Apa Itu GitHub, dan Apa Itu Digunakan?

GitHub adalah laman web dan perkhidmatan yang selalu kita dengar oleh para geeks, namun banyak orang tidak begitu memahami apa yang dilakukannya. Ingin tahu apa sebenarnya keriuhan GitHub? Teruskan membaca untuk mengetahui.

"Git" di GitHub

BERKAITAN: Penjejakan Versi Dengan Subversion (SVN) Untuk Pemula

Untuk memahami GitHub, anda mesti terlebih dahulu memahami Git. Git adalah sistem kawalan versi sumber terbuka yang dimulakan oleh Linus Torvalds — orang yang sama yang membuat Linux. Git serupa dengan sistem kawalan versi lain — Subversion, CVS, dan Mercurial untuk beberapa nama.

Jadi, Git adalah sistem kawalan versi, tetapi apa maksudnya? Apabila pembangun membuat sesuatu (misalnya, aplikasi), mereka membuat perubahan berterusan pada kod, mengeluarkan versi baru hingga dan setelah peluncuran rasmi (bukan beta) pertama.

Sistem kawalan versi membuat semakan ini tetap lurus, menyimpan pengubahsuaian di repositori pusat. Ini membolehkan pembangun berkolaborasi dengan mudah, kerana mereka dapat memuat turun versi baru perisian, membuat perubahan, dan memuat naik semakan terbaru. Setiap pembangun dapat melihat perubahan baru ini, memuat turunnya dan menyumbang.

Begitu juga, orang yang tidak ada kaitan dengan pembangunan projek masih boleh memuat turun fail dan menggunakannya. Sebilangan besar pengguna Linux semestinya akrab dengan proses ini, kerana menggunakan Git, Subversion, atau kaedah lain yang serupa cukup umum untuk memuat turun fail yang diperlukan — terutama sebagai persediaan untuk menyusun program dari kod sumber (praktik yang agak biasa untuk geeks Linux).

Git adalah sistem kawalan versi pilihan kebanyakan pembangun, kerana ia mempunyai banyak kelebihan berbanding sistem lain yang ada. Ia menyimpan perubahan fail dengan lebih cekap dan memastikan integriti fail lebih baik. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui perinciannya, halaman Git Basics mempunyai penjelasan menyeluruh mengenai bagaimana Git berfungsi.

"Hub" di GitHub

Kami telah membuktikan bahawa Git adalah sistem kawalan versi, serupa tetapi lebih baik daripada banyak alternatif yang ada. Jadi, apa yang menjadikan GitHub begitu istimewa? Git adalah alat baris perintah, tetapi pusat di mana semua perkara yang melibatkan Git berputar adalah hub - GitHub.com - di mana pemaju menyimpan projek dan rangkaian mereka dengan orang yang berpikiran sama.

Mari kita bahas beberapa sebab utama geeks suka menggunakan GitHub, dan pelajari sebilangan istilahnya.

Repositori

Repositori (biasanya disingkat "repo") adalah lokasi di mana semua fail untuk projek tertentu disimpan. Setiap projek mempunyai repo sendiri, dan anda boleh mengaksesnya dengan URL yang unik.

Memaksa Repo

"Forking" adalah ketika anda membuat projek baru berdasarkan projek lain yang sudah ada. Ini adalah ciri luar biasa yang sangat mendorong pengembangan program dan projek lain. Sekiranya anda menjumpai projek di GitHub yang ingin anda sumbangkan, anda boleh membuat repo, membuat perubahan yang anda mahukan, dan melepaskan projek yang disemak semula sebagai repo baru. Sekiranya repositori asal yang anda buat untuk membuat projek baru anda dikemas kini, anda boleh menambahkan kemas kini tersebut ke garpu semasa anda dengan mudah.

Tarik Permintaan

Anda telah membuat repositori, membuat semakan semula yang hebat untuk projek itu, dan mahu ia dikenali oleh pembangun asal — bahkan mungkin termasuk dalam projek / repositori rasmi. Anda boleh melakukannya dengan membuat permintaan tarik. Pengarang repositori asal dapat melihat karya anda, dan kemudian memilih untuk menerimanya atau tidak ke dalam projek rasmi. Setiap kali anda mengeluarkan permintaan tarik, GitHub menyediakan media yang sesuai untuk anda dan penyelenggara projek utama untuk berkomunikasi.

Rangkaian sosial

Aspek rangkaian sosial GitHub mungkin merupakan ciri yang paling kuat, yang membolehkan projek berkembang lebih dari sekadar ciri lain yang ditawarkan. Setiap pengguna di GitHub mempunyai profil mereka sendiri yang bertindak seperti resume macam-macam, yang menunjukkan hasil kerja anda yang lalu dan sumbangan kepada projek lain melalui permintaan tarik.

Penyemakan projek dapat dibincangkan secara terbuka, sehingga sejumlah ahli dapat menyumbangkan pengetahuan dan bekerjasama untuk memajukan projek ke hadapan. Sebelum munculnya GitHub, pemaju yang berminat untuk menyumbangkan projek biasanya perlu mencari beberapa kaedah untuk menghubungi pengarang — mungkin melalui e-mel — dan kemudian meyakinkan mereka bahawa mereka boleh dipercayai dan sumbangan mereka sah.

Changelog

Apabila banyak orang berkolaborasi dalam satu projek, sukar untuk melacak semakan — siapa yang mengubah apa, kapan, dan di mana fail tersebut disimpan. GitHub menangani masalah ini dengan melacak semua perubahan yang telah didorong ke repositori.

GitHub Bukan Hanya untuk Pembangun

Semua perbincangan ini mengenai bagaimana GitHub sesuai untuk pengaturcara mungkin membuat anda percaya bahawa mereka adalah satu-satunya yang akan menganggapnya berguna. Walaupun jauh lebih jarang, anda sebenarnya boleh menggunakan GitHub untuk sebarang jenis fail. Sekiranya anda mempunyai pasukan yang selalu membuat perubahan pada dokumen kata, misalnya, anda dapat menggunakan GitHub sebagai sistem kawalan versi anda. Amalan ini tidak biasa, kerana terdapat banyak alternatif yang lebih baik, tetapi ini adalah sesuatu yang perlu diingat.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu GitHub, adakah anda sudah bersedia untuk memulakan? Pergi ke GitHub.com dan pastikan anda melihat halaman bantuan mereka setelah mendaftar.