Apakah Setara Ctrl + Alt + Delete pada Mac?

Sekiranya anda beralih ke Mac setelah membiasakan diri dengan Windows, anda akan cepat mengetahui bahawa pintasan Ctrl + Alt + Delete standard tidak membuat apa-apa. Mac OS X memang mempunyai versi Task Manager sendiri, tetapi sedikit berbeza dengan Windows ', dan anda mengaksesnya dengan menekan Command + Option + Esc.

Walaupun Pengurus Tugas Windows mengandungi banyak maklumat dan ciri, OS X membahagikan beberapa ciri tersebut menjadi aplikasi yang berasingan. Dialog Force Quit, yang anda akses dengan Command + Option + Esc, membolehkan anda menutup aplikasi yang tidak berfungsi seperti Ctrl + Alt + Delete Task Manager di Windows. Walau bagaimanapun, jika anda menginginkan maklumat maklumat yang lebih mendalam mengenai aplikasi yang anda jalankan dan penggunaan sumber sistem secara keseluruhan, anda pasti ingin menggunakan aplikasi Activity Monitor yang terpisah.

Cara Memaksa Mematikan Aplikasi Berkelakuan Buruk dengan Command + Option + Esc

Sekiranya aplikasi dibekukan di Mac anda, anda boleh menggunakan dialog Force Quit untuk menutupnya. Ini sangat berguna semasa menggunakan aplikasi layar penuh, seperti permainan, dan Mac anda sepertinya tidak bertindak balas.

Untuk membuka dialog Force Quit, tekan Command + Option + Esc. Ini harus berfungsi walaupun aplikasi yang tidak berfungsi telah mengambil alih skrin anda dan Mac anda tidak bertindak balas terhadap tindakan papan kekunci atau tetikus yang lain. Sekiranya jalan pintas itu tidak berfungsi, anda mungkin perlu mematikan dan menghidupkan semula Mac anda secara paksa. Untuk memaksa Mac anda dimatikan, tekan butang Daya dan tahan selama beberapa saat. Anda hanya perlu melakukan ini jika Mac anda tidak dapat dimatikan secara normal.

(Fakta menyeronokkan: Command + Option + Esc berbeza dengan pintasan Ctrl + Alt + Delete yang terkenal di Windows, tetapi sebenarnya serupa dengan jalan pintas Ctrl + Shift + Escape Windows, yang membuka Pengurus Tugas secara langsung tanpa tambahan klik itu mengambil dari skrin Windows Ctrl + Alt + Delete.)

Anda juga dapat membuka dialog Force Quit dengan mengklik menu Apple pada bar menu dan memilih "Force Quit."

Tatal ke bawah dalam senarai dan pilih aplikasi yang tidak betul yang ingin anda tutup. Klik butang "Force Quit" dan Mac anda akan menutup aplikasi tersebut secara paksa.

Ada juga cara lain untuk memaksa aplikasi yang tidak berfungsi dengan baik. Sebagai contoh, anda boleh menekan dan menahan kekunci Option dan Ctrl dan mengklik ikon aplikasi di dok anda. (Anda juga dapat menekan dan menahan kekunci Option dan kemudian klik kanan ikon aplikasi di dok Anda.) Pilih pilihan "Force Quit" yang tampaknya keluar secara paksa dari aplikasi.

Sekiranya aplikasi tidak bertindak balas dan anda mengklik butang "Tutup" berwarna merah pada bar judulnya beberapa kali, anda mungkin juga melihat tetingkap permintaan yang menanyakan apakah anda ingin memaksa keluar aplikasi.

Cara Melihat Lebih Banyak Maklumat Dengan Monitor Aktiviti

BERKAITAN: Cara Menyelesaikan Masalah Mac Anda Dengan Monitor Aktiviti

Dialog Force Quit menguruskan penutupan aplikasi yang tidak berfungsi atau dibekukan. Namun, ini tidak membolehkan anda melihat berapa banyak CPU atau memori yang digunakan oleh aplikasi yang berbeza, mendapatkan gambaran keseluruhan penggunaan sumber keseluruhan sistem anda, atau statistik lain seperti yang dilakukan oleh Windows Task Manager.

Untuk mengakses ciri lain, anda perlu menggunakan Monitor Aktiviti. Untuk mengaksesnya, tekan Command + Space untuk membuka pencarian Spotlight, ketik "Monitor aktiviti," dan tekan Enter. Atau, buka folder Aplikasi di Finder, klik dua kali folder "Utiliti", dan klik dua kali "Monitor Aktiviti."

Tetingkap ini memaparkan senarai aplikasi anda yang sedang berjalan dan proses lain. Anda dapat melihat maklumat mengenai penggunaan CPU, memori, tenaga, cakera, atau rangkaian mereka - klik tab di bahagian atas tetingkap untuk memilih mana. Dari menu "Lihat", anda dapat memilih proses mana yang ingin anda lihat - hanya proses akaun pengguna anda, atau setiap proses yang berjalan di sistem.

Statistik sumber keseluruhan sistem juga terdapat di sini. Tab CPU, Memori, Tenaga, Cakera, dan Rangkaian semuanya menunjukkan berapa banyak sumber yang digunakan oleh semua proses pada komputer anda secara keseluruhan.

Anda juga dapat menutup aplikasi dari sini - cukup pilih aplikasi dalam daftar, klik butang "X" di sudut kiri atas bar alat, dan pilih "Keluar" untuk menutup aplikasi secara normal atau "Paksa Keluar" jika tidak bertindak balas.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara membaca semua maklumat di Monitor Aktiviti, lihat panduan kami.

Cara Menguruskan Program Permulaan

BERKAITAN: Mac OS X: Tukar Aplikasi Yang Dimulakan Secara Automatik semasa Masuk

Sekiranya anda telah menggunakan Pengurus Tugas pada Windows 8 atau 10, anda akan tahu bahawa ini juga membolehkan anda mengawal program permulaan yang dilancarkan semasa anda masuk ke komputer anda. OS X juga mempunyai alat yang serupa, tetapi tidak termasuk dalam alat Force Quit atau Activity Monitor.

Untuk menguruskan program permulaan pada Mac anda, klik menu Apple dan pilih "Keutamaan Sistem." Klik ikon "Pengguna & Kumpulan" di tetingkap Pilihan Sistem.

Pilih akaun pengguna yang ingin anda uruskan – akaun pengguna anda sendiri, mungkin– dan klik tab “Item Log Masuk”. Aplikasi yang dicentang dalam senarai ini akan dilancarkan semasa anda masuk, jadi anda boleh mencentangnya jika anda tidak mahu dilancarkan secara automatik. Anda boleh menyeret dan melepaskan aplikasi dari dok atau folder Aplikasi anda ke tetingkap ini juga - jika anda melakukannya, aplikasi tersebut akan ditambahkan ke senarai ini dan akan terbuka secara automatik semasa anda log masuk.

Anda mungkin mempunyai Ctrl + Alt + Delete yang dibakar ke dalam otak anda untuk mengetahui apabila ada yang tidak kena. Sekiranya anda menghadapi masalah pada Mac anda, Command + Option + Escape akan membuka dialog Force Quit dan melayani tujuan yang serupa. Untuk semua yang lain, anda mempunyai Pemantauan Aktiviti dan Keutamaan Sistem untuk membantu anda.

Kredit Gambar: Vincent Brown di Flickr