Bagaimana Mengaktifkan Intel XMP untuk Menjadikan RAM Anda Berjalan dengan Kelajuan yang Diiklankan

Sekiranya anda membina PC anda sendiri dan membeli RAM yang pantas, ada kemungkinan RAM tidak berjalan tepat pada waktunya yang diiklankan. RAM akan sentiasa berjalan pada kelajuan yang lebih perlahan melainkan jika anda menyesuaikan waktunya secara manual - atau mengaktifkan XMP Intel.

Pilihan ini tidak tersedia pada BIOS setiap motherboard, dan tidak setiap RAM mempunyai profil XMP - beberapa RAM hanya dirancang untuk berjalan pada kelajuan standard. Tetapi, jika anda membina komputer permainan anda sendiri dan membeli RAM yang diiklankan dengan kelajuan yang pantas, anda pasti mempunyai XMP sebagai pilihan.

Apa itu Intel XMP?

RAM mesti mematuhi kelajuan standard yang ditetapkan oleh JEDEC, Majlis Kejuruteraan Peranti Elektron Bersama. Walaupun anda membeli RAM yang diiklankan dengan jangka masa tertentu yang menjadikannya lebih cepat daripada yang standard dan memasukkannya ke dalam motherboard yang direka untuk pemain dan peminat lain, ia tidak akan berjalan dengan cepat. Ia sebaliknya akan berjalan pada kelajuan standard.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu lagi masuk ke BIOS anda dan menetapkan nilai pemasaan RAM secara manual. Sebaliknya, RAM yang anda beli mempunyai sedikit storan di dalamnya yang menyediakan satu atau dua "Profil Memori Ekstrim" Intel. BIOS anda dapat membaca profil ini dan secara automatik mengkonfigurasi masa optimum yang dipilih oleh pengeluar RAM anda. Ini akan menjadi masa RAM yang diiklankan.

Sekiranya anda mempunyai CPU AMD, anda mungkin dapat mengaktifkan "AMP" –AMD Memory Profiles. Ini adalah versi AMD dari XMP Intel.

Cara Memeriksa Masa RAM Anda

Anda boleh memeriksa masa RAM anda dari dalam Windows. Muat turun CPU-Z, klik ke tab Memory, dan anda akan melihat masa yang dikonfigurasikan untuk dijalankan oleh RAM anda. Bandingkan masa yang anda lihat di sini dengan masa yang diiklankan oleh RAM anda. Sekiranya anda membina PC anda sendiri dan tidak pernah mengaktifkan XMP, ada kemungkinan jangka masa RAM anda lebih perlahan daripada yang anda jangkakan.

Cara Mengaktifkan XMP

Untuk mengaktifkan XMP, anda perlu masuk ke BIOS komputer anda. Hidupkan semula komputer anda dan tekan kekunci yang sesuai pada permulaan proses boot - sering kali "Esc", "Delete", "F2", atau "F10". Kunci boleh dipaparkan di skrin komputer anda semasa proses boot. Sekiranya anda tidak pasti kunci yang sesuai untuk komputer anda, periksa dokumentasi komputer anda atau papan induk anda.

Cari di BIOS dan cari pilihan bernama "XMP" Pilihan ini mungkin ada di layar tetapan utama, atau mungkin terdapat di layar lanjutan mengenai RAM anda. Ini mungkin di bagian opsi "overclocking", walaupun secara teknis tidak overclocking.

Aktifkan pilihan XMP dan pilih profil. Walaupun anda mungkin melihat dua profil berasingan untuk dipilih, anda akan sering melihat satu profil XMP yang boleh anda aktifkan. (Dalam beberapa kes, Anda mungkin hanya memiliki satu pilihan untuk "Aktifkan" atau "Nonaktifkan".)

Sekiranya terdapat dua profil yang boleh dipilih, profil tersebut sering kali serupa, dengan satu profil masa yang sedikit lebih ketat. Anda seharusnya dapat memilih "Profil 1" dan selesai dengan ini. Walau bagaimanapun, anda boleh cuba mengaktifkan setiap profil secara bergilir-gilir dan memilih profil yang memberi anda kecepatan memori yang lebih pantas, jika anda mahu. Untuk melakukan ini, aktifkan profil XMP dan lihat BIOS anda untuk masa RAM untuk melihat bagaimana perubahannya. Anda juga boleh boot semula ke Windows dan membuka CPU-Z sekali lagi.

Setiap kali anda memasukkan RAM yang diiklankan dengan kelajuan lebih cepat daripada biasa, terus ke BIOS dan aktifkan XMP untuk memastikan bahawa RAM benar-benar berjalan pada kelajuan tersebut. Walaupun sederhana, mudah dilupakan - terutamanya jika anda belum pernah mendengar XMP dan tidak tahu bahawa anda perlu melakukan langkah tambahan ini.

Kredit Imej: Bakak HCGaming, Szorssz