Cara Menentukurkan Bateri Laptop Anda untuk Anggaran Hayat Bateri Yang Tepat

Oleh itu, anda menggunakan komputer riba dan tiba-tiba ia mati. Tidak ada amaran bateri dari Windows - sebenarnya, anda baru-baru ini memeriksa dan Windows mengatakan bahawa anda mempunyai daya bateri 30% yang tersisa. Apa yang sedang berlaku?

Walaupun anda menggunakan bateri komputer riba dengan betul, kapasitinya akan berkurang dari masa ke masa. Meter kuasa terbina dalamnya menganggarkan berapa banyak jus yang ada dan berapa banyak masa yang tinggal pada bateri — tetapi kadangkala dapat memberikan anggaran yang salah.

Teknik asas ini akan berfungsi di Windows 10, 8, 7, Vista. Sungguh, ia akan berfungsi untuk mana-mana peranti dengan bateri, termasuk MacBook yang lebih lama. Ia mungkin tidak diperlukan pada beberapa peranti yang lebih baru.

Mengapa Menentukur Bateri Tidak Perlu

BERKAITAN: Mitoskan Masa Hidup Bateri untuk Telefon bimbit, Tablet, dan Komputer riba

Sekiranya anda menjaga bateri komputer riba dengan betul, anda seharusnya membiarkannya habis sebelum memasangkannya semula dan mematikannya. Anda tidak boleh membiarkan bateri komputer anda mati sepenuhnya setiap kali anda menggunakannya, atau bahkan sangat rendah. Melakukan tambah nilai secara berkala akan memanjangkan jangka hayat bateri anda.

Walau bagaimanapun, tingkah laku seperti ini boleh mengelirukan meter bateri komputer riba. Tidak peduli seberapa baik anda menjaga bateri, kapasitinya akan tetap berkurang akibat faktor yang tidak dapat dielakkan seperti penggunaan biasa, usia, dan panas. Sekiranya bateri tidak dibenarkan habis dari 100% hingga 0% sekali-sekala , meter kuasa bateri tidak akan tahu berapa banyak jus yang sebenarnya ada di dalam bateri. Ini bermaksud komputer riba anda mungkin berpendapat bahawa ia berkapasiti 30% apabila benar-benar 1% —dan kemudian ia mati tanpa diduga.

Mengkalibrasi bateri tidak akan memberi anda jangka hayat bateri yang lebih lama, tetapi memberi anda anggaran yang lebih tepat mengenai berapa banyak daya bateri yang ditinggalkan oleh peranti anda.

Berapa kerapkah anda perlu menentukur bateri?

Pengilang yang mengesyorkan penentukuran sering menentukurkan bateri setiap dua hingga tiga bulan. Ini membantu memastikan bacaan bateri anda tepat.

Pada hakikatnya, anda mungkin tidak perlu melakukan ini selalunya jika anda tidak terlalu risau dengan bacaan bateri komputer riba anda dengan tepat. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mengkalibrasi bateri dengan kerap, anda mungkin akhirnya mendapati komputer riba anda mati secara tiba-tiba semasa anda menggunakannya — tanpa sebarang amaran sebelumnya. Apabila ini berlaku, sudah pasti masa untuk menentukur bateri.

Beberapa peranti moden mungkin tidak memerlukan penentukuran bateri sama sekali. Sebagai contoh, Apple mengesyorkan penentukuran bateri untuk Mac lama dengan bateri yang boleh diganti oleh pengguna, tetapi mengatakan ia tidak diperlukan untuk Mac mudah alih moden dengan bateri terbina dalam. Periksa dokumentasi pengeluar peranti anda untuk mengetahui sama ada penentukuran bateri diperlukan pada peranti anda atau tidak.

Arahan Penentukuran Asas

Mengkalibrasi semula bateri anda mudah: biarkan bateri habis dari kapasiti 100% hingga hampir mati, dan kemudian mengecasnya kembali sepenuhnya. Meter kuasa bateri akan melihat berapa lama bateri benar-benar bertahan dan mendapat idea yang lebih tepat mengenai berapa kapasiti bateri yang tersisa.

Beberapa pengeluar komputer riba merangkumi utiliti yang akan menentukurkan bateri untuk anda. Alat ini biasanya akan memastikan komputer riba anda mempunyai bateri penuh, melumpuhkan tetapan pengurusan kuasa, dan membiarkan bateri habis sehingga litar dalaman bateri dapat mengetahui berapa lama bateri tahan. Periksa laman web pengeluar komputer riba anda untuk mendapatkan maklumat mengenai penggunaan utiliti yang mereka berikan.

Anda juga harus melihat manual komputer riba atau fail bantuan anda. Setiap pengeluar boleh mengesyorkan prosedur atau alat penentukuran yang sedikit berbeza untuk memastikan bateri komputer riba anda dikalibrasi dengan betul. Beberapa pengeluar mungkin mengatakan bahawa ini tidak diperlukan pada perkakasan mereka (seperti Apple). Namun, tidak ada salahnya melakukan penentukuran, walaupun pengeluar mengatakan itu tidak perlu. Ia hanya memerlukan sedikit masa anda. Proses penentukuran pada dasarnya menjalankan bateri melalui kitaran pengosongan dan pengisian semula sepenuhnya.

Cara Menentukur Bateri Secara Manual

Walaupun ada baiknya menggunakan utiliti yang disertakan atau hanya mengikuti arahan khusus untuk komputer riba anda, anda juga boleh melakukan penentukuran bateri tanpa alat khusus. Proses asasnya mudah:

  • Isi bateri komputer riba anda sepenuhnya - itu 100%.
  • Biarkan bateri berehat sekurang-kurangnya dua jam, membiarkan komputer terpasang. Ini akan memastikan bahawa bateri sejuk dan tidak panas semasa proses pengisian. Anda bebas menggunakan komputer anda secara normal semasa ia dipasang, tetapi pastikan komputer tidak terlalu panas. Anda mahu ia sejuk.
  • Pergi ke tetapan pengurusan kuasa komputer anda dan tetapkan untuk hibernasi secara automatik pada bateri 5%. Untuk mencari pilihan ini, pergi ke Panel Kawalan> Perkakasan dan Suara> Pilihan Kuasa> Tukar tetapan rancangan> Ubah tetapan kuasa lanjutan. Lihat di bawah kategori "Bateri" untuk pilihan "Tindakan bateri kritikal" dan "Tahap bateri kritikal". (Sekiranya anda tidak dapat mengaturnya ke 5%, cukup serendah mungkin - misalnya, di salah satu PC kami, kami tidak dapat menetapkan pilihan ini di bawah bateri 7%.)

  • Tarik palam kuasa dan biarkan komputer riba berjalan dan habis sehingga automatik hibernasi. Anda boleh terus menggunakan komputer seperti biasa semasa ini berlaku.

CATATAN: Jika anda mahu mengkalibrasi bateri semasa anda tidak menggunakan komputer, pastikan komputer anda tidak disetel secara automatik untuk tidur, hibernasi, atau mematikan paparannya semasa dalam keadaan tidak aktif. Sekiranya komputer anda memasuki mod penjimatan kuasa secara automatik semasa anda tiada, ia akan menjimatkan kuasa dan tidak akan habis dengan betul. Untuk mencari pilihan ini, pergi ke Panel Kawalan> Perkakasan dan Suara> Pilihan Kuasa> Tukar tetapan rancangan.

  • Biarkan komputer anda duduk selama lima jam atau lebih setelah ia mati secara automatik atau dimatikan.
  • Pasang kembali komputer anda ke soket dan isi sehingga 100%. Anda boleh terus menggunakan komputer seperti biasa semasa ia dicas.
  • Pastikan sebarang tetapan pengurusan kuasa ditetapkan pada nilai normalnya. Sebagai contoh, anda mungkin mahu komputer anda mematikan paparan secara automatik dan kemudian tidur ketika anda tidak menggunakannya untuk menjimatkan kuasa bateri. Anda boleh mengubah tetapan ini semasa komputer dicas.

Komputer riba anda sekarang harus melaporkan jumlah hayat bateri yang lebih tepat, menjimatkan penutupan kejutan dan memberi anda idea yang lebih baik mengenai berapa banyak kuasa bateri yang anda miliki pada waktu tertentu.

Kunci penentukuran adalah membiarkan bateri habis dari 100% hingga hampir kosong, kemudian mengecasnya hingga 100% lagi, yang mungkin tidak berlaku dalam penggunaan biasa. Setelah anda melalui kitaran pengisian penuh ini, bateri akan mengetahui berapa banyak jus yang dimilikinya dan melaporkan bacaan yang lebih tepat.

Kredit Imej: Akhbar Bebas Intel pada Flickr