab laman web itu dan klik "Nyahaktifkan SIte."

Pada versi Google Chrome yang lebih lama, anda hanya boleh mengklik ikon pembesar suara yang muncul di tab yang memainkan audio. Anda akan melihat garis melaluinya, dan tab akan disenyapkan. Sekarang, anda harus menggunakan pilihan menu konteks.

Mozilla Firefox

Untuk mematikan tab penyemak imbas di Firefox, klik kanan tab dan pilih "Bisukan Tab". Seperti di Chrome, anda akan melihat ikon pembesar suara yang bersilang muncul di sebelah kiri butang “x” pada tab penyemak imbas.

Seperti di Chrome, mudah untuk mencari tab penyemak imbas mana yang membuat bising — cari ikon pembesar suara. Anda juga boleh mematikan tab terlebih dahulu sebelum mula mengeluarkan suara. Anda juga boleh mengklik kiri ikon pembesar suara untuk menukar dan mematikan suara untuk tab tersebut.

Apple Safari

Di Safari pada Mac, anda boleh mematikan tab dengan pelbagai cara. Semasa tab aktif semasa memainkan suara, ikon pembesar suara akan muncul di bar lokasi Safari. Klik untuk menukar dan mematikan suara untuk tab.

Anda juga dapat mengklik kanan mana-mana tab dan memilih "Bisukan Tab", atau cukup klik kiri ikon pembesar suara yang muncul di sebelah kanan tab.

Microsoft Edge

Microsoft Edge juga memaparkan ikon pembesar suara pada tab penyemak imbas ketika tab tersebut memainkan suara. Namun, tidak ada cara untuk benar-benar mematikan tab dari dalam Edge.

Namun, ada cara untuk mematikan tab penyemak imbas Edge individu. Untuk melakukannya, klik kanan ikon pembesar suara di kawasan pemberitahuan di sudut kanan bawah skrin anda dan pilih "Open Volume Mixer".

Tatal ke kanan di tetingkap Volume Mixer dan cari tab penyemak imbas Edge yang memainkan suara. Tab penyemak imbas yang berbeza akan muncul secara berasingan di sini. Klik ikon pembesar suara di bawah nama halaman untuk mematikannya.

Untuk mematikan tab, anda perlu menutup dan membuka semula tab penyemak imbas atau kembali ke sini dan klik ikon pembesar suara sekali lagi.

Mudah-mudahan, suatu hari nanti Microsoft akan menambahkan ciri penghapusan tab yang lebih bersepadu ke Microsoft Edge. Buat masa ini, ini adalah satu-satunya pilihan selain mematikan komputer anda atau beralih ke penyemak imbas lain.