Di mana Perisian Panel Kawalan Sistem pada Windows 10?

Adakah anda mencari panel Sistem klasik di Panel Kawalan? Sekiranya anda telah mengemas kini Windows 10 pada Oktober 2020, anda boleh berhenti mencari: Sudah hilang. Inilah sebabnya - dan apa yang harus anda gunakan sebagai gantinya.

Kemas kini: Kami telah menemui cara untuk mengakses halaman Panel Kawalan "Sistem" yang kini tersembunyi.

Ucapkan Selamat tinggal ke Halaman Sistem di Panel Kawalan

Jangan risau - dalam Kemas kini Oktober 2020, hanya satu halaman yang hilang dari Panel Kawalan. Halaman itu adalah halaman Sistem, yang terletak di Sistem dan Keselamatan> Sistem.

Halaman ini menunjukkan maklumat mengenai versi Windows yang anda pasang serta perincian tentang PC anda, termasuk CPU yang dimilikinya, RAM yang anda pasang, sama ada anda menggunakan sistem operasi 64-bit, dan sebagainya.

Ia juga menyediakan pautan ke alat lain yang relevan, termasuk tetapan Pengurus Peranti dan Pemulihan Sistem.

Sebaik sahaja anda memasang Kemas kini Oktober 2020 Windows 10, panel ini akan hilang — tetapi itu sahaja.

BERKAITAN: Apa Yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Oktober 2020 (20H2), Tersedia Sekarang

Mengapa Microsoft Mengeluarkan Panel Kawalan Sistem?

Microsoft secara beransur-ansur mengalihkan ciri dari Panel Kawalan klasik ke aplikasi Tetapan. Aplikasi Tetapan kini mempunyai ciri yang sama seperti yang dilakukan halaman Sistem lama di Panel Kawalan.

Ia melakukan ini secara beransur-ansur. Ingatlah, Microsoft memulakan projek ini dengan Windows 8, yang dilancarkan pada tahun 2012 dan sedang dibangunkan selama beberapa tahun sebelum itu. Satu dekad ke dalam projek Microsoft "mari kita ganti Panel Kawalan", syarikat itu masih membuat kemajuan yang sangat perlahan.

Panel Kawalan tidak akan hilang dalam masa terdekat.

BERKAITAN: Jangan Bimbang: Panel Kawalan Windows 10 Selamat (Untuk Sekarang)

Apa yang Perlu Digunakan dan bukannya Panel Kawalan Sistem

Sekiranya anda mencari halaman Sistem, anda akan menemui versi baru dalam Tetapan. Cukup pergi ke Tetapan> Sistem> Tentang. Anda juga dapat membuka menu Mula, mencari "Tentang", dan melancarkan alat "Tentang PC Anda".

Setiap kali aplikasi cuba membuka halaman Sistem, Windows akan membuka halaman About di aplikasi Settings sebagai gantinya. Anda boleh mencubanya sendiri: Pintasan papan kekunci Windows + Pause / Break kini membuka halaman Tentang dan bukannya Panel Kawalan Sistem lama. Menjalankan perintah " control /name Microsoft.System" juga membuka halaman Tentang dalam Tetapan.

Halaman ini dalam Tetapan pada dasarnya mempunyai semua maklumat dari Panel Kawalan lama. termasuk spesifikasi peranti (PC) dan perincian sistem operasi Windows. Anda juga boleh menyalin-menyisipkan teks ini ke aplikasi lain — pilih dengan tetikus anda atau gunakan butang "Salin" untuk menyalin semuanya.

Tatal ke bawah dan anda akan melihat pautan tetapan yang berkaitan untuk melancarkan alat seperti Pengurus Peranti, tetapan Desktop Jauh, tetapan Perlindungan Sistem, dan tetapan sistem lanjutan — seperti pautan di sebelah kiri tetingkap Sistem.

Jadi di sana anda pergi. Windows masih menunjukkan semua maklumat yang sama di tempat yang berbeza.

Tetapi mengapa Microsoft membuang halaman satu ini dari Panel Kawalan ketika halaman lain dalam Tetapan masih diduplikasi di Panel Kawalan?

Itu soalan yang baik, tetapi banyak alat di Panel Kawalan masih mempunyai pelbagai pilihan yang lebih banyak yang tidak terdapat di aplikasi Tetapan baru. Dalam kes ini, Microsoft dapat membuang halaman dari Panel Kawalan tanpa kehilangan ciri.