Cara Menggunakan Pengurus Tugas Built-In Chrome

Sebilangan besar sistem operasi mempunyai pengurus tugas atau monitor sumber terbina dalam yang membolehkan anda melihat semua proses dan program aktif berjalan di komputer anda. Penyemak imbas web Chrome juga mempunyai alat bantu yang membantu anda mengakhiri tab dan sambungan yang menyusahkan.

Buka Pengurus Tugas Chrome

Untuk membuka Pengurus Tugas Chrome, klik butang "Lagi" (tiga titik), arahkan kursor ke "Alat Lebih Banyak" dan kemudian klik "Pengurus Tugas". Sebagai alternatif, tekan Shift + Esc di Windows atau Search + Esc pada Chrome OS untuk membuka Task Manager.

Dengan Pengurus Tugas Chrome sekarang terbuka, anda dapat melihat senarai semua tab, sambungan, dan proses yang sedang berjalan di penyemak imbas.

Tamatkan Proses Menyusahkan

Anda boleh mengakhiri mana-mana proses dari menu ini, yang dapat membantu apabila sambungan atau tab berhenti bertindak balas. Untuk melakukan ini, klik pada proses dan kemudian pilih "Proses Akhir."

Anda boleh membunuh lebih dari satu proses pada satu masa dengan menekan kekunci Shift atau Ctrl (Command on Mac), menyoroti banyak item dari senarai, dan kemudian menekan butang "End Process".

Lihat Tugas Sumber Yang Digunakan

Namun, jika anda berada di sini untuk menggunakan Pengurus Tugas untuk melihat sumber mana yang digunakan oleh setiap tugas, Chrome mempunyai lebih dari 20 kategori statistik yang dapat anda tambahkan sebagai lajur baru. Klik kanan tugas dan menu konteks akan muncul dengan senarai lengkap statistik yang tersedia untuk dipilih.

Klik pada mana-mana kategori tambahan untuk menambahkannya ke Pengurus Tugas. Kategori yang mempunyai tanda semak di sebelahnya sudah dipaparkan. Sekiranya anda ingin membuang statistik tertentu, klik pada kategori dan pastikan tanda semak dikeluarkan.

Anda boleh menyusun lajur tertentu dengan mengklik tajuk. Sebagai contoh, apabila anda mengklik pada ruangan Memory Footprint, proses memompa memori yang paling banyak akan disusun ke bahagian atas senarai.

Klik lagi untuk meletakkan proses menggunakan jumlah memori paling sedikit di bahagian atas senarai.

Petua Pro:  Apabila anda mengklik dua kali pada tab, sambungan, atau subframe di Task Manager, Chrome akan menghantar anda terus ke tab. Sekiranya anda mengklik pada pelanjutan, Chrome akan menghantar anda ke halaman tetapan untuk pelanjutan tersebut di  chrome://extensions.

BERKAITAN: Pengurus Tugas Windows: Panduan Lengkap