Cara Mendapatkan Tema Gaya Klasik pada Windows 8 atau 10

Windows 8 dan Windows 10 tidak lagi menyertakan tema Windows Classic, yang belum menjadi tema lalai sejak Windows 2000. Sekiranya anda tidak menyukai semua warna baru dan penampilan dan nuansa Windows 10 yang baru, anda sentiasa dapat rupa sekolah lama.

Tema-tema ini bukan tema Windows Classic yang anda tahu dan sukai. Ini adalah tema Windows High-Contrast dengan skema warna yang berbeza. Microsoft telah membuang enjin tema lama yang memungkinkan untuk tema Klasik, jadi ini adalah yang terbaik yang dapat kita lakukan.

Perhatikan bahawa menggunakan tema gaya Klasik pada Windows 8 atau Windows 10 tidak akan meningkatkan prestasi desktop anda, walaupun ada yang dikatakan oleh beberapa laman web.

Nota Penting: walaupun tema ini berfungsi pada Windows 10, tema ini tidak sesuai dengan semua aplikasi Universal gaya "Metro" yang baru. Kami mengesyorkan hanya membiasakan diri dengan antara muka pengguna baru.

Tema Windows Classic

Seorang pengguna DeviantArt bernama kizo2703 mengumpulkan Windows Classic untuk Windows 8 atau 10. Untuk memasangnya, lawati halaman dan klik pautan Muat turun Fail di sebelah kanan halaman.

Buka fail .zip yang dimuat turun dan ekstrak fail classic.theme ke folder C: \ Windows \ Resources \ Ease of Access Themes di komputer anda.

Klik kanan desktop dan pilih Peribadikan untuk melihat tema yang anda pasang. Anda akan melihat tema Klasik di bawah tema Kontras Tinggi - klik untuk memilihnya.

Catatan:  sekurang-kurangnya pada Windows 10, anda boleh mengklik dua kali pada tema untuk menerapkannya setelah anda menyalinnya ke folder.

Tema yang dihasilkan tidak kelihatan seperti tema Windows Classic, tetapi ia pasti jauh lebih dekat.

Tema Warna Klasik

Warna kelabu dan biru tidak selalu menjadi satu-satunya pilihan untuk tema Windows Classic. Sekiranya anda lebih suka skema warna lain, seperti Batu Bata, Laut, Gurun, atau Hari Hujan, anda boleh memuat turun sebungkus tema Windows 8 yang meniru warna tema klasik ini.

Muat turun fail .zip, buka dan jalankan fail install.cmd yang disertakan dengan mengklik dua kali.

Setelah selesai, anda akan melihat tema di bawah Tema Saya pada kali anda membuka tetingkap Pemperibadian.

Pek tema merangkumi pelbagai skema warna klasik - Batu Bata, Gurun, Terung, Lilac, Maple, Laut, Plum, Labu, Hari Hujan, Putih Biru Merah, Mawar, Batu tulis, Spruce, Badai, Teal, dan Gandum.

Bahkan ada versi alternatif dari tema Windows XP Classic, yang menggunakan warna lebih putih daripada kelabu.

Menyesuaikan Tema atau Mencipta Sendiri (Windows 8)

Sekiranya anda menggunakan Windows 10, tetapannya akan terdapat di bawah Tetapan -> Kemudahan Akses -> Kontras Tinggi

Untuk menyesuaikan warna tema atau membuat tema anda sendiri, klik butang Warna setelah memilih tema yang ingin anda mulakan.

Perhatikan bahawa Tema Kontras Tinggi menggunakan mesin yang berbeza - ia membolehkan anda memilih warna yang berbeza untuk elemen antara muka yang berbeza, sementara tema Windows 8 standard hanya membolehkan anda memilih satu warna.

Walaupun Windows 8 tidak memberi kita banyak pilihan sejauh tema, sekurang-kurangnya warnanya tetap dapat disesuaikan.