Cara Menyiapkan Plex (dan Menonton Filem Anda di Mana-mana Peranti)

Plex Media Server adalah kaedah yang mudah digunakan untuk menyimpan semua filem, rancangan, dan media lain di satu tempat - dan menjadikannya mudah diakses dari mana-mana peranti, sama ada anda berada di rumah atau semasa dalam perjalanan. Sekiranya anda mencari kaedah tanpa rasa sakit kepala untuk menonton filem anda di mana sahaja, ini dia.

Apakah Pelayan Media Plex?

Ini adalah situasi biasa di mana terlalu banyak orang berada. Anda mempunyai fail media - muzik, filem, rancangan TV, dan juga gambar - tetapi anda tidak mempunyai cara mudah untuk mengaksesnya dengan mudah pada peranti anda yang banyak dan pelbagai.

Adakah anda menyalin robekan Blu-ray anda ke komputer riba? Bagaimana dengan telefon anda - adakah anda menukar fail supaya lebih kecil dan serasi? Adakah anda menayangkan rancangan ke TV melalui desktop dan Chromecast? Adakah anda memuat naik semua gambar anda ke akaun iCloud anda untuk menghantarnya ke TV anda melalui Apple TV? Bagaimana dengan muzik anda? Bagaimana jika anda jauh dari rumah dalam perjalanan perniagaan dan anda ingin menayangkan rancangan TV ke iPad anda?

Walaupun bagi pengguna geografi yang serius dengan banyak pengalaman mengurus media mereka, sangat menyakitkan apabila semua peranti anda bercakap dan mengakses koleksi yang sama. Ia tidak  mempunyai untuk menjadi seperti itu, walaupun. Plex adalah sistem pelayan media terpusat yang menghilangkan hampir semua masalah yang anda hadapi semasa menguruskan koleksi media peribadi yang besar.

Model Plex mudah: anda meletakkan semua media anda pada satu komputer dengan perisian pelayan Plex dipasang, dan kemudian anda memasang Plex pada semua peranti anda yang lain. Anda boleh memasangnya di komputer Windows, Linux, atau Mac serta Android dan iOS, konsol permainan video seperti Xbox dan PlayStation, Apple TV anda, dan bahkan ada TV pintar yang disertakan dengan Plex langsung. Kemudian, dari mana-mana peranti itu, anda boleh mengakses seluruh perpustakaan media anda dari jauh dan menontonnya tanpa perlu.

Selanjutnya, kerana model Plex adalah pelayan / klien, Anda tidak perlu risau untuk menyalin fail ke pelbagai peranti anda dan menangani masalah seperti kualiti main balik, resolusi video, dan perincian lain. Pelayan Plex anda akan mentranskodkan semua kandungan media anda dengan cepat, sehingga dapat dimainkan dengan betul pada peranti apa pun yang anda gunakan. Ingin menonton rancangan TV anda di halaman belakang pada iPhone anda? Tiada masalah. Ingin menontonnya di komputer riba di rumah mertua anda? Tidak ada masalah. Ingin menghubungkan TV pintar baru anda terus ke koleksi media anda tanpa perkakasan tambahan? Beli TV yang betul dan itu juga tidak ada masalah. Ringkasnya, menjalankan Plex adalah seperti menjalankan perkhidmatan penstriman peribadi dan digilap anda sendiri, di mana anda akan mengurus perpustakaan.

Kedengarannya cukup hebat, ya? Anda bukan sahaja mendapat streaming mengikut permintaan ke semua peranti anda, tetapi anda juga mempunyai metadata dan seni yang sangat indah untuk digunakan.

Mari kita perhatikan dengan lebih dekat apa yang anda perlukan untuk memulakan dan kemudian melompat ke kanan untuk menyediakan koleksi media anda untuk Plex, memasang Plex, dan –bahagian kegemaran semua orang– mengakses koleksi media Plex anda.

Apa yang Anda Perlu

Plex adalah produk yang sangat digilap, dan setelah anda berjaya dan menjalankannya, ia akan menjadi seperti sakit kepala. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah menjalani pengalaman dengan gambaran yang jelas tentang apa yang anda perlukan dan bagaimana semua bahagian persediaan Plex anda bekerjasama.

Rumah Adalah Tempat Pelayan

Pertama sekali, anda memerlukan komputer yang menempatkan semua fail dan menjalankan Plex Media Server. Anda boleh memasang Plex pada Windows, Linux, OS X, dan juga pada perisian pelayan khusus seperti FreeNAS dan pada perkakasan NAS seperti sistem Synology (anda dapat melihat semua platform yang disokong mereka untuk aplikasi Media Server di sini). Tetapi tanpa mengira platform apa yang anda pilih, komputer harus selalu dihidupkan. Tidak ada gunanya mempunyai penyelesaian streaming yang komprehensif untuk semua keperluan media peribadi anda jika, ketika anda mengaksesnya, kandungannya di luar talian.

Selain selalu dihidupkan, anda akan mahukan komputer pelayan mempunyai kekuatan pemprosesan yang mencukupi untuk menangani transkoding tersebut. Semakin banyak pengguna yang anda harapkan untuk menonton sekaligus, semakin baik perkakasan yang anda mahukan. Pelayan media Plex masih berfungsi pada perkakasan yang lebih lama tetapi secara automatik ia akan mematikan transkoding sekiranya perkakasan tidak mencukupi, dan main balik akan mengalami masalah dan tergagap pada perkakasan yang sangat lama atau kurang berkuasa.

Oleh itu, anda akan mahukan CPU yang lebih baik. Plex mengesyorkan sekurang-kurangnya pemproses Intel i3 (atau setaraf) atau lebih baik dengan sekurang-kurangnya 2GB RAM (RAM tidak begitu penting bagi Plex). Anda boleh membaca cadangan perkakasan mereka di sini.

Terakhir, anda memerlukan banyak ruang cakera keras - cukup untuk menyimpan semua filem, rancangan TV, muzik, dan foto yang anda miliki.

Sekiranya anda sudah mempunyai beberapa perkakasan yang tidak digunakan, anda boleh mencuba. Senario terburuk, anda dapati bahawa main balik fail tidak memuaskan. Senario kes terbaik, anda dapati perkakasan lama berfungsi dengan baik dan anda mengelakkan membeli peralatan baru.

Anda boleh melihat platform yang ada untuk perisian pelayan di sini.

Pelanggan untuk Setiap Peranti

Pelayan hanya separuh daripada sistem Plex. Separuh lagi adalah aplikasi "pelanggan", atau aplikasi yang anda saksikan. Walaupun anda dapat memainkan media dari panel kawalan berasaskan web pelayan, ia seperti menonton Netflix di penyemak imbas web anda - kebanyakan orang lebih suka duduk di ruang tamu mereka atau menonton di peranti mudah alih mereka. Dan untuk itu, anda memerlukan klien Plex untuk mengakses pelayan.

Anda boleh mencari aplikasi Plex untuk hampir semua platform yang anda bayangkan: Android, iOS, Windows Phone, Apple TV, Roku, dan banyak lagi. Satu perkara yang menjadi sumber kekeliruan abadi mengenai Plex adalah sama ada percuma atau tidak - dan sebilangan besar kekeliruan ini bergantung pada kenyataan bahawa aplikasi mudah alih mempunyai "yuran pengaktifan".

Perisian pelayan media Plex selalu percuma. Sebilangan besar aplikasi pelanggan selalu percuma. Sebilangan aplikasi klien mempunyai bayaran pengaktifan nominal satu kali beberapa dolar (contohnya aplikasi klien iOS Plex berharga $ 4,99).

Plex mempunyai dua cara untuk menangani aplikasi berbayar. Sekiranya anda hanya memerlukan satu aplikasi, anda mungkin ingin mengaktifkan aplikasi tunggal itu. Pilihan lain adalah membeli Plex Pass, yang seperti perkhidmatan langganan yang memberi anda akses ke semua aplikasi berbayar, serta faedah seperti menyegerakkan ke peranti mudah alih anda untuk akses luar talian dan penyimpanan fail berasaskan awan. Sekiranya anda memerlukan banyak aplikasi di pelbagai platform  dan anda mahukan ciri premium, anda mungkin mempertimbangkan langganan Pass dengan harga $ 4,99 sebulan atau kad seumur hidup $ 149,99.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai aplikasi mana yang dibayar, yang percuma, dan perbezaan antara keahlian Plex percuma dan yang premium di sini. Untuk memeriksa ketersediaan platform dan memuat turun aplikasi pelanggan untuk platform anda, lihat halaman muat turun Plex di sini.

Setelah melihat garis panduan umum untuk memilih peranti untuk pelayan Plex anda, dan bagaimana mendapatkan perisian klien, mari kita lihat langkah penting dalam mengatur media anda.

Langkah Pertama: Gabungkan dan Susun Media Anda

Plex berfungsi paling baik jika semua kandungan media anda disusun dengan baik dan berada di tempat yang sama. Untuk tujuan itu, anda harus mempunyai semua media anda pada peranti yang sama dengan anda memasang perisian pelayan Plex - sama ada komputer desktop lama, pelayan penyimpanan khusus di ruang bawah tanah anda, atau peranti NAS, semua media anda harus berada di dalamnya .

Selanjutnya, anda ingin mengatur media anda ke dalam struktur folder bersih yang menjadikan jenis media utama terpisah dan mudah untuk anda dan Plex menguraikannya.

If you’ve already invested any time in organizing your media, especially if you’ve used media center software like XBMC/Kodi in the past, then there’s a good chance you’ve already got a perfect (or nearly perfect) folder structure in place.

Here’s a simple example of a best-practice directory structure for Plex:

/Media/ /Movies/ /MovieName (Year)/ MovieName (Year).ext /Music/ /ArtistName - AlbumName/ Track# - TrackName.ext /TV Shows/ /ShowName/ /Season 01/ ShowName - s01e01.ext /Photos/ /Album Name/ Image.ext

In the above directory structure, you see that the major media categories are separated into distinct sub-folders (like Movies and TV Shows) and that each media type has a pretty straight forward naming convention. Movies go in folders named after the movie; best practice is to include the year in parentheses to cut down on confusion. Music is organized in a straight forward Artist Name/Album Name format. TV shows are organized by the name, season, and episodes are tagged with both stats with the “sXXeXX” format. Photos are even easier–Plex just reads the album name off the folder and loads up the images inside.

While the above examples cover pretty much 99% of the territory you may find you need a little extra guidance when naming DVD .ISO files or other less common formats. If you need additional help cleaning up your media check out the Plex guide to media preparation here. (Update: This guide has vanished from Plex’s current website, but the link we provide will take you to an archived version of the guide.)

A final note on organizing your media for Plex: if you’ve used or are currently using another media center software (like XBMC), don’t worry about your metadata. You can safely run XBMC and Plex completely in parallel with no risk to your metadata, as neither application uses the same metadata files.

Step Two: Install Plex Media Server

The foundation of the setup, beautifully organized media aside, is the Plex Media Server application. For our tutorial today we’ll be installing it on a Windows machine but, small nuances aside, the installation process is practically identical across all platforms as the majority of the process is done from within the Plex web-based control panel.

Head over to the downloads page and grab a copy of Plex Media Server for your platform. Run the installer and relax for a minute. When the installer is complete, Plex will automatically launch, and should load the web control panel for you. If it does not, open your web browser and navigate to //127.0.0.1:32400/ on that computer. (Alternatively, you can access it from another computer on your network by replacing the 127.0.0.1 address with the local network IP address of your computer or NAS device).

After accepting the user agreement,  you’ll be prompted to sign into your Plex account. On the off chance that you have an old Plex account from previous experiments with the platform, sign in. Otherwise, click on the “Sign Up” link and sign up for a new account.

After your first sign in, you’ll get a rundown of all the features of the Plex Pass premium service. While we happen to think the premium service is pretty great, let’s not get ahead of ourselves–use Plex for awhile to determine if you want to invest in it. Close out the popup window to return to the server setup.

The first step is to name your server. By default, the server is named after the network name of the machine upon which it is installed. You can change the server name to something more exciting than say “Dad Office” or leave it as is.

Next, it’s time to add media to our library. Select “Add Library”.

Here you can add many different library types: movies, TV shows, music, photos, and home videos.

Let’s start off by adding some movie files. Select “Movies” and then, in the drop down menu that appears, name your movie library and select a language. For most people leaving the default name of “Movies” should suffice. Click “Next”.

Now it’s time to point Plex at the actual files, select “Browse for media folder” and select the folder that houses your movie files. Once you’ve selected the folder(s), click “Add library” to complete the process.

Repeat these steps for TV shows, music, and/or photos. It isn’t necessary to populate all the libraries, ofo course–if you’re using Plex solely for TV shows, then go ahead and ignore all the other library entries.

The final step of the initial server setup is to allow remote access to your media server and send anonymous data to Plex. Both are checked by default, and we recommend you leave them checked unless you have a pressing reason to uncheck them. Select “Done”.

At this point you’ll be kicked into the web-based control panel for your Plex server. Depending on how quickly your machine is working, you may see “Updating libraries…” or you may already have content to display like this.

Note, for the first few hours or even for the first day, the “recently added” section isn’t particularly useful as everything was recently added to the library. Things will calm down shortly and recently added will become useful again over the coming days.

While you can browse through all your media libraries right from the Plex control panel (and even watch content right in the web browser), it’s more useful for checking in on your library and less useful for actually enjoying your content. Let’s look at how you can access Plex with a remote client.

Step Three: Access Your Plex Media Server from Elsewhere

At this point we’ve done all the hard work (and it wasn’t even that hard). Once you have the actual Plex media server up and running, it’s totally smooth sailing. How smooth? Because your entire library is stored on one central server, you can easily tap into it from any computer, smartphone, or other device and get the exact same experience–the same media, same meta data, same recently added list, same database tracking what shows you’ve watched and which ones you need to catch up on.

Search for the app in your phone/tablet/TV’s app store, install it, and launch it. Again, we’re using the iOS app, but they’re all essentially interchangeable. Click “Sign In” and use the same credentials you created when you set up your server.

Boom. You are instantly connected to your media collection. Do you see how the screen on our iPhone mirrors, down to the show titles, the screenshot you just saw of the media server control panel?

That’s Plex’s strongest element right there: centralization makes everything run so smoothly. If we tap on the “Browse” button, seen in the lower right corner of the screenshot above, we can then select from our available media. Let’s do that and then select “TV shows”.

How about some Family Guy? Why not, we’ll select a season and an episode.

With but a few taps after logging in, we’re watching an episode without a hiccup:

And that’s all there is to it! If you have local media and a desire to watch that local media anywhere in your house (or even away from home) and on any device, Plex Media Center is an all-in-one solution that makes enjoying your movies, TV shows, and even family photos and videos, an absolute breeze.