Apa itu Microsoft Sway, dan Apa yang Boleh Saya Lakukan?

Sebagai sebahagian daripada usaha Microsoft untuk aplikasi cloud dan mudah alih, ia telah melabur dalam beberapa penambahan cloud sahaja pada aplikasi Office lama yang sudah biasa anda kenal. Salah satunya adalah Sway, alternatif yang lebih mesra untuk PowerPoint.

Mengapa Microsoft Memerlukan Alternatif PowerPoint?

Sekiranya anda pernah bekerja di persekitaran pejabat, kemungkinan besar anda mengaitkan PowerPoint dengan jurujual dan pengurus yang berkilat tanpa kemahiran bercakap awam. Itu tidak adil, kerana anda dapat menghasilkan persembahan yang hebat di PowerPoint. Tetapi, kehidupan tidak adil, dan PowerPoint adalah alat korporat yang besar dan berat dengan reputasi yang sepadan.

Masukkan Sway, yang merupakan usaha Microsoft untuk menyediakan aplikasi bercerita ringan, hanya awan, yang lebih mudah digunakan daripada PowerPoint dan menyediakan lebih banyak peranti naratif daripada hanya meluncur demi slaid titik peluru.

Bolehkah Ada Yang Menggunakannya?

Sesiapa sahaja boleh menggunakan Sway jika mereka mendaftar untuk akaun Microsoft percuma. Orang yang mempunyai Office 365 juga boleh menggunakan Sway. Terdapat beberapa perbezaan antara versi percuma dan versi Office 365, tetapi ini terutama di pihak pentadbir dan membolehkan anda melakukan perkara seperti melindungi kata laluan Sway (oh yeah, dokumen Sway disebut "Sways") atau mengeluarkan footer. Terdapat juga beberapa perbezaan dalam seberapa banyak kandungan yang dapat Anda masukkan ke dalam satu Sway, tetapi versi percuma masih memberikan lebih dari cukup untuk pengguna biasa.

Mari lihat mengapa anda mungkin mahu menggunakan Sway.

Apa yang Boleh Saya Lakukan Dengan Sway?

Sekiranya ada satu perkara yang lebih menakutkan daripada menatap dokumen Word kosong yang tertanya-tanya apa yang harus ditulis, ia menatap persembahan PowerPoint kosong yang tertanya-tanya apa yang harus ditambahkan. Pembentangan secara semula jadi bertujuan untuk dilihat oleh orang lain, dan banyak orang merasa takut untuk bercakap di depan umum, jadi PowerPoint kosong cukup untuk membuat anda menyerah pada waktu itu.

Ketakutan ini selalu menjadi salah satu masalah terbesar dengan PowerPoint. Syukurlah Microsoft telah mengetahuinya, dan mereka berusaha sedaya upaya untuk mengelakkan rasa takut ini dengan Sway. Sebilangan besar orang bukan pakar dalam reka bentuk dan susun atur, jadi Microsoft telah menyediakan sekumpulan templat (18 pada saat penulisan) untuk persembahan biasa untuk membantu anda melepasi blok pencipta dan mula merancang.

Templat ini merangkumi perkara seperti persembahan perniagaan, portfolio, resume, dan buletin. Mereka juga memberikan beberapa persembahan "terinspirasi" untuk memberi anda idea tentang perkara yang dapat dilakukan Sway.

Sekiranya apa yang anda tulis tidak muncul di sini, atau anda hanya memikirkan apa yang perlu dimasukkan dalam persembahan anda, Sway dapat membantu anda membina garis besar. Terdapat pilihan "Mula Dari Topik" yang akan memunculkan pemilih topik yang harus dipilih.

Kami tidak dapat menekankan betapa mengagumkan bahagian Sway ini. Sekiranya anda memasukkan istilah — kami menggunakan “teknologi” —Sway akan menghasilkan garis besar persembahan untuk anda, dengan definisi, kegunaan, kawasan yang akan diliputi, topik yang dihubungkan, gambar, dan lain-lain. Ini semua disokong oleh data Wikipedia dan memberikan pautan penuh kembali ke halaman yang digunakannya. Ada banyak perkara yang perlu diperkatakan sebelum kita kehabisan superlatif, jadi cubalah sendiri Cukup cemerlang.

Terdapat juga penekanan yang ditentukan pada penceritaan, dan bukannya menyampaikan. Sway direka untuk struktur naratif yang mengalir, dari kiri ke kanan atau ke bawah, dan penyampai (atau pembaca) dapat menggunakan roda tetikus untuk melaluinya daripada butang atau satu klik. Ini adalah perbezaan kecil tetapi halus; PowerPoint terasa seperti satu siri langkah tetapi Sway terasa seperti perjalanan, jadi lebih mudah mengikuti aliran seolah-olah anda membaca secara semula jadi. Atas sebab ini, Sway tidak mempunyai slaid ; ia mempunyai jalan cerita tunggal .

Sama ada anda memilih templat, dimulakan dengan topik, atau memulai dengan Sway kosong, anda menambahkan kad panggilan Sway untuk memasukkan kandungan baru.

Terdapat banyak kad yang berbeda untuk dipilih, seperti teks, video, grid, atau tajuk, dan masing-masing disesuaikan dengan jenis maklumat tertentu. Tetapi tidak seperti slaid PowerPoint, kad berfungsi dengan lancar semasa anda menatal Sway yang sudah siap. Ini bermaksud bahawa mereka dibaca sebagai sebahagian daripada naratif, bukan unsur individu.

Apabila anda telah menyelesaikan Sway anda, atau anda ingin melihat seperti apa sejauh ini, terdapat pilihan Reka Bentuk untuk membantu anda dengan produk siap.

Anda boleh menatal Sway anda dan menjentik antara Jalan cerita dan Reka Bentuk untuk membuat dan mengkaji perubahan. Sway juga akan membantu anda dengan elemen reka bentuk setelah anda mula mendapatkan kandungan mengikut kehendak anda. Di kanan atas halaman Reka bentuk adalah pilihan Gaya, yang memberi Anda akses ke pilihan tata letak dan kemampuan untuk "memperbetulkan" reka bentuk Anda.

Anda boleh memilih sama ada Sway anda menatal secara mendatar atau menegak (dan ya, walaupun slaid individu jika anda mahu), tema warna, latar belakang, dan beberapa perkara lain juga. Sudah tentu, sukar untuk mengetahui apakah yang anda pilih akan kelihatan baik bagi orang lain, dan ada banyak pilihan untuk dipilih, jadi Sway memberi anda butang Remix yang akan menggunakan reka bentuk rawak pada Sway anda. Anda boleh mengklik Remix seberapa banyak yang anda mahukan, dan akan memakan masa agak lama sebelum ia mula mengulangi reka bentuk.

Apabila anda memperoleh Sway anda dengan cara yang anda mahukan, Sway dapat diterbitkan dan dikongsi. Ingat, ini adalah aplikasi hanya awan, jadi tidak ada file yang dapat diunduh, tetapi Anda dapat menyematkan Sway di halaman web jika anda ingin orang melihatnya tanpa perlu pergi ke pautan perkongsian tertentu.

Sway adalah alat mudah yang dapat menghasilkan beberapa hasil yang luar biasa. Ia penuh dengan ciri-ciri untuk membantu anda dengan reka bentuk yang sukar sehingga anda dapat memberi tumpuan kepada kandungan dan yang terbaik adalah percuma. Microsoft tidak selalu melakukan sesuatu yang betul, tetapi dengan Sway, mereka telah mencipta sesuatu yang berguna, dengan harga terbaik.