Mengapa Anda Tidak Boleh Menggunakan Kelajuan Jam CPU untuk Membandingkan Prestasi Komputer

Membeli-belah untuk komputer baru? Jangan terlalu memperhatikan kelajuan jam CPU. "Kelajuan CPU" adalah cara yang mudah, jika tidak sepenuhnya tepat, untuk membandingkan prestasi dua komputer - bandingkan GHz. Tetapi tidak lagi.

CPU moden lebih pantas daripada kebanyakan tugas asas, jadi anda juga ingin melihat perkara lain ketika membandingkan prestasi. Sebagai contoh, adakah komputer dilengkapi dengan SSD atau cakera keras magnetik yang lebih perlahan?

Mengapa Anda Tidak Boleh Membandingkan Kelajuan Jam

Kelajuan jam CPU, atau kadar jam, diukur dalam Hertz - umumnya dalam gigahertz, atau GHz. Kadar kelajuan jam CPU adalah ukuran berapa banyak kitaran jam yang dapat dilakukan CPU setiap saat. Sebagai contoh, CPU dengan kadar jam 1.8 GHz dapat melakukan 1,800,000,000 pusingan jam sesaat.

Ini kelihatan sederhana pada wajahnya. Semakin banyak pusingan jam yang dapat dilakukan oleh CPU, semakin banyak perkara yang dapat dilakukan, bukan? Baiklah, ya dan tidak.

Dalam satu tangan, kelajuan jam yang berguna apabila membandingkan CPU sama dalam keluarga yang sama. Sebagai contoh, katakan anda membandingkan dua CPU Intel Haswell Core i5, yang hanya berbeza dalam kadar jam mereka. Satu berjalan pada 3.4 GHz, dan satu berjalan pada 2.6 GHz. Dalam kes ini, pemproses 3.4 GHz akan melakukan 30% lebih pantas apabila mereka berdua berjalan dengan kelajuan tertinggi. Ini benar kerana pemprosesnya sama. Tetapi anda tidak dapat membandingkan laju jam CPU Haswell Core i5 dengan jenis CPU lain, seperti CPU AMD, CPU ARM, atau bahkan CPU Intel yang lebih lama.

Ini mungkin tidak kelihatan jelas pada mulanya, tetapi sebenarnya kerana alasan yang sangat mudah. CPU moden menjadi lebih cekap. Maksudnya, mereka dapat menyelesaikan lebih banyak kerja setiap kitaran jam. Sebagai contoh, Intel mengeluarkan cip Pentium 4 yang dicatat pada 3.6 GHz pada tahun 2006. Sekarang ini adalah akhir tahun 2013 dan CPU Intel Haswell Core i7 terpantas yang paling cepat dicatatkan pada 3.9 GHz dari kilang. Adakah ini bermakna prestasi CPU hanya meningkat sedikit dalam tujuh tahun? Tidak sama sekali!

Sebaliknya, CPU Core i7 dapat melakukan lebih banyak perkara pada setiap pusingan jam. Penting untuk melihat bukan hanya pada pusingan jam tetapi pada jumlah kerja yang dapat dilakukan oleh CPU setiap pusingan jam. Semua perkara lain sama, lebih sedikit kitaran jam dengan lebih banyak kerja lebih baik daripada lebih banyak kitaran jam dengan kurang - lebih sedikit kitaran jam bermaksud CPU memerlukan lebih sedikit kuasa dan menghasilkan lebih sedikit haba.

Selain itu, pemproses moden juga mempunyai penambahbaikan lain yang membolehkan mereka berkinerja lebih pantas. Ini termasuk teras CPU tambahan dan jumlah memori cache CPU yang lebih besar yang boleh digunakan oleh CPU.

Pelarasan Kelajuan Jam Dinamik

CPU moden juga tidak terpaku pada satu kelajuan, terutama komputer riba, telefon pintar, tablet, dan CPU mudah alih lain di mana kecekapan kuasa dan pengeluaran haba menjadi perhatian utama. Sebagai gantinya, CPU berjalan pada kelajuan yang lebih perlahan ketika menganggur (atau ketika anda tidak melakukan terlalu banyak) dan kelajuan lebih cepat di bawah beban. CPU secara dinamik meningkatkan dan menurunkan kelajuannya apabila diperlukan. Semasa melakukan sesuatu yang menuntut, CPU akan meningkatkan kadar jamnya, menyelesaikan pekerjaan secepat mungkin, dan kembali ke kadar jam yang lebih perlahan yang memungkinkannya menjimatkan lebih banyak tenaga.

Oleh itu, jika anda membeli komputer riba, anda juga perlu mempertimbangkannya. Perlu diingat bahawa penyejukan juga merupakan faktor - CPU dalam Ultrabook mungkin hanya dapat berjalan pada kelajuan tertinggi untuk jangka waktu tertentu sebelum berjalan pada kelajuan yang lebih rendah kerana tidak dapat disejukkan dengan betul. CPU mungkin tidak dapat mengekalkan kelajuan tertinggi sepanjang masa kerana masalah kepanasan. Sebaliknya, komputer dengan CPU yang sama persis tetapi penyejukan yang lebih baik mungkin mempunyai prestasi yang lebih baik dan lebih konsisten pada kelajuan tertinggi jika dapat menjaga CPU cukup sejuk untuk berjalan pada kecepatan tertinggi lebih lama.

Perkara Perkakasan Lain, Terutama Pemacu Keadaan Pepejal

BERKAITAN: Apakah Pemacu Keadaan Pepejal (SSD), dan Adakah Saya Memerlukannya?

Perkakasan lain juga sangat penting berkaitan dengan prestasi umum komputer anda. Sebagai contoh, kebanyakan pengguna komputer mungkin akan menganggap komputer dengan pemacu keadaan pepejal lebih cepat daripada komputer dengan pemacu keras magnetik tradisional dalam penggunaan biasa, walaupun komputer dengan pemacu keras magnetik tradisional mempunyai CPU yang berkinerja lebih baik. Akses cakera keras adalah halangan prestasi yang serius. Adakah komputer mempunyai SSD kemungkinan akan menjadi persoalan yang lebih penting daripada seberapa pantas CPUnya.

SSD bukan satu-satunya bahagian penting perkakasan, tentu saja. Memiliki lebih banyak RAM akan membolehkan anda melakukan lebih banyak perkara sekaligus tanpa menukar fail halaman komputer anda secara berterusan, sementara kad grafik yang lebih kuat akan meningkatkan prestasi permainan PC lebih daripada CPU yang lebih pantas. Sebaliknya, jika semua yang anda ingin lakukan ialah melayari laman web, menonton video, dan mengerjakan dokumen, kad grafik yang lebih pantas atau lebih banyak RAM di atas titik tertentu tidak akan dapat dilihat.

Cara Membandingkan Prestasi Komputer

Anda tidak boleh melihat nombor kelajuan CPU dan mengetahui komputer mana yang lebih cepat, atau seberapa cepat komputer akan berada di dunia nyata. Sebilangan besar orang juga tidak semestinya melihat peningkatan prestasi CPU di atas titik tertentu. Sebagai contoh, MacBook Air atau Ultrabook yang setanding mempunyai pemproses Intel Haswell Core i5 yang lebih perlahan yang direka untuk menjimatkan kuasa dan berjalan sekerap mungkin. Namun, jika anda hanya ingin melayari web, mendengar muzik, menonton video, dan bekerja dengan dokumen, CPU mungkin cukup cepat sehingga anda tidak akan melihat perbezaan antara CPU dan CPU kelas desktop yang jauh lebih cepat. Bukan sahaja kadar jam CPU tidak kritikal - prestasi CPU itu sendiri menjadi kurang kritikal.

BERKAITAN: Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Membeli PC Windows 8.1 yang Diaktifkan Dengan Sentuhan

Sebaliknya, jika anda merancang untuk menjalankan beberapa mesin maya, melakukan pemodelan 3D, dan bermain permainan PC terkini, anda mungkin lebih mementingkan prestasi.

Sebelum membeli komputer riba (atau bahkan CPU untuk desktop), anda mungkin ingin mencari penanda aras sebenar untuk melihat bagaimana CPU itu meningkat berbanding dengan CPU lain di dunia nyata. Tanda aras sebenarnya adalah satu-satunya kaedah yang boleh dipercayai untuk membandingkan prestasi komputer dan CPU.

Kelajuan bukanlah segalanya dalam komputer riba moden - hayat bateri juga penting. Sekiranya komputer riba berkinerja cukup baik untuk anda, mungkin lebih baik mempunyai CPU lebih perlahan yang mempunyai hayat bateri lebih baik daripada CPU yang lebih pantas yang tidak akan anda perhatikan.

Kredit Imej: Miles Bannan on Flickr, carrotmadman6 di Flickr, Intel Free Press di Flickr