Cara Mencetak Perbualan Mesej Teks

Walaupun anda dapat menyandarkan mesej teks ke komputer dengan mudah agar tidak kehilangannya, kadang-kadang perbualan pesanan teks sangat penting sehingga anda mungkin memerlukan salinan kertas untuk disimpan di tempat yang selamat. Inilah cara mencetak perbualan pesanan teks supaya anda sentiasa mempunyai salinan fizikal sekiranya berlaku kecemasan.

Mengapa Saya Mahu Melakukan Ini?

Bila-bila masa anda melakukan perbualan pesanan teks dengan seseorang yang sangat penting, adalah idea yang baik untuk menyimpan sandaran supaya anda dapat menyimpannya bila-bila masa anda memerlukannya. Walaupun anda menyandarkan mesej teks ini ke komputer, adalah idea yang baik untuk menjadikannya disandarkan di tempat lain juga.

Dengan itu, mempunyai salinan percakapan pesanan teks penting yang dicetak secara fizikal sangat bagus untuk dilakukan. Mungkin anda menghantar SMS kepada seseorang tentang sesuatu yang mungkin berguna di mahkamah semasa perbicaraan, atau anda hanya ingin menyimpan pesanan teks terakhir yang anda terima daripada rakan yang meninggal - tidak pernah menjadi idea buruk untuk mencetaknya dan menyimpannya di tempat yang selamat .

BERKAITAN: Pencetakan Tanpa Wayar Dijelaskan: AirPrint, Cetakan Awan Google, iPrint, ePrint, dan Banyak Lagi

Menggunakan AirPrint atau Cetakan Awan Google

Sekiranya anda mempunyai pencetak yang menyokong AirPrint Apple atau Cetakan Awan Google pada peranti Android, maka anda boleh mencetak perbualan pesanan teks anda terus dari peranti anda. Sekiranya anda tidak pasti sama ada pencetak anda menyokong salah satu daripada ciri ini, periksa di sini untuk melihat apakah pencetak anda menyokong AirPrint, dan periksa di sini untuk Cetakan Awan Google.

Sayangnya, tidak ada ciri terbina dalam untuk mencetak perbualan mesej teks. Baik iOS atau Android mempunyai ciri yang membolehkan anda melakukan ini, tetapi ada jalan penyelesaiannya yang masih cukup mudah.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuka perbualan pesanan teks di telefon anda dan mengambil tangkapan skrin. Untuk melakukan ini pada peranti iOS, cukup tekan butang utama dan butang kuasa pada masa yang sama. Pada Android, ia bergantung pada peranti yang anda miliki, tetapi kemungkinan besar ia adalah butang kelantangan dan butang kuasa. Sekiranya anda perlu mencetak lebih banyak daripada yang ditunjukkan di skrin, cukup tatal ke atas atau ke bawah untuk menunjukkan mesej teks sebelumnya dan ambil tangkapan skrin yang lain.

Semua tangkapan skrin anda akan disimpan ke galeri foto di telefon anda di mana semua foto anda yang lain disimpan. Dari sana, anda boleh mencetak tangkapan skrin ini.

Pada iOS

Sekiranya anda mempunyai iPhone atau iPad, mulakan dengan membuka aplikasi Foto.

Ketik "Tangkapan Skrin".

Ketuk "Pilih" di sudut kanan atas skrin dan ketuk pada setiap tangkapan skrin untuk memilihnya jika anda mempunyai lebih daripada satu tangkapan skrin yang ingin anda cetak. Sekiranya tidak, ketik pada tangkapan skrin tunggal untuk membukanya.

Ketuk butang kongsi di sudut kanan bawah.

Di bahagian paling bawah, tatal ke kanan dan pilih "Cetak".

Jika pencetak anda belum dipilih, ketuk "Pilih Pencetak".

Pilih pencetak anda apabila ia muncul.

Ketuk "Cetak" di sudut kanan atas dan tangkapan skrin akan mula dicetak.

Pada Android

Dengan menggunakan Cetakan Awan Google, anda dapat mencetak terus dari peranti Android ke pencetak anda jika menyokong Cetakan Awan Google, tetapi ada banyak lagi yang perlu dilakukan untuk membuatnya berfungsi. Panduan ini berfungsi dengan baik untuk menjelaskan pilihan anda jika anda menggunakan Android.

Ringkasnya, anda memerlukan aplikasi Cloud Print yang dipasang di telefon anda jika belum. Kemungkinan besar, ia sudah dipasang secara lalai dan tersedia dengan peranti anda, tetapi jika tidak, muat turun sahaja dari Google Play Store.

Selepas itu, terdapat beberapa cara untuk mencetak dari peranti anda, baik dengan menyimpannya ke fail .PDF ke Google Drive dan kemudian mencetaknya, menggunakan aplikasi khusus jenama untuk pencetak anda dari HP, Epson, dll., Atau mencetak terus ke pencetak anda jika disambungkan ke rangkaian rumah anda.

Ia sememangnya tidak semudah AirPrint di iOS, tetapi sekurang-kurangnya anda mempunyai beberapa pilihan yang berbeza untuk dipilih jika anda menggunakan Android.

Mencetak Cara Lama

Sekiranya anda mempunyai pencetak asas yang tidak menyokong AirPrint atau Google Cloud Print, maka anda perlu melakukan beberapa langkah tambahan.

Anda masih perlu menayangkan perbualan pesanan teks, hanya kali ini anda juga perlu menghantar tangkapan skrin tersebut ke komputer anda. Terdapat banyak cara yang berbeza untuk anda melakukannya.

Salah satu kaedah yang berfungsi pada iOS dan Android adalah dengan menghantar e-mel tangkapan skrin kepada anda sendiri. Di Android, anda boleh melakukan ini dengan memilih tangkapan layar di aplikasi foto anda dan menekan butang kongsi. Dari sana, pilih Gmail dan hantar tangkapan skrin ke alamat e-mel anda sendiri. Anda juga dapat menyimpannya ke Dropbox, Google Drive, atau perkhidmatan cloud anda yang lain dan mengaksesnya dari komputer anda.

Di iOS, anda dapat memilih tangkapan layar, tekan butang kongsi dan pilih "Surat" dari pilihan. Sama seperti pada Android, anda juga dapat menyimpannya ke Dropbox, Google Drive, atau perkhidmatan cloud anda yang lain dan mengaksesnya dari komputer anda.

Terdapat kaedah lain juga, jika anda mengaktifkannya. Sebagai contoh, di iOS anda dapat menggunakan AirDrop untuk mengirim tangkapan layar dengan cepat ke Mac anda, atau jika anda mengaktifkan Pustaka Foto iCloud, tangkapan skrin anda akan muncul secara automatik di aplikasi Foto di Mac anda, dari mana anda kemudian boleh menyeret dan melepaskannya ke dalam mana-mana folder.

Setelah tangkapan skrin ini berada di komputer anda, anda boleh mencetaknya seperti yang anda lakukan dengan dokumen lain. Secara peribadi, saya suka membuka foto di Photoshop atau perisian penyuntingan lain dan menyesuaikan tetapan pencetakan untuk gambar, tetapi jika anda tidak pilih-pilih, anda hanya boleh menghantar foto untuk dicetak tanpa persiapan dan mereka harus mencetak keluar dengan baik.