Cara Menyelaraskan Teks secara menegak atau mendatar dalam Microsoft Word

Microsoft Word dilengkapi dengan alat yang memungkinkan pengguna menyelaraskan teks secara menegak dan mendatar, memberikan anda kebebasan sepenuhnya untuk menentukan kedudukan teks dalam dokumen Word. Inilah cara semuanya berfungsi.

Menyelaraskan Teks Secara Mendatar dalam Word

Penjajaran mendatar, juga dikenal sebagai penjajaran berpusat, meletakkan teks secara merata di antara margin di kedua sisi halaman. Alat ini juga membolehkan anda bersikap selektif dengan teks yang anda luruskan secara mendatar, memberikan anda lebih banyak kawalan terhadap apa yang dapat anda lakukan terhadap dokumen anda.

BERKAITAN: Cara Mengubah Penjajaran Nombor dalam Senarai Nombor di Microsoft Word

Untuk menyelaraskan teks secara mendatar pada halaman, sorot teks yang ingin anda pusatkan. Seterusnya, klik ikon "Penjajaran Pusat" dalam kumpulan "Perenggan" pada tab "Rumah". Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci Ctrl + E.

Teks anda sekarang akan diselaraskan secara mendatar. Sekiranya anda belum mengetik teks, itu juga pilihan untuk memilih pilihan penjajaran tengah sebelum memasukkan teks. Semua terpulang kepada anda.

Menyelaraskan Teks secara menegak dalam Word

Seperti yang telah anda duga, penjajaran menegak meletakkan teks secara merata di antara margin atas dan bawah halaman. Anda tidak akan melihat perbezaan dalam penjajaran teks jika anda menggunakannya pada halaman yang sudah penuh dengan teks.

Untuk melihat perbezaan sebenar, cuba aktifkan pilihan teks mendatar sebelum memasukkan teks ke dalam dokumen anda.

BERKAITAN: Cara Menyelaraskan Teks Selepas Peluru di PowerPoint

Untuk menyelaraskan teks secara menegak pada halaman, kunjungi tab "Layout" dan pilih ikon kecil di sudut kanan bawah kumpulan "Setup Halaman".

Ini membuka kotak dialog "Penyediaan Halaman". Pilih tab "Layout" dan kemudian klik panah di sebelah "Vertical Alignment" di bahagian "Page". Pilihan pilihan penjajaran menegak akan muncul. Teruskan dan klik "Pusat" (atau pilih pilihan lain yang lebih sesuai dengan keperluan anda).

Teks anda sekarang akan menggambarkan pilihan penjajaran menegak yang dipilih.

Bagaimana jika anda hanya mahu menyelaraskan teks tertentu dalam dokumen secara menegak? Terdapat juga cara mudah untuk mewujudkannya.

Mula-mula, sorot teks yang anda mahu selaraskan secara menegak. Setelah dipilih, kembali ke tab "Tata Letak" pada kotak dialog "Penyediaan Halaman". Seterusnya, pilih jenis penjajaran menegak yang diinginkan, buka menu drop-down di sebelah "Terapkan Ke", pilih "Teks terpilih", lalu klik butang "OK".

Teks yang dipilih sekarang akan menggambarkan pilihan penjajaran menegak yang dipilih.